Prof. Dr. Hüseyin Öztürk: Ölü faylar ses veriyor
Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, büyük deprem riski giderek artan İstanbul için esas tehlikenin çevresindeki diri faylar olduğunu söyledi. Öztürk, şehirde çok sayıda ölü fay da bulunduğunu ve bunların zaman zaman küçük depremlerle kendilerini hatırlattıklarını söyledi.
Rojda ALTINTAŞ/DHA
Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından gözler başta İstanbul olmak üzere diğer riskli bölgelere çevrilmişti. İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Marmara Denizi’nden geçen fay hattında olması ve İstanbul’u etkilemesi beklenen depremi değerlendirdi. Hüseyin Öztürk, “Bizi korkutanlar ‘diri fay’ dediğimiz faylar. Bunlar son 10 bin yıldır aktif olan faylar. Ama İstanbul ve çevresinden geçen çok sayıda ölü fay da var” diye konuştu.
DİKKATE ALINMALILAR
Ölü fayların 10 milyon yıl öncesine ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “O faylar ara sıra ‘tamamen de ölmedik’ diye üçlük, ikilik, depremlerle ses veriyorlar. ‘Burada deprem nereden çıktı?’ dediğimiz depremler, ölü faylarla ilgili” dedi. Uzmanlar, kentteki yapı planlamasında ölü fayların da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Beykoz-Sarıyer fayı ve Tuzla fayı İstanbul’daki ölü faylar arasında. İstanbul Kağıthane’de 5 Şubat’ta 3.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.
İSTANBUL’UN FAY HARİTASI
İstanbul’un altında, milyonlarca yıl önce hareketsiz hale gelen ölü faylar bulunuyor.
- Bakan Bayraktar CNN TÜRK'te duyurdu! 'Nijer'de 2025'te altın üreteceğiz'
- Bakan Uraloğlu açıkladı: Havayolu ile 10 ayda 4,1 milyon ton yük taşındı
- Ünlü otomotiv devi Türkiye'deki modellerini geri çağırdı
- Merkez hedefi revize etti! Memur ve emekli maaşları nasıl etkilenecek?
- Enflasyon tahminini yükseltti 'sıkı duruşa devam' dedi