GündemTüm şifrelerinizi değiştirin! Tarihin en büyük sızıntısı: E-Devlet ve bankalar....

Tüm şifrelerinizi değiştirin! Tarihin en büyük sızıntısı: E-Devlet ve bankalar....

Paylaş
Tüm şifrelerinizi değiştirin! Tarihin en büyük sızıntısı: E-Devlet ve bankalar....

Tüm şifrelerinizi hemen değiştirin! Darkweb'de 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti paylaşıldı. RockYou2024 adı verilen bu sızıntı, eski ve yeni veri ihlallerinden elde edilen şifreleri içeriyor.

Son yılların en büyük şifre sızıntı olayı gerçekleşti. Tam 10 milyar şifre, hacker forumlarında paylaşıldı. Bu büyük sızıntı, birçok kullanıcıyı tehdit ediyor. Sızıntı dosyası, 9,9 milyar şifreyi içeriyor ve kullanıcıların hesap güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Sızıntıyla ilgili Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın köşesine taşıdığı yazıda şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

Bir benzerini 3 yıl önce, 2021’de yaşamış ve adresimizden, annemizin kızlık soyadına kadar kişisel bilgilerimiz ve banka, e-posta, e-ticaret gibi tüm şifrelerimiz hacker’lar tarafından ortalığa saçılmıştı. Teknoloji şüphesiz hızla gelişiyor ama aynı oranda siber hırsızlık ve korsanlık da... 3 gün önce dünya çapında iyi bilinen hacker sitelerinden biri olan DarkWeb’de, 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti, RockYou2024 adı ile, eski verilere yenisi eklenerek, indirmesi kolay olsun diye de düz bir metin halinde yeniden yayınladı.

45 GB BOYUTUNDA ŞİFRE DOSYASI İFŞA EDİLDİ

Dünya çapındaki sızıntılardan elde edilen yaklaşık 10 milyar parolanın yer aldığı veri seti 45 GB büyüklüğünde. Bu veri seti, çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerden internete bakan kameralara ve endüstriyel donanıma kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. 

Haberin Devamı

TANIDIĞINIZDAN GELSE DAHİ HİÇBİR LİNKİ TIKLAMAYIN, BİLGİLERİNİZİ VERMEYİN

3 gün önce dünya basınına da yansıyan bu haberi ilk okuduğumda pek de önemsemedim. Ama sonra bir arkadaşımın Telegram gruplarında her türlü bilginin isteyene ücret karşılığı satıldığını söylemesi ve hatta şase numarasından plaka araması yaptığı ve kendisine ait tüm kişisel bilgilere de kolaylıkla eriştiğini görünce, “Bir dakika” dedim. 

DOLANDIRICILARA İNANMAYIN

Düşünsenize! Kendini bankadan arayan ve müşteri temsilcisi olarak tanıtan bir siber dolandırıcı, elinde bulunan kişisel bilgileriniz ile zaten güveninizi kolaylıkla kazanacakken şimdi ortaya saçılan yeni şifreler/ veriler sayesinde, “Şifrenizin ilk 2 hanesi şu” gibi asla tahmin edileceğini düşünmediğiniz yeni bilgilerle o güveni ikiye katlayacak. Hal böyleyken dolandırılmamak neredeyse imkânsız hale gelecek. Korkunç!