Türkiye artık suyu olmayan bir ülke!
Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Cumhuriyetin ilk yıllarında kişi başına düşen temiz su miktarı, senede 8 bin tondu. Bugün ise bin 200 ton. Artan nüfus ve göçle, bin metreküpün altına düşecek. Bin metreküp ‘su fakiri’ demek. Yani artık Türkiye, suyu olmayan bir ülke” dedi.
Altan ÇİMEN-Feridun AÇIKGÖZ/DHA
Dünya Ekonomik Forumu’nca açıklanan ‘Küresel Riskler Raporu’, İstanbul’da düzenlenen konferansta ele alındı. Katılımcılardan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Orta ve uzun vadeye baktığımızda dünya, çevre sorunlarını riskler kategorisine sokuyor, Türkiye’de bu yok. Biz, orta vadede riskler olarak; ekonomiyi ve insan haklarını almışız. Türkiye başına büyük çevresel belalar gelebilecek bir ülke. Bu belaları görmezden gelip, sadece ekonomiye odaklanmak, kısa vadeli problemleri orta ve uzun vadeye taşımak oluyor. Geleceği çok iyi göremiyoruz” dedi.
HİÇBİR ŞEY YETİŞMEYEBİLİR
Küresel iklim krizinden kuraklık yönüyle etkilenecek olan Türkiye’nin, çok ciddi bir su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kurnaz, şunları söyledi: “Cumhuriyetin ilk yıllarında kişi başına düşen temiz su miktarı, senede 8 bin tondu, bugün bin 200 ton. Artan nüfus ve göçle bin metreküpün (960 ton) altına düşecek. Bin metreküp, ‘su fakiri’ demek. Yani Türkiye, artık suyu olmayan bir ülke. Birkaç senedir çok ciddi rekolte düşüşleri var. Hiçbir şeyin yetişmeme ihtimali de var. Bir noktadan sonra yeraltı suyu bitecek. Ondan sonra neyle mısır, buğday yetiştireceğiz sorusuna bile cevap veremez hale gelebiliriz.”