Namluları doğrulttular, geri adım atmadık! Hain darbe girişimi böyle bastırıldı
15 Temmuz gecesi birçok vatansever canlarını ortaya koyarak darbecilere geçit vermedi. Hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen o gece yaşananlar hafızalardan silinmiyor.
15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara akın eden milyonlarca vatandaş, darbecilere karşı büyük bir direniş sergiledi. Tarihi bir zafer kazanan millet, günlerce süren demokrasi nöbetleriyle de milli mücadele ruhunu sokaklara taşıdı.
15 Temmuz gecesi 11. Komando Tugay Komutanı olan ve darbecilerin sözde atama listesinde “Denizli sıkıyönetim komutanı” olarak adı geçen eski tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, Denizli’deki 550 komandoyu Ankara’ya sevk etmek istedi. Bunun için Kayseri Erkilet Askeri Havaalanı’ndan gelen C-130 ve C-160 tipi iki kargo uçağının Çardak Havaalanı’na inmesi planlandı.
İŞ MAKİNELERİ PİSTE ÇEKİLDİ
550 darbeci askerin uçaklarla ayrılacağı haberini alan Çardak, Bozkurt ve Honaz halkı havaalanı önüne giderek askerlerin geçişine izin vermedi. Dönemin Çardak Belediye Başkanı Mahmut Öztürk de kendi belediyesine ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makinelerinin piste çekilmesi talimatını verdi. Bunun üzerine Kayseri’den gelen askeri kargo uçaklarının inişi engellendi. Darbenin seyrini değiştirecek hamleyi yapan Mahmut Öztürk, o gün yaşananları şöyle anlattı:
‘ÖLÜM KALIM SAVAŞI VERDİK’
“Konvoyu durdurduktan sonra kargo uçaklarının ilçemiz üzerinde uçtuğunu tespit ettik. Bunun üzerine iş makinelerini piste çıkararak pisti inilemez hale getirdik. O gece ölüm kalım savaşı verdik. Ben, eşim ve şoförümün içinde olduğu aracı askeri konvoyun önüne çektiğimizde namluları üzerimize çevirdiler. Buna rağmen yoldan çekilmedik. Çardak belki de Ankara Kahramankazan’dan bile daha önemliydi. 550 komando Ankara’ya gitseydi çok kötü şeyler olabilirdi.”
90 BİN CAMİDE SELA OKUNACAK
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla 81 il ve 922 ilçedeki 90 bin camide bu gece saat 00.13’te sela okunacak. Şehir merkezlerindeki büyük camilerde, halkın geniş katılımıyla hatmi şeriflerin duası yapılacak. Cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık kalacak.
TEK İSTEĞİ BAŞINDA DUA EDEN GENCİ BULMAK
Darbe girişimine karşı büyük bir mücadele ortaya koyan vatandaşlardan biri de 4 çocuk babası 41 yaşındaki Yusuf Ak’tı. Yusuf Ak, Atatürk Havalimanı’na gitmek için eşinden helallik alıp Maltepe’deki evinden çıktı. O zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü’ne geldiğinde Ak, tank atışıyla başından, sağ ve sol ayağından vuruldu. Yere yığılan Ak’ın üzerine öldü zannedilerek bayrak örtüldü.
Kuzeninin, yaşadığını anlamasıyla hastaneye kaldırılan Ak, 2 yıl süren tedavisinin ardından beynindeki mermi ve şarapnel parçalarıyla o gecenin izleri silinmeden yaşamını sürdürüyor. Vurulduğunda başında bir gencin beklediğini aktaran Ak, “O kardeşim bana Kelime-i Şehadet getiriyordu. Onu bulmak istiyorum. 8 yıl değil, 18 yıl olsa da inşallah bir yerde karşılaşacağız” dedi.
‘TÜRK’ÜN GÜCÜ TANKLARI EZDİ’
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında İstanbul’da ‘15 Temmuz’dan Gazze’ye Özgürlük için Pedal Çevir’ etkinliği düzenlendi. Dolmabahçe’de başlayan etkinlik, Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde son buldu. Etkinlikte pedal çeviren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “15 Temmuz FETÖ’cü hain darbecilerin Türk milletinin yumrukları altında meydanlarda ezildiği, yok edildiği destansı bir mücadeledir. O gün adeta Türk’ün gücü tankları ezmiştir” dedi.
‘DEVLET VE BAYRAK İNCE ÇİZGİMİZ’
Darbe girişimi gecesi Ankara’da akrabalarıyla Genelkurmay Kavşağı’na gide ayakkabıcı Ufuk Kaya (42), darbeci askerlerin helikopterden açtığı ateş sonucu sağ bacağından vuruldu. Aynı yerde Kaya’nın 4’ü kuzen olmak üzere 7 akrabası daha yaralandı. Gazi Ufuk Kaya, “Kızılay’a kadar yürüyerek gittik. Kızılay’da bir vatandaşımız yaralarımıza tampon yaptı, o sayede kanamamız biraz yavaşladı. Sonrasında bir vatandaş bizi gece 02.30’da arabasıyla Ankara Numune Hastanesi’ne götürdü. Çünkü ambulanslara darbeciler ateş ediyorlardı, o yüzden ambulanslar hasta alamıyordu. Devlet, bayrak bizim ince çizgimizdir. İnşallah bir daha yaşanmaz. Çünkü o geceyi hatırlamak bile istemiyorum” dedi.
DARBELERİN HAFIZASI BU MEKANDA YAŞATILIYOR
İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası kısmında açılan ‘Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde darbeye ilişkin birçok görsel ve işitsel çalışmanın yanı sıra şehit ve gazilere ait çok sayıda özel eşya bulunuyor. Darbe gecesinin sembol isimlerinden şehit Ömer Halisdemir’in kullandığı bere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşları sokaklara çağırmasına vesile olan gazeteci Hande Fırat’ın o gece kullandığı cep telefonu ile şehitlerin ayakkabıları da müzede sergileniyor. Müzenin müdürü Tuba Danış Ketancı, “Ziyaretçiler o geceyi tekrar yaşayarak görebiliyor. En önemli mesaj unutmamak” diyor.
- Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Türkiye, ilk defa bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzaladı
- Asgari ücret için Bakan Işıkhan 3. toplantıyı işaret etti: Önümüzdeki hafta sonuçlandırmayı planlıyoruz
- Deprem konutları hızla yükseliyor! Bakan Kurum: İhalesi yapılmamış hiçbir iş kalmayacak
- Asgari ücret maratonu! 3. toplantı tarihi belli oldu
- Bakan Kacır açıkladı: 49 projeye 187 milyon lira destek