'Umut' yolunda ilaç tuzağı
Kocaeli’de DMD hastası 15 aylık Umut Dırbas’ın babası Özcan Dırbas, aile hekimi Ali Ü. G. tarafından oğlunun tedavisi için yurtdışından ilaç getireceği vaadiyle dolandırıldıklarını ileri sürdü. İlacın deneme aşamasında olduğunu öğrenen Dırbas, doktor hakkında suç duyurusunda bulundu.
Nevra UÇKAÇ/DHA
Kocaeli’de Özcan Dırbas (41) ve Ceylan Dırbas (36) çiftinin oğulları 15 aylık Umut Dırbas’a 4 Mart’ta genetik bir kas hastalığı olan Duchenne Musküler Distrofi (DMD) teşhisi konuldu. Oğlunun sağlığına kavuşması için internet üzerinden doktor araştırmaya başlayan Özcan Dırbas, İstanbul’da aile hekimi Ali Ü. G.’ye ulaştı. Ali Ü. G.’nin, Umut’u evinde muayene ettikten sonra tedavi için fazla vaktinin olmadığını ve yurtdışından bir ilaç getirtebileceğini söylediğini ileri süren Dırbas, “Doktoru ve ilacı araştırmak için teklifi kabul etmedik. Buna rağmen ilacı sipariş ettiğini söyleyip, bizden 1000 Euro talep etti” dedi.
‘AİLELER DİKKAT ETSİN’
Bu hastalığın tedavisi olmadığını öğrendiklerini söyleyen Dırbas, “5-6 yaşından sonra kaslarda çöküntü başladığını ve tekerlekli sandalyeye mahkum kalabileceğini duyduk. Paranın 15 bin liralık kısmını yatırdıktan sonra ilacın deneme aşamasında olduğunu öğrendik. Bunun üzerine doktor hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çocukları, hasta aileler dikkat etsin. Çaresizliğimiz üzerinden kimsenin para kazanmasına izin vermeyin” diye konuştu. Aile Hekimi Ali Ü. G. ise “Bir ilaç vaat etmedim. Sadece tedavi opsiyonları olduğunu söyledim. Tedaviyi kabul etmediler. Muayene ve danışmanlık ücretim olan 15 bin lirayı ödediler, bunun dışında hiçbir ödeme yapmadılar” iddiasında bulundu.
AİLE HEKİMİNİN YETKİSİ YOK
DMD Aileleri Derneği adına bir açıklama yapan Taylan Çakır, söz konusu doktor hakkında Sağlık Bakanlığı’na dilekçe gönderdiklerini ve soruşturma başlatıldığını söyledi. Çocuklarının sağlığına kavuşması için en ufak umut kırıntısının bile peşinden giden ailelerin, umut tacirlerinin açık hedefi haline geldiğini kaydeden Çakır, “DMD hastalarına aile hekimi ilaç yazamaz. İlaç yazabilmesi için nöroloji hekimi olması lazım. Aileye önerilen ilaç Türkiye’de ruhsatlı değil. Eğer hasta bu ilacı kullansaydı, daha kötü sonuçlanırdı” dedi.
- Maliye'den 22 ilde denetim! Bakan Şimşek: Vergi incelemesi yapılacak
- Bakan Kacır açıkladı! OSB'lerde bu ay 233 yeni yatırım için yer tahsisi talep edildi
- Asgari ücrete zam geliyor! Maaşlar ne kadar olacak? İşte konuşulan rakam
- Ziraat Bankası'ndan logo değişimi ve kredi iddialarına yanıt
- Elektrik faturalarında yeni tarife: 1 Ocak 2025'te başlıyor! Kimler muaf olacak?