Öldüren sinekler Bulgaristan'dan geldi!
Kırklareli Merkez ve ilçelerinde Bulgaristan'dan sinekler ile geldiği tahmin edilen 'Mavi dil' hastalığı yüzünden 500 küçük baş hayvan telef oldu. Bulgaristan sınırına yakın köyler karantina altına alındı
Kırklareli’nin Bulgaristan’a yakın sınır köylerinde geçen Temmuz ayında ortaya çıkan, mavi dil hastalığı nedeniyle 300 bin küçük baş hayvandan 215 binine aşı yapıldı. Hastalık nedeniyle köyler karantina altına alındı. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü, kent genelinde 71 personel ve 24 araç ile her gün aşılamanın devam ettiğini açıkladı. Hastalık ilk kez 15 Temmuz tarihinde Demirköy İlçesi’nde görüldü.
Yapılan başvuruyu değerlendiren Tarım İl Müdürlüğü, buradaki hayvanlardan alınan kan örneklerini İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü’ne gönderdi. İki gün sonra gelen örneklerin pozitif çıkması sonucu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırklareli’ne ilk etapta 250 bin aşı gönderdi.
BULGARİSTAN’DAN SİNEKLER GETİRDİ
Bulgaristan’a sınırındaki Demirköy İlçesi’nde 15 Temmuz’da tespit edilen hastalık sonrası kaymakamlık tarafından ilçe ve köyleri 21 Temmuz’da karantina kararı alındı. İlçeye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Yetkililer, küçükbaş hayvanlarda tespit edilen hastalığın Bulgaristan’dan sinekler aracılığı ile Türkiye ye girdiğini açıkladı.
Bulgaristan’ın 11 Temmuz tarihinde hastalık konusunda Türkiye’yi bilgilendirmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bölgede aşılama çalışması başlattı. Hastalığın görüldüğü ilk günden bu yana il genelinde 215 bin aşının yapıldığı ve çalışmaların devam edeceği bildirildi. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri mavi dil hastalığı konusunda üreticileri bilgilendirip alınacak tedbirleri anlattı.
MAVİ DİL HASTALIĞINA TAZMİNAT YOK
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, aşılama ile hastalığın önüne geçmeye çalıştıklarını besicilerin bu konuda tedbir alması gerektiğini söyledi. Yetkiler şap hastalığı gibi hastalıklarda devletin tazminat ödediğini, ama mavi dil hastalığının bu tazminat kapsamı dışında kaldığını söylediler. Kırklareli Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ülke Çetinkaya toplantıda besicilere, "Hayvanlarınızı meraya bırakmayın, evlerinizde sulayın, toplu sulama göletlerine götürmeyin" dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise, konuyu meclis gündemine taşıyacağını açıkladı.
Ali Ümit ÜLKER / DHA
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi