Son dakika fay haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan fay gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan fay haber sayfamızda...
Malatya'da 4.9 büyüklüğünde deprem oldu. AFAD açıkladı: 4.9 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Doğanşehir ilçesi. Derinliği 7 kilometre olarak kaydedilen deprem saat 10:46’da meydana geldi. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi. Malatya'da meydana gelen deprem sonrası değerlendirmede bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 'Büyük deprem üretme potansiyeli var' dedi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin, yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğuna dikkat çekti. 6 il için korkutan deprem açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin geleceğinde terörizme yer olmadığı gibi, terör destekli siyasete de yer yoktur. Ülkemizde terörün olmadığı bir iklimi tesis edeceğiz. Bizim asıl mücadelemiz teröristler yanında bunları üstümüze salanlarladır" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, erken seçimin gündemde olmadığını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2028'e kadar görevinin başında olduğunu söyledi.
Marmara Denizi olası bir deprem sonrası oluşabilecek tsunamiye karşı 24 istasyonla anlık izleniyor. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel ve Dr. Musavver Didem Cambaz konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani’ye ülkesinin PKK terörüne karşı attığı adımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünya barışı için dayanışma çağrısı yapan Erdoğan, “Giderek yayılan İsrail saldırganlığı hem bölge hem dünya barışı için bir tehdit” dedi.
Türkiye ile Senegal arasında eğitim, tarım, enerji, şehircilik ve stratejik iş birliği alanlarında 5 ayrı mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Diakhar Faye'nin huzurunda gerçekleşen törende, iki ülkenin farklı sektörlerdeki ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan anlaşmalar imza altına alındı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Başta yeni bir anayasa olmak üzere, ilk 4 maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini inşallah demokratik bir süreçle halledeceğiz. Ve herkesin kendisini eşit, adil yurttaşlar olarak bu ülkeye ait hissettiği bir Türkiye'yi, bir birlik ve beraberlik ortamını, kardeşlik ortamını tesis edeceğiz" dedi.
Konutları başta deprem olmak üzere çeşitli hasarlara karşı korumak için sigorta şart. Bunlardan en önemlisi Zorunlu Deprem Sigortası. Bir de konut sigortası yaptırılabiliyor. Bu iki sigortanın amacı konutları korumak olsa da aralarında ciddi farklar var. Bu farklar nedir, hangi teminatları sağlar, kimler yaptırabilir? İşte detaylar...
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir depreminin 4'üncü yıl dönümüne sayılı günler kala, bölgedeki zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtip, bugüne kadar yaşanan artçı depremlerin sayısının 30 bini aştığını söyledi. İzmir'de 7.2'lik deprem üretme kapasitesine sahip 4 fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bunlar arasında Tuzla fayı, özellikle öne çıkıyor. Arkasından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayı geliyor. Bu 4 fay, aslında İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi.
Tekirdağ'da düzenlenen deprem çalıştayında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Tekirdağ halkını uyardı. Marmara bölgesinde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirten Çelik, “Tekirdağ deyince 'aman' diyorum, aman dikkat! Olmasını istemiyoruz ama olacak olan bir şeyi de olmayacak diye söyleyemeyiz" sözleriyle ciddi tehlikeye dikkat çekti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mikrobölgeleme etüt çalışmalarıyla kentlerin aktif fay ve heyelan gibi afet tehlikelerini belirleyip yeni yerleşim alanlarının kurulacağı bölgeleri tespit ediyor.
AFAD, Sivas merkezde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. İlk depremin ardından saat 11.39'da da 4.1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Depremler sonrası okullar tatil edildi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEU) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya’daki 5.9 büyüklüğündeki depremin, haritalarda yer almayan ‘bilinmeyen fay’ üzerinde meydana geldiğini ifade ederek, “Uydudan elde ettiğimiz yer yüzeyi hareketlerine göre Pütürge fayının batısından devam eden başka bir fayın varlığına işaret ediyor yer hareketleri. Bize göre, geçen sene 8 ve 25 Ocak'ta Malatya’da meydana gelen depremler de bu deprem de bu haritalarda henüz görünmeyen ama bizim uydu verilerinden izini sürebildiğimiz, bu bilinmeyen, haritalara işlenmemiş fay üzerine meydana gelmiş gibi görünüyor” dedi.
Malatya’da dün saat 10.46’da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Kale ilçesi olan deprem, 14 ilde hissedildi. Büyük korku ve paniğe neden olan deprem nedeniyle Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da 18 binada ağır hasar meydana geldi. Can kaybı yaşanmadı, 187 kişi hastanelere başvurdu. Beş ilde eğitime ara verildi.
Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem korku dolu anlara neden oldu. Deprem sırasında yaşanılan panik kameralara yansıdı. Malatya merkezli yerel TV kanalındaki spiker, depreme canlı yayında yakalandı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar da Malatya merkezli 5.9 büyüklüğündeki depreme basın toplantısında yakalandı. Öte yandan Kale ilçesinde deprem sırasında fay kırığı noktasında oluşan toz bulutu da kameralara yansıdı.
Malatya’da meydana gelen 5.9’luk depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür’ün geçmişteki açıklamaları tekrar gündem oldu. Prof. Dr. Görür, geçmişte Yedisu Fayı'na da dikkat çekerek Pülümür'de büyük bir deprem beklendiğinin altını çizmişti. Depremin ardından Naci Görür'den ilk açıklama geldi. Öte yandan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi.
Malatya'da son günlerde art arda meydana gelen depremler, bölge halkında endişeye neden oldu. Peki, Malatya deprem riski var mı? Malatya deprem bölgesi mi, neden deprem oluyor?
Son dakika deprem haberine göre, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş, Tokat, ve Adıyaman'da da hissedildi. Malatya ve Elazığ'da eğitime 1 gün ara verildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, depreme ilişkin açıklama yaptı. Bakan açıkladı: Can ve mal kaybı yok. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'da birer binada kısmi çökme yaşandı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan depremin ardından 'artçı' uyarısı geldi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, istihbarat çalışmalarıyla, İsrail’in Türkiye’ye yönelik attığı veya atabileceği her türlü adımı kontrol altında tuttuklarını söyledi. İsrail’in Şam’ı işgal etmesi halinde Türkiye sınırına ulaşacağına dikkat çeken Erdoğan, “Netanyahu ve çetesinin gördükleri rüyalar kâbusa dönüşecek” dedi.
.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan ziyaretinin dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son günlerde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, "toplumun huzurunu bozan, güvenliği tehdit eden kim olursa olsun cezasını çekecektir. Yaptığımız derin analizlerde şiddet olaylarını önlemede gerek işlevsel, gerek yapısal eksikliklerin tespiti halinde oraya müdahaleden çekinmeyiz. Bu noktada toplumumuzda cezasızlık algısına müsaade edemeyiz. Cezaların ıslah edici ve caydırıcı olması noktasında sorunlu alanlara neşter vuracak yasal düzenlemeler yapacağız. Hangi kurumda, hangi sistemde bir zafiyet varsa nokta atışlarıyla sorunu gidereceğiz." cevabını verdi. Erdoğan ayrıca gıdada tağşiş tartışmasının göbeğindeki köfteci hakkında da ilk kez konuştu.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi.