GündemSaldırması beklenen İran'a Rus desteği

Saldırması beklenen İran'a Rus desteği

Paylaş
Saldırması beklenen İran'a Rus desteği

Hamas Lideri İsmail Haniye’nin, başkenti Tahran’da öldürülmesinin ardından İsrail’e sert karşılık vereceğini açıklayan İran’ın, Rusya’dan hava savunma sistemleri ve füzeler aldığı iddia edildi. Bölgede sular ısınırken Pentagon’dan “Bölgesel savaş yakın ihtimal değil” açıklaması geldi.

Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten beri sürdürdüğü saldırılarda yaklaşık 40 bin kişiyi katleden İsrail, Hamas’ın yanı sıra İran ve destek verdiği Lübnan’daki Hizbullah güçleri ile Yemen’deki Husiler’in de hedefinde. Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye 31 Temmuz’da, devlet konuğu olduğu İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğramıştı. İran Yargı Sözcüsü Asgar Cihangir, suikasta ilişkin bir haftadır süren soruşturmada henüz gözaltı olmadığını açıkladı. İran uluslararası anlaşmalara dayanarak, suikasttan sorumlu tuttuğu İsrail’e uygun yer, zaman ve şekilde karşılık vereceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

TAHRAN’A ÖNEMLİ ZİYARET

İran’ı ziyaret eden Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’la görüştü. Amerikan basınına konuşan İranlı bir yetkili, Rusya’nın talep üzerine İran’a gelişmiş hava savunma ve radar sistemleri göndermeye başladığını söyledi. Birçok strateji uzmanları yaşananların bölgesel savaş ihtimalini artırdığını düşünürken ABD’den farklı yönde açıklama geldi. ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Sabrina Singh, çatışmalara karşı caydırıcılık mesajı vermek için bölgeye ek kuvvetler gönderdiklerini söyleyerek “Hâlâ daha geniş bir bölgesel savaşın yakın olmadığına inanıyoruz” dedi.

PUTİN’DEN ‘ÖLÇÜLÜ OLUN’ MESAJI

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu’nun, Tahran ziyareti sırasında İran yönetimine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mesajını da ilettiği ileri sürüldü. İddiaya göre Putin, İran yönetiminden Haniye suikastı için İsrail’e vereceği karşılıkta ölçülü olmasını ve sivil kayıplardan kaçınılmasını istedi.

Haberin Devamı

CIA GÖRÜŞÜ: TARAFLAR SAVAŞTAN KAÇINIR

Geçmişte ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlü ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı yapan General David Petraeus, İsmail Haniye suikastı konusunda “Bu, İran’ın onuruna büyük bir darbe, büyük bir istihbarat ve güvenlik başarısızlığı. Bu yüzden yanıt vermeleri gerekiyor” dedi. Petraeus, “İsrail’in Hizbullah veya İran ile gerçek bir topyekûn savaşa girmek istediğini de düşünmüyorum. Tarafların buna girmek istediklerini sanmıyorum, zira her iki tarafa da çok çok büyük zararlar verebilir” ifadelerini kullandı.