GündemTürkiye de aralarında yer alabilir

Türkiye de aralarında yer alabilir

Paylaş
Türkiye de aralarında yer alabilir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Rusya, Çin ve Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerini geliştirmesini hedeflediklerini vurgulayarak, “Türkiye bu ülkeler arasında yer alamaz diye bir şey yok” dedi. Erdoğan, Rusya Lideri Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’e davette bulunabileceklerini, bunun yeni bir sürecin başlangıcı olabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan’daki Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi dönüşü uçakta açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Rusya Lideri Putin’le görüşmelerinde Ukrayna ile aralarında Türkiye’nin üstlenebileceği arabuluculuk rolünü ele aldıklarını söyledi. Erdoğan, “Ben artık tansiyonun düşürüleceğine ve barış zemininin inşa edilebileceğine inanmak istiyorum. Biz o zemini oluşturmak ve korumak noktasında, bugüne kadar olduğu gibi üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Haberin Devamı

‘YENİ SÜREÇ BAŞLAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika gibi gıda güvenliğinde hassas bölgelere Türkiye üzerinden koridor oluşturmak konusunda Putin’in “İstanbul Tahıl Girişimi hedefini aynen koruyorum” dediğini belirtti. Suriye-Türkiye ilişkileri ve bölgede çözümün sağlanmasına değinen Erdoğan şunları söyledi: “Suriye ile yeni bir süreci başlatabileceğimizi zaten söylemiştim. Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir.”

‘BULUŞMAYI İSTEMİYORLAR’

Suriye’deki istikrarsızlığın başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütlerine hareket alanı sağlamasının bir sorun olduğunu vurgulayan Erdoğan, “El birliğiyle ayrımsız bir biçimde bu terör yapılarının kökünün kazınması, Suriye’nin geleceğinin inşası için mühimdir” dedi. Kayseri’de ve Suriye’nin kuzeyinde eş zamanlı başlayan provokasyonlar konusunda Erdoğan, “PKK/PYD/YPG, DEAŞ gibi terör örgütlerinin rahatsızlığı söz konusu. Böyle bir buluşmayı, Suriye’nin ayağa kalkmasını istemedikleri ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘TERÖRİSTAN KURDURMAYACAĞIZ’

Irak’ın kuzeyinde PKK’nın sözde yerel seçim girişimleri ve TSK’nın büyük bir askeri operasyon olasılığını değerlendiren Erdoğan, “Bunu bölgedeki olayların akışı belirleyecek. Tehdidin boyutuna göre de anlık kararları alıp uyguluyoruz” dedi. Erdoğan “Açık ve net bir şey söylüyoruz ve bundan geri adım atmayacağız. Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız” diye konuştu.

‘BELKİ BİRAZ ZAMAN ALIR’

Şanghay İşbirliği Teşkilatı’nda ağırlıklı olarak Türk devletlerinin olduğunu ve bu devletlerin birlikteki gücünün daha da artacağını söyleyen Erdoğan, “Bizi buraya diyalog ortaklığı şeklinde değil de diğerleri gibi teşkilata ortak olarak alsınlar diyoruz” diye konuştu. Erdoğan “İran en sonunda Şanghay İşbirliği Örgütü’ne girdi. Bunun yanında yine Pakistan orada üye. Türkiye bu ülkeler arasında yer alamaz diye bir şey yok, bu belki biraz zaman alır.”

NATO’DA TÜRK’E ÖNEMLİ GÖREV

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreterliği’ne seçilen Mark Rutte’ye, NATO’nun ikinci adamının bir Türk olması yönündeki beklentisini ilettiğini vurgulayan Erdoğan, “Doğrusu olumsuz bir yaklaşım içerisine girmedi. Türkiye’ye böyle bir şeyin yakışabileceği mealinde bir yaklaşımı oldu” dedi. Erdoğan, “Rutte görevi tam manasıyla devralmadan önce de Türkiye’ye bir ziyaret yapacağını bana söyledi” ifadelerini kullandı.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GAZZE’DE ATEŞKES

Gazze’de ateşkes ve İsrail katliamının durdurulması konusunda Erdoğan, “İsrail’e Batı ülkelerinin hep birlikte baskısı şart. Bu baskılar neticesinde de inanıyorum ki artık bir kesin ateşkese inşallah ulaşılacaktır” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: “İnşallah birkaç gün içinde ABD Başkanı Biden’ın da İsrail’i araması neticesinde kesin ateşkese ulaşılır ve İsrail tarafından yapılan katliamlar son bulur.”