GündemSallanmadan çöküyorlar

Sallanmadan çöküyorlar

Paylaş
Sallanmadan çöküyorlar

26 gün önce 35 yıllık bir binanın çöktüğü ve 1 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul’da bu kez Bahçelievler’de 7 katlı bir bina çöktü. 40 kişinin yaşadığı binanın, 3 katının kaçak olduğu ortaya çıktı. İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde çökme riski bulunan 1556 bina bulunuyor.

İstanbul Bahçelievler Zafer Mahallesi’nde 7 katlı binanın sakinleri, dün sabah kabusu yaşadı. Binada yaşayan 40 kişi kolonlardan ses gelmesi üzerine kendilerini dışarı attı. Kısa süre sonra da binanın ilk 3 katı çöktü. Olay yerine gelen ekipler enkaz altında kalan olmadığını belirledi. 1980’de 4 kat için ruhsat alınan binaya 1994’te kaçak olarak 3 kat ilave edildiği ortaya çıktı. Bina sakinleri otellere yerleştirilirken, öğle saatlerinde kontrollü olarak yıkım gerçekleştirildi. Bu sırada Güngören Sokak’ta bulunan 4 katlı bir binanın da çatı saçağı çöktü. Bina, tedbir amaçlı boşaltıldı.

Haberin Devamı

ELLE BETON DÖKTÜLER

26 gün önce de Küçükçekmece’de 1.5 katının kaçak olduğu ve yapımında deniz kumu kullanıldığı ortaya çıkan 35 yıllık bir bina çökmüş, 1 kişi hayatını kaybetmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı taramaya göre, kent genelinde deprem olmasa bile çökme riski bulunan 1556 bina var. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım, “2000 yılından önceki yapılarda elle beton döktüler. Torba çimento kullanıldı. Ayrıca midye kabuğuyla yapılan beton gevşek olur, rutubet alır. Paslanma olduğunda demir hacminin 5-6 katı genişler ve betonu patlatır” değerlendirmesinde bulundu.

TÜMÜ SORUNLU

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, “Sıkıntılı, bir an önce yıkılması gereken bir binaymış” dedi. 1999 depremi öncesindeki yönetmeliklerle yapılan binaların tümünün sorunlu olduğunu söyleyen Bahadır, “Bu binaların hepsini yenileyelim” çağrısı yaptı. İBB’den yapılan açıklamada, çöken binanın arka sokaktaki binaya kısmen zarar verdiği ve sonradan ilave olan üstteki iki ve bir çekme katın yapı kayıt belgesinin bulunmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

KAÇINILMAZ SON

Çöken apartmanda oturan Sabahattin Kuzu, çatırdama sesi duyduklarını söyledi ve “Binadan çıktıktan 7-8 dakika sonra yıkıldı. Binada önceden de çatlaklar vardı. Kaçınılmaz son oldu” dedi. Cihangir Şimşek ise sabah namazı için uyandığını ve gürültü duyduğunu belirterek, “Balkona çıktığımda herkesin aşağı indiğini gördüm. ‘Ne duruyorsunuz, bina yıkılacak’ dediler. Biz aşağı inene kadar bina uçtu” diye konuştu.

Haberin Devamı