GündemMaymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir?

Paylaş
Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir?

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etti. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Sorusu merak ediliyor ve internet üzerinde araştırılıyor. Maymun çiçeği, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda ilk kez tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü, Orta ve Batı Afrika'da sıkça rastlanan, insanlara enfekte hayvanlar veya diğer insanlarla temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür. Bu virüs, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve ciltte döküntüler gibi belirtilerle kendini gösterir. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına neden olan virüsle aynı aileden gelir, ancak daha hafif ve genellikle kendi kendine iyileşen bir hastalıktır.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü, enfekte bir kişinin cilt lezyonları veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas ederek bulaşır. Ayrıca solunum damlacıkları yoluyla da yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeyler, kıyafetler veya yatak takımlarıyla temas da bulaşma riski taşır. Anne karnındaki bebeğe bulaşma da mümkündür.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor Maymun çiçeği virüsü nedir belirtileri nelerdir

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsü İlk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve lenf düğümlerinde şişme bulunur. Daha sonra ciltte döküntüler ortaya çıkar; bu döküntüler genellikle yüz, eller ve ayaklarda başlar ve zamanla içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. Döküntüler kabuklanıp düşene kadar virüs bulaşıcıdır. Bu süreç genellikle 2-4 hafta sürer.

Haberin Devamı