Telsiz sustu, bir dönem kapandı! 'Bu kodları ezbere bilirdik'
Polis telsizinin muhabirlere kapanmasıyla bir dönem sona erdi. Telsiz dinleyerek polisten önce olay yerine ulaşan gazeteciler artık yok. Telsiz dinleme yüzünden tuvalete bile gidilemeyen o dönemleri 90’lı yıllarda polis muhabirliği yapan Eray Erollu tek sözüyle özetledi.
Cem Kerpiççiler / Posta | "Telsiz dinlemenin belirli usulleri var. Her bölge, kodlarıyla anonslanıyor. Beşiktaş 66, Beyoğlu 69, Kağıthane 80, Sarıyer 86, Şişli 91... “Polis, ‘Cinayet’ demez, ‘740’ kodunu kullanır. O adresi, bölge kodunu alamazsan olayın nerede olduğunu bilemezsin. Artık polisin ses tonundan bile olayın ne olduğunu anlayacak pozisyona geliyorsun. En başına yetişeceksin. O vahşeti, cesetleri, yaralıları göreceksin. Ama geç gidersen; yaralı hastaneye, ceset morga girer. Boş bir olay yeri de vatandaşa bir şey anlatmaz.”
"24 SAAT AÇIKTI"
Yukarıdaki cümleler benim de tanığı, şahidi ve yaşayanı olduğum bir dönem olan 90’lı yıllarda polis muhabirliği yapan Eray Erollu'ya ait. Mesleğe başlayanların ilk uğrak yeri hep polis telsizinin başı olurdu. Masadan kalkıp tuvalete bile gitmek zordu.
Neredeyse 24 saat telsiz dinliyorduk. Dışarıda, içeride her yerde her an açık telsizden o gece merkezdeki polisin kim olduğunu bile bilirdik.
"İLK GÖREV YERİ HASTANE"
O dönemde polis muhabirliğine, Avrupa Yakası'nda Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi, Anadolu Yakası'nda Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde başlanırdı. Dia filmle çalışılan dönemde fotoğraf çekiminin altın kuralı seri olmaktı.
“Çapa’ya gelen yaralı acil servise girene kadar çektin çektin”
O fotoğrafı çekemezsen merkezden gelecek fırçaya hazır olmalıydın. Telsizi iyi dinleyen, kulağı yatkın olan her zaman diğerlerinden 1-0 önde olurdu. Uyurken bile telsiz açık olurdu.
"KİMLER GELDİ GEÇTİ"
Son yıllarda muhabirler polis telsizi dinleyemiyor. Telsizlere sadece itfaiye yüklü ve sadece onları dinleyebiliyorlar. Oysa telsiz dinlemek bir olayı polis ile birlikte öğrenmek kimi zaman olay yerine polisten önce gidebilmek muhabire ve kamuoyuna çok büyük avantaj kazandırıyordu.
BİR ÇAĞ KAPANDI
Aralarında Savaş Ay, Coşkun Aral, Tayfun Talipoğlu, Erdoğan Aktaş gibi çok sayıda gazetecinin ilk durağı polis muhabirliği ve telsiz dinlemek olmuştu. Şimdi telsizler sustu, bir çağ kapandı sessiz sedasız.