Bir yanda melekler diğer yanda şeytanlar!
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde prematüre bir bebeği yaşatmak için fedakarca çalışan sağlık ekibi bir mucizeye imza attı. İstanbul'da ise yenidoğan bebekleri anlaştıkları özel hastanelere sevk edip ölümlerine neden olan ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanık bugün yargı karşısına çıkıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi sağlık ekibi bir mucizeye imza attı, 24 haftalıkken sadece 600 gram doğan 'Ada' bebeği yaşattı. Afyonkarahisar'da da Dr. Gülsün Ateş Doğan, kendisi gibi prematüre doğan çocuklar için gece gündüz çalışıyor. İstanbul'da ise bebek acil hastalarını anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 22'si tutuklu 47 sanık bugün yargı karşısına çıkıyor.
30 yıldır evlat hasreti çeken 52 yaşındaki Nesibe Güleraydın, tüp bebek tedavisiyle ikizlere hamile kaldı. Anne, hamileliğinin 24. haftasında rahatsızlandı. Bebeklerden biri öldü. Diğeri ise 24 haftalıkken dünyaya geldi. Doğduğunda sadece 600 gramdı. Üç kez ölümcül nitelikte sepsis geçirdi. Organları gelişmedi, solunum yetersizliği yaşadı. 'Ada' adı verilen bebek Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde görevli sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutundu.
'BENİM GİBİ OLURLAR'
Gülsün Ateş Doğan, Almanya'da 46 yıl önce henüz 6 aylıkken 790 gram dünyaya geldi. Doğan, Almanya'da tıp fakültesi eğitimini tamamladı. Evlenip Afyonkarahisar'a yerleşti. 2 ay önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi'nde çalışmaya başladı. Prematüre bebeklerin annelerine kendi yaşamını anlatarak moral veren Doğan, "Onlara prematüre doğduğumu belirterek, 'En kötü benim gibi olur. Benim kadar olsa yetmez mi?' diyorum. Onlara verdiğim psikolojik moral iyi geliyor. Çok da mutlu oluyorlar" diyor.
10 BEBEĞİ ÖLDÜRDÜLER
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne 27 Mart 2023'te CİMER üzerinden gelen ihbar üzerine başlatılan soruşturma, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nca yürütülmüştü. 10 bebeğin ölümüne ilişkin savcılığın hazırladığı fezlekede, 19 hastane ve sağlık hizmeti şirketi 'malen sorumlu', 47 kişi 'şüpheli' olarak yer almıştı.
LİDERİ DR. FIRAT SARI
İddianamede, Dr. Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini Dr. İlker Gönen ile 112 Acil ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor. Sanıklar tarafından hasta bebeklerin durumunun daha ağır gösterildiği, anlaştıkları hastanelere sevk ettikleri, olması gerekenden daha uzun süre yatırarak SGK'dan yüksek ücret tahsil edildiği anlatılıyor.
YÜZLERCE YIL HAPİS
- İddianamede, Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 kez “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 kez uygulanmak üzere “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.- Gıyasettin Mert Özdemir’in ise “ihmali davranışla kasten öldürme”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapsi istenmişti. Diğer sanıklar hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları talep edilmişti.
- İddianamede, ayrıca, malen sorumlu olarak belirtilen hastaneler ve hastanelerin bağlı olduğu şirketler lehine ‘dolandırıcılık’ suçu işlenerek maddi menfaat temin edildiğinden, tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp, mal varlıklarına el konulması talep edilmişti.
- Çetenin bebek hastaların uzun süreli yatış işlemlerinin yapılmasını sağlayarak SGK’dan yüksek miktarda gelir elde ettikleri iddia edilmişti. Yabancı uyruklu bebek hasta yakınlarının mağduriyetinden ve düşkünlüğünden faydalanıp, örgüt üyesi hemşireler aracılığı ile hasta yakınlarından piyasa fiyatının üstünde tedavi masrafları alıp, kamu kurumunu aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülmüştü.
- Solunum tedavisinde kullanılan ilaçları bebek hastalar üzerinden kullanılmış gösterip, ilaçların üçüncü kişilere satılmasını sağladıkları belirtilmişti.
DURUŞMA 5 GÜN SÜRECEK
İddianame, yargılamayı yapacak olan Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. İddianamenin kabul edilmesi ile haklarında dava açılmış olan çoğu sağlık çalışanı 47 sanık yarın, Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.
5 gün sürecek duruşmada, iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunması alınacak. Soruşturma kapsamında, çetenin anlaşmalı olduğu birçok hastanenin faaliyeti durdurulmuş ve tabelaları sökülmüştü.