GündemSuç makineleri artık paçayı sıyıramayacak

Suç makineleri artık paçayı sıyıramayacak

Paylaş
Suç makineleri artık paçayı sıyıramayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan suç makinelerinin hapse atılmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılacağını açıkladı. 5 suç kaydı olan birinin diğer davalarının bitmesi beklenmeden tutuklu yargılanması sağlanacak. Yeni oluşturulacak bir birim de aynı kişinin farklı mahkemelerdeki dosyalarını birleştirip savcılara, hakimlere verecek.

SOKAKTA DOLAŞMAMALI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup toplantısında kanunların suçlu lehine işlemesine yol açan çarpıklığı düzeltmek için iki düzenleme yapılacağını açıkladı. Erdoğan, "Seri suç işleyenlerin tutuklanmasını kolaylaştıracak adımlar atılacak. Kriminal tipler sokakta ellerini kollarını sallayarak dolaşmamalı" dedi.

NEŞTERİ VURACAĞIZ

Erdoğan, "Emniyet teşkilatımız içinde zafiyet varsa neşteri vuracağız, adalet sistemimizde tıkanıklık, yanlışlık varsa neşteri vurup çözüme kavuşturacağız. Suçu önlemeden suçla ve suçlularla mücadeleye, yargılamalardan infaz ve ıslah sistemimize, nerede boşluk varsa mutlaka hal yoluna koyacağız" diye konuştu.

İŞTE PLANLANAN DÜZENLEMELER

* Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir birim, farklı mahkemelerde görülen davaları, iddianameleri, hatta emniyet kayıtlarını toparlayarak, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, savcıların ve hakimlerin dikkatine sunacak.

Haberin Devamı

* Belirli suçlarda infaz hükümlerinin, alınan cezanın yüzde 10'u cezaevinde geçirildikten sonra işlemeye başlaması sağlanacak. Mesela 5 suç kaydı olan birinin, diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi beklenmeden tutuklu yargılanmasının önü açılacak. Tutukluluk süresi, kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı belirlenecek.

YASADA HADIMLIK VAR UYGULAMADA YOK

Kadına şiddet ve cinsel suçların artmasının ardından "Kimyasal hadım etme" yeniden gündemde. Bu yöntemle, ilaçlarla suçlunun vücudunun testosteron hormonu salgılaması engelleniyor, cinsel isteği tamamen ortadan kaldırılıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu, maddenin uygulamaya geçirilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. 2015'te Özgecan Arslan cinayetinin ardından hadımlıkla ilgili yönetmelik çıkarıldı ancak Danıştay, "cinsel isteğin yok edilmesi" gibi tanımların yasada yer almadığına hükmedince uygulanamadı.

‘CHP GENEL BAŞKANI UCUZ POLEMİK PEŞİNDE’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail saldırılarına ilişkin TBMM’deki oturumda bakanların verdiği bilgileri yetersiz bulan CHP Lideri Özgür Özel’e tepki gösterdi. Erdoğan, “Bölgemiz ateş çemberinden geçiyor ama CHP Genel Başkanı ucuz polemik peşinde koşuyor, ülke güvenliğine dair meselede daha olgun tavır beklerdik” dedi.

Haberin Devamı

‘SİLAHLA SİYASET OLMAZ’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan dün partisinin grup toplantısında konuştu. 6-8 Ekim olaylarının yıldönümünü hatırlatan Erdoğan “O dönem emperyalistlerin bölgesel planlarına alet olanlar bu olaylarla yüzleşme cesaretini halen gösteremedi. Keza 6-8 Ekim olaylarına sırf oy uğruna şaşı bakan devrin CHP yönetimi de bundan dolayı henüz nedamet getirmedi” dedi. Demokratik siyasette şiddete ve teröre asla yer olmadığını, herkesin anlaması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Bir elinde silah tutarak siyaset yapılmaz” dedi.

‘DİYALOGDAN KAÇMAYIZ’

Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı’nda, şiddetle arasına mesafe koyan anlayışa elbette yer vardır ama sırtını dağa yaslayan terör siyasetine asla ve asla yer yoktur. Kobani olaylarının hukuki açıdan hesabı sorulmuştur” diye konuştu. İçinde bulunulan bölgesel atmosferi düşünerek siyasette daha fazla konuşmaya, daha fazla uzlaşıya ve diyalog zeminini genişletmeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Erdoğan, “Milletin faydasına olacak hiçbir konuda diyalogdan kaçınmayız” dedi. Erdoğan, ülke meselelerini mümkün olan en geniş mutabakatla çözmek istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘HEDEFİN FARKINDAYIZ’

İsrail’in saldırılarına ve konu hakkında TBMM’de düzenlenen kapalı oturuma da değinen Erdoğan, “Türkiye ne yapılmak istendiğinin farkındadır. Nihai hedefin neresi olduğunu da çok net görebiliyoruz” dedi. Erdoğan şöyle konuştu: “Dışişleri ve savunma bakanlarımız Meclis’imize, milletvekillerimize detaylı bilgi verdi. Toplantı sonrası CHP Genel Başkanı’nın yaptığı açıklamaları esefle karşıladık. Bölgemiz ateş çemberinden geçiyor ama bakıyorsunuz CHP Genel Başkanı ucuz polemik peşinde koşuyor. Sayın Özel’den ülke güvenliğine dair meselelerde daha olgun tavır beklerdik.”

‘BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMALARI KIYMETLİ’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’in açıldığı 1 Ekim’de sıralarına gittiği DEM Partililerle tokalaşmış ve ardından uzlaşı mesajları vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Devlet Bahçeli’nin gerek Meclis’in ilk günü, gerekse dün yaptığı açıklamaları takdirle karşılıyor, Türk demokrasisi ve 85 milyonun kardeşliği adına çok kıymetli buluyoruz” dedi.

Haberin Devamı