Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ öldü mü, neden öldü? Muazzez İlmiye Çığ’ın ölüm sebebi ne?
Türk bilim dünyasının çınarlarından, dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata veda etti. Sümer uygarlığı üzerine yaptığı çalışmalarıyla adını tarihe altın harflerle yazdıran Çığ, bilimsel başarılarıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de tanınmış bir isimdi. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ öldü mü, neden öldü? Muazzez İlmiye Çığ’ın ölüm sebebi ne?
Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Araştırılıyor. Uzun ömrü boyunca sayısız esere imza atan ve Sümer tarihi ile kültürüne dair önemli bilgileri gün yüzüne çıkaran Çığ’ın vefatı, bilim camiasında büyük bir üzüntü yarattı. Ölüm haberi sonrası, başarılı bilim insanının yaşamı ve çalışmalarına dair detaylar yeniden gündeme geldi. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ öldü mü, neden öldü? Muazzez İlmiye Çığ’ın ölüm sebebi ne?
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?
Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye'nin ilk kadın Sümerologu olarak, bilim dünyasında derin izler bırakmış bir akademisyen ve yazar olarak tanınır. 20 Haziran 1914'te Bursa'da doğan Çığ, eğitim hayatına genç yaşlarda üstün başarılarla başlamış, ilkokul öğretmeni olarak başladığı kariyerini bilimsel çalışmalara yönelterek sürdürmüştür.
1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi’ne kabul edilen Çığ, buradan 1931 yılında mezun olduktan sonra Eskişehir’de beş yıl boyunca öğretmenlik yapmıştır. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne girerek bilimsel kariyerine ilk adımı atan Çığ, 1940 yılında mezuniyetinin ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi Antik Şark Eserleri Bölümü’nde görev almaya başlamıştır. Burada, tercüme edilmemiş ve sınıflandırılmamış binlerce çivi yazılı tablet üzerinde çalışarak Sümer, Akad ve Hitit dillerine önemli katkılar sunmuştur.
Çalışmaları boyunca uluslararası birçok projede yer alan Çığ, 1960 yılında Heidelberg Üniversitesi’nde altı aylık bir araştırma programına katılmış, 1965 yılında ise Roma’da düzenlenen Hitit sergisinin Londra’ya taşınmasını sağlamıştır. 1972 yılında emekliye ayrıldıktan sonra da bilimsel çalışmalarını sürdürmüş, 1988’de Philadelphia’daki Asurologi Kongresi’ne katılmıştır. Prof. Samuel Noah Kramer’in History Begins at Sumer (Tarih Sümer'de Başlar) adlı eserini Türkçeye çevirerek Türk okuyucularına kazandırmıştır.
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Mehmet Kemal Çığ ile 1940-1983 yılları arasında evli kalan Muazzez İlmiye Çığ, iki kız çocuğu sahibiydi. Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan Çığ, Türkiye’de kadın haklarının savunucularından biri olarak da biliniyordu.
Bilim dünyasına yaptığı katkılar ve kadın haklarına olan desteğiyle tarihe geçen Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata veda ederek geride unutulmaz bir miras bırakmıştır.
- Yurt dışına çıkış harçlarında pul dönemi sona eriyor
- Asgari ücret nasıl belirleniyor? İşte tüm detaylar
- Bakan Işıkhan'dan emekli açıklaması: 81 ilde emekli masaları oluşturduk
- Bakan Kacır'dan CHP Malatya Milletvekili Ağbaba'nın Togg iddialarına yanıt
- Asgari ücrette ikinci toplantı! TÜRK-İş Başkanı: Üçüncü toplantıda bitebilir