Gündem Trafik sigortasında yeni dönem! Zam oranının kriteri değişti

Trafik sigortasında yeni dönem! Zam oranının kriteri değişti

Paylaş
Trafik sigortasında yeni dönem! Zam oranının kriteri değişti

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanan karara göre, trafik sigortasında zam oranı için belirlenen tavan fiyat, bundan sonra maliyet endeksine göre belirlenecek. İşte yeni dönemin ayrıntıları...

Trafik sigortasına zam oranının belirlenmesinde milyonlarca araç sürücüsünü yakından ilgilendiren bir değişiklik gündeme geldi.

Haberin Devamı

Fiyat artışlarının sürmesi nedeni ile araç sahiplerinin edindikleri araçların değeri de sabit kalmadığı için trafik sigortasını hesaplarken yeni bir sisteme gidilmesine karar verildi. Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve asgari ücret artışlarının da içinde bulunduğu bir maliyet hesaplaması uygulamaya girecek. Detaylarının daha sonra netleşeceği yeni uygulamada, asgari ücretin değerlendirilme kararı, gelirini bu seviyeden elde edenler olduğu için alındı.

POLİÇELER TAVAN FİYATIN ÜZERİNDE SATILAMIYOR

Zam için bir tavan fiyat belirleniyor ve poliçeler bu rakamın üzerinde satılamıyor.

HESAPLAMA DEĞİŞTİ

Trafik sigortasında prim artışlarını Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK) belirliyordu. Mayıs ayıyla birlikte zam hesabı değişti. Artık zam üst sınırı maliyet endeksine göre belirlenecek.

Haberin Devamı

Yeni uygulamayla mayıs ayı zam oranı üst sınırı yüzde 3 oldu.

2024'ÜN İLK AYLARINDAKİ ZAM ORANLARI

Trafik sigortasına ocak-şubat aylarında yüzde 10, mart-nisan aylarında yüzde 5'er zam yapıldı. Trafik sigortasına bu yılın ilk 4 ayında yüzde 30'un üzerinde zam geldi.

MALİYET ENDEKSİ

Maliyet endeksini, hasar ödemelerini etkilediği için en fazla asgari ücret artışı oranı baz alınabilecek.

‘FİYATLAR ÇOK CİDDİ ARTMAYACAKTIR’

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada:

Her ay bir sonraki ay trafik sigortasının ne kadar artacağı endekse göre belirlenecek. Sürücüler fiyata itiraz edemeyecek, sigorta şirketleri az artırdın, zarar ettim diyemeyecek. Bu ilk aşamada fiyat endeksinin çok yüksek olmayacağını düşünüyorum. Fiyatlar çok ciddi artmayacaktır.

MALİYET ENDEKSİ KASKODA DA OLACAK MI?

Kaskoda maliyet endeksi yoktur. Kasko özel bir poliçedir. Özel olduğu için sigorta şirketleri zaten fiyatı serbestçe belirlediği için bu özel tekniklere göre belirleniyor. Bu kasko için geçerli olmayacaktır.

İYİ SÜRÜCÜ İLE KÖTÜ SÜRÜCÜ ARASINDA 7 KAT FARK!

Trafik sigortasında iyi sürücü-kötü sürücü ayrımı devam ediyor. Hatta kötü sürücüdeki fiyat artışı daha da artabilir. İyi sürücü yani 5 yıldan fazla hiç kaza yapmadan kullanan bir sürücü yüzde 50’ye kadar açıklanan temel tarifeden indirim alabilirken, kötü sürücü, yıldan 3’ten fazla kaza yapan sürücüler ise yüzde 200 sür primli ödeyebiliyor. Yani iyi sürücü ile kötü sürücü arasındaki trafik sigortası prim farkı 7 katına çıktı.

Haberin Devamı

TRAFİK SİGORTASI PRİMLERİ DAHA DA ARTACAK MI?

Trafik sigortası fiyatları önümüzdeki süreçte fiyat endeksine göre belirlenecek. Yani araç fiyatları artarsa, asgari ücrette artış devam eder, onarım maliyetleri ve enflasyondaki artış devam ederse aynı paralelde trafik sigortası fiyatları da artacaktır.”