Google News

Türk öğrenciler Antartika yolunda!

Kastamonu Üniversitesi’nin düzenlediği söyleşide konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Antalya'da 3 lise öğrencisi tarafından meşe palamudundan üretilen biyoplastiğin Antartika'da test edileceğini söyledi.
06 Aralık 2022 , Salı 08:03

Kastamonu Üniversitesi tarafından öÄŸrencilere yönelik düzenlenen “Bilim ve Teknoloji Odaklı Ekosistemimizi Gençlerimizle Birlikte GerçekleÅŸtiriyoruz”, akademisyenlere yönelik “Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemimizde Durum DeÄŸerlendirmesi, TÜBÄ°TAK Odaklı GeliÅŸmeler” konulu konferanslar, TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımı ile gerçekleÅŸtirildi. Konferansta hem öÄŸrencilerin hem akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Mandal, konferansın ardından Kastamonu Teknokent binasını gezdi. Buradaki firmalardan yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler alan Mandal daha sonra açıklamalarda bulundu.

Kastamonu Üniversitesi'nin önemli çalışmalara imza attığını söyleyen TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Kastamonu Üniversitesi açısından bakıldığında 2006 yılında kurulmuÅŸ bir üniversitemiz. 207 tane Türkiye’de üniversitemiz bulunuyor. Her birinin kendisine göre ön plana çıktığı bir konu var. Ama bu üniversitemizin ÅŸu anda ön plana getirdiÄŸi konu, ormancılık ve tabiat turizmi üzerine. Gerçekten çok çok kıymetli bir konu. Kıymetli olmasının sebebi ise özellikle bütün dünyanın gündemi olan, yani Türkiye’nin de, bütün dünyanın da gündeminde olan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, bununla baÅŸ edebilme, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle biyoçeÅŸitlilik, buna baÄŸlı olarak ülkelerin politikaları, firmaların geleceÄŸi, insanlığın geleceÄŸini konuÅŸuyoruz. O yüzden Kastamonu Üniversitemizin bu misyon ile bulunduÄŸu bölge yani coÄŸrafyası çok kıymetli" dedi.

“Kutuplardaki her bir derece deÄŸiÅŸiklik bizim geleceÄŸimizi belirliyor”

Kutuplardaki ısınmanın insanlığın geleceÄŸini belirlediÄŸine dikkat çeken Mandal, “Biz geçmiÅŸte kutuplar dediÄŸimiz zaman ‘Kutupların bizimle ne alakası var, kutuplar bize kaç kilometre uzaklıkta bir yer’ dediler, öyle deÄŸil. Kutuplardaki her bir derece deÄŸiÅŸiklik bizim geleceÄŸimizi, Kastamonu'nun, Türkiye'nin, insanlığın geleceÄŸini belirliyor. Kutuplarda yapılan çalışmalar artık bir farkındalık deÄŸil, zorunluluk. O bölge doÄŸru anlaşılmazsa, o bölgeye yönelik çözümler tüm insanlar için gerçekleÅŸmezse iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı direncimizi iyice kaybetmiÅŸ, arzu etmediÄŸimiz senaryoları hızlı bir ÅŸekilde erken zamana çekmiÅŸ oluruz. Zamanı ne kadar uzatabilirsek, insanlığa olan olumsuz etkisi azalacak. O nedenle kutuplarda yapılan çalışmaları kıymetli buluyoruz ve bizim oluÅŸturmuÅŸ olduÄŸumuz yarışma gruplarından bir tanesi de kutup araÅŸtırmaları. Lise öÄŸrencilerinin kutup araÅŸtırmalarına yönelik bir araÅŸtırmamız vardı” diye konuÅŸtu.

“Lise öÄŸrencilerinin ürettiÄŸi biyoplastiÄŸi kutuplarda da deneyeceÄŸiz”

Antalya'da lise öÄŸrencilerinin meÅŸe palamudundan ürettiÄŸi 45 dakikada çözünen biyoplastiÄŸin 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Antartika'da test edileceÄŸini belirten Mandal, “Bu arkadaÅŸlarımız bir biyoplastik yaptılar, 45 dakikada çözünebiliyor. Normal polimerler kaç yüzyıl kalabiliyorken, bu 45 dakikada çözünebilen ve dayanıklılığı da yirmi kat yüksek olan böyle bir malzemeyi ÅŸimdi kutupta deneyecekler. Türkiye'de 3 lise öÄŸrencimizin, Antalya'da kız öÄŸrencimizin geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu bu projeyi kutupta test edecekler. Ä°nÅŸallah baÅŸarılı olurlarsa biz gelecekte kullanabileceÄŸimiz bir biyoplastik malzemeyi gerçekleÅŸtirmiÅŸ olmayı sadece ülkemiz için deÄŸil, en zor olan koÅŸullarda kutuplarda gerçekleÅŸtirmiÅŸ olacağız. Bu arkadaÅŸlarımız lise öÄŸrencisi olarak en iyi bilim insanlarıyla, Türkiye ve dünyanın bilim insanlarıyla kutup seferine katılacak. Kutuplarda bir takım araÅŸtırma çalışmalarını yapacaklar. Ben kendilerini yürekten kutluyorum, tebrik ediyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

KonuÅŸmasının ardından Mandal’a Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından plaket takdim edildi.

DEVAMINI GÖSTER