GündemTürkiye-Suriye normalleşmesi masadaydı

Türkiye-Suriye normalleşmesi masadaydı

Paylaş
Türkiye-Suriye normalleşmesi masadaydı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye- Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu noktaya getirmek istediklerini söylemiş ve Rusya Lideri Putin’in de devrede olduğunu açıklamıştı. Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün Moskova’da görüştü. Görüşmede Türkiye ile Suriye ilişkileri ve Erdoğan-Esad görüşmesi de masadaydı.

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Haberin Devamı

Türkiye, 2011’de iç savaşın başlamasının ardından Suriye’deki Beşar Esad yönetimiyle ilişkileri kesmişti. Kısa süre önce karşılıklı açıklamalarla ilişkiler yeniden canlanma sürecine girmişti. Esad, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı, her türlü terör örgütüyle mücadele temelinde olduğu sürece Suriye-Türkiye ilişkileriyle ilgili girişimlere açık olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Esad Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında adım attığı anda aynı yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki biz Esad ile ailece görüşüyorduk” demişti.

‘DAVETİMİZ OLABİLİR’

Erdoğan, “Sayın Putin ile Beşar Esad’e bir davetimiz olabilir. Türkiye’de görüşme olması konusunda Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’in, Irak Başbakanı’nın yaklaşımları var” ifadelerini kullanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün Moskova’da bir araya geldi. Kremlin Sarayı’ndaki görüşmede bölgesel konuların yanı sıra Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılması da ele alındı. İki liderin olası Türkiye ziyareti ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad’ın üçüncü bir ülkede görüşmek için bir araya gelmesi seçenekleri de değerlendirildi.

Haberin Devamı

'OLASI SENARYOLAR BAKIMINDAN ÖNEMLİ’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Putin’le görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu. Esad, “Dünyadaki ve özellikle Avrasya bölgesindeki güncel gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, bugünkü toplantımız tüm bu gelişmelerin yanı sıra olası görünüm ve senaryoların ele alınması bakımından da son derece önemli” dedi.

‘BARIŞ İHTİYACINI ESAS ALIYORUZ’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye ile normalleşme temasları konusunda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı görevlendirdiğini söylemişti. Bakan Fidan Sky News Arabia televizyon kanalına yaptığı açıklamada konuya değindi. Fidan, “Biz güçlü bir ülkeyiz. Çaresizlikten dolayı bir görüşme arayışı içinde değiliz. Tam tersine olgunluğumuzdan dolayı bir görüşme arayışı içindeyiz. Bu konuda gücümüzden ziyade, diplomatik etkimizi ve bölgenin barışa olan ihtiyacını esas alma anlayışındayız” dedi.

Haberin Devamı