GündemÖlüm havuzu

Ölüm havuzu

Paylaş
Ölüm havuzu

Manisa’da 3 yıl önce 8 yaşındaki Yusuf Asaf Tiktaş’ın öldüğü havuzda, bu kez de 5 yaşındaki Halil Umut Kocakaya, boğularak hayatını kaybetti. Havuzun ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Kocakaya Ailesi’nin avukatı Haşim Çelik, “Yaptığımız araştırmada baştan sona ihmaller zinciriyle bu ölümün meydana geldiğini tespit ettik” dedi.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Nurgül Kocakaya (39), 16 Ağustos’ta çocukları Halil Umut Kocakaya (5) ve Onur Kocakaya’yı (4), Karaağaçlı Mahallesi’ndeki havuza götürdü. Nurgül Kocakaya hesabı ödemeye gittiği sırada oğlu Halil Umut, girdiği yetişkin havuzundaki köprünün altında gözden kayboldu. Havuza geri dönen anne, oğlunu ararken, Halil Umut köprünün altında 2 dakika yaşam mücadelesi verdi. Bir süre sonra çocuğun hareketsiz bedeni, su yüzeyine çıktı. Halil Umut, akıntıyla çocuk havuzuna sürüklenirken; olup bitenden habersiz Onur, ağabeyiyle oynamaya çalıştı. Yaklaşık 3 dakika boyunca su üstünde hareketsiz duran Halil’i ne yüzenler ne de havuzdaki görevliler fark etti.

Haberin Devamı

1 KİŞİ TUTUKLANDI

Havuzdaki birinin seslenmesi üzerine cankurtaran, çocuğun hareketsiz bedenini sudan çıkardı. Havuzda yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan Halil, kurtarılamadı. Olay sonrası gözaltına alınan işletmeden sorumlu müdür Selçuk Kuş ile işletme sahibi S.Ö., adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Savcılığın itirazı üzerine 23 Ağustos’ta tekrar gözaltına alınan işletme müdürü tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan S.Ö. ise aranıyor. Ruhsatsız olduğu belirlenen havuz mühürlendi. Aynı havuzda 7 Temmuz 2021’de Yusuf Asaf Tiktaş’ın (8) da boğularak hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Havuzun, o tarihte mühürlenmediği öğrenildi. Yusuf Asaf’ın ölümüyle ilgili adli sürecin istinaf mahkemesinde devam ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

ADIM ADIM FACİA

Kocakaya Ailesi’nin avukatı Haşim Çelik, olaydaki ihmaller zincirini sıraladı:

* Yüzme havuzu ruhsatsız.
* Cankurtaranın eğitim sertifikası yok, sigortasız çalıştırıldı.
* Yetişkin havuzunda, çocukların olası düşmelerine veya bilinçli yahut bilinçsiz girmelerine yönelik herhangi bir ilave fiziki önlem olmadığı belirlendi.
* Yetişkin yüzme havuzunda ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemeler ve havuz yakınlarında ilkyardım malzemelerinin olmadığı da tespit edildi.
* Sorumlu müdür olduğunu beyan eden kişinin, kimya veya sağlık eğitimi almış olduğu ve en az lise mezunu olduğu kanıtlanamadı.
* İşveren, ilk yardım personeli bulundurma zorunluluğunu ihmal etti. Dolayısıyla boğulan çocuk, olay esnasında doğru ilk yardım uygulamasından mahrum bırakıldı.
* Çocuğa boğulmadan 7 dakika sonra ancak müdahale yapıldı. Şüpheliler, bilmemelerine karşın ilk yardım yapmaya çalıştı. Dolayısıyla çocuğun ölümden ağır kusurlular.
* 2021’de ruhsatsız çalıştırıldığı belirlenen bir işletme, nasıl çalışmaya devam etti. Belediye yetkililerinin de çocuğun ölümünde ağır kusuru bulunuyor. Havuzu kapatsalardı, ölüm yaşanmayacaktı.