Vize baÅŸvurusunda ÅŸok sonuç! EÅŸinin doÄŸumuna gidemedi
Yurt dışına çıkmak isteyenlerin yaşadığı vize krizi büyüyor. Belçika'da yaşayan eşinin doğumunda yanında olmak isteyen bir vatandaş, hayatının şokunu yaşadı. 2 ay önceden vizeye başvuran vatandaş, çocuğunun doğmasına 4 gün kala vize reddi aldı. Ret gerekçesi olarak ise ilginç bir gerekçe gösterildi.
Büşra Özbelli/ Posta.com.tr İş için, turistik amaçlı ya da aile ziyareti için Avrupa ülkelerine vize başvurusu yapan vatandaşların aldığı ret sayısı günden güne artıyor. Bu krizi yaşayanlardan biri de Belçika'da yaşayan eşinin yanına gitmek isteyen Gökhan İ. isimli vatandaş oldu. Yaşanan durumla ilgili Posta.com.tr'ye konuşan vize danışmanı, ''Doğum raporlarını dosyaya koymamıza rağmen müşterimiz ret aldı. Müşterim ret aldıktan 3-4 gün sonra doğum gerçekleşti. Gökhan bey şu an hala vize almaya çalışıyor' dedi. 6 ay önce İngiltere'ye gidip geri dönmesine rağmen Danimarka için vize alamayan bir başka vatandaş ise, "Dönmeme ihtimalimizden dolayı ret vermişler. İtiraz hakkımızı kullandık" ifadelerini kullandı.
"EN BÃœYÃœK SORUN RANDEVU ALMAK"
"Vizeyle ilgili en büyük sorun randevu almak" diyen vize danışmanları, "Çoğu büyükelçilikler veya başkonsolosluklar randevu işini ihale yöntemiyle aracı şirketlere vermiş durumda. Aracı şirketlere de belirli bir kota veriliyor. Aracı şirketler o kotayı aşamadıkları için seyahat etmek isteyenler ne yazık ki sadece başvuruyu yapabilmek için bazen 1.5 ay bekliyor. Örneğin şu an bütün evrakları hazır olan bir kişinin bile alabileceği en yakın randevu tarihi 30 Kasım olarak görünüyor. Yani 1,5 ay sonra" diye konuştu.
"Eskiden 15 günde açıklanan vize sonucu artık 40 günü bulabiliyor" diyen danışmanlar, "Bugün bir İngiltere başvurusunda insanlar 8 hafta sonuç bekliyor. Bu aynı şekilde Amerika için de geçerli. Amerika'ya başvurmak isteyen bir kişi en yakın randevuyu Ankara'dan Şubat 2023 tarihine, İstanbul'dan ise Haziran 2023 tarihine alabiliyor. Değerlendirme sürecinde de problemler var. 2018 senesinde Türk vatandaşlarının Schengen başvurusunda yüz kişiden 4-5 kişi ret alıyordu. Bugün bu oran yüzde 33'e çıkmış durumda" açıklamasını yaptı.
DOĞUMDA EŞİNİN YANINDA OLAMADI
Vize danışmanları, Belçika vatandaşı hamile eşinin yanına gidemeyen Türk vatandaşı Gökhan İ.'nin mağduriyetini de anlattı."Doğum raporlarını dosyaya koymamıza rağmen müşterimiz ret aldı. Müşterim ret aldıktan 3-4 gün sonra doğum gerçekleşti" diyerek olayı şöyle anlattı:
Müşterimin karısı hamile ve Belçika vatandaşı. Müşterim Belçika vizesine başvurup doğumda eşinin yanında olacaktı. Öncelik olarak aile vizesine başvurmak istedi. Ancak konsolosluklar hiçbir şekilde randevu vermiyordu. Çünkü aile vizesi uzun süreli vize tipine giriyor. Bunun için mülakata girilmesi gerekiyor. Elçilik randevu vermediği için kısa süreli bir seyahat gerçekleştirip kızının doğumuna katılıp ardından 15-20 gün eşinin yanında durup geri dönecekti. Eşi engelli ve engelli maaşı alıyor. Engelli maaşı aldığına dair banka hesap dökümü ve maaş bordrosunu da dosyaya eklemiştik. Eşi orada ailesiyle yaşadığı için yalnız değildi ancak müşterim doğumda eşinin yanında olmak istiyordu. Doğuma 1.5-2 ay kala vize başvurusunu yaptık. Başvuru tam 52 gün sonra sonuçlandı. Eşi doğurmaya yakındı ve ret kararı çıktı. Doğum ret yedikten 3-4 gün sonra gerçekleşti. "ÇOCUĞU 1 AYLIK OLDU, HALA VİZE ALAMADI"Belçika'da belediyeden onaylı bir davetiye bile koymuştuk. Ona rağmen reddettiler. Ret kararında 'oraya gidip döneceğine inanmadık' dendi. Yeterli para zaten hesapta mevcuttu. Daha sonra kendisi, 'tekrar nasıl vize alabilirim' diyerek uğraşmaya başladı. Ben '2-3 ay bekleyip öyle başvuralım yoksa tekrar ret alabilirsiniz' dedim. Bu şekilde kendisini beklemeye aldım. Şu an çocuğu 1 aylık oldu. Müşterim hala vize almaya çalışıyor.
EN ÇOK 10. VE 13. MADDE NEDENİYLE RET ALINIYOR
Turist vizesi alıp geri dönmeyen ve iltica eden insanların vize retleri konusunda etkisinin büyük olduğuna dikkat çeken danışmanlar şöyle konuştu:
Meksika sınırından Amerika'ya geçmeye çalışanlar var. Vize istemeyen ülke olan Sırbistan'a gidip sınır köylerden iltica etmek isteyen çok insan var. Elçilik başvuran kişilerin kayıtlarını tutuyor. Giden gelmeyince güven azalıyor. Normalde vizeyi alabilen kişiler bile ret almaya başlıyor. Kişi bütün evraklarını tam doldurmuş, bankada yeterli parası var, aylık geliri asgari ücretin üstünde, yine de ret alıyor. En çok görülen ret alma gerekçeleri ise 10. madde olarak bilinen 'gidiş amacın inandırıcı gelmedi' ve 13. madde olan, 'geri döneceğinize inanmadık.'Bir müşterim Fransa vizesine başvurmuştu. 25 yaşına kadar babasından dolayı yeşil pasaportu vardı. Bu yeşil pasaportu kullanarak Fransa'ya giriş ve çıkış yapmıştı. Daha sonra 2-3 sene seyahat etmedi. Üzerine 2 tane şirketi var. Her şirketinin en az 200 bin üstü bakiyeleri mevcut. 3 tane araç ruhsatı var ve 1 tane de evi var. Geri döneceğine dair bir sürü kanıt sunduk. Bu kanıtlardan bir tanesi şirketleriydi. İkincisi mal varlıklarıydı. Gidiş amacını şüpheli bulmasınlar diye dosyaya fuar üzerinden bilet eklemiştik. Ama ne yazık ki kişi ret aldı. Ret yeme sebebi yine 10. maddeydi. Yani 'Gidiş amacı inandırıcı gelmedi' dendi. Oysa ki rezervasyonlarından tutun fuar programlarına kadar gidiş amacına dair her şeyi sunmuştuk.
Türklerin vize şikayetlerini anlatan raporun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde kabul edildiğini hatırlatan Vize Danışmanı Mustafa Yazgan ise, "Onaylanan bu tasarı bir gelişme ancak sonuç olacağı ile ilgili hala soru işaretleri var" dedi.
Schengen vizelerinde son dönemde redlerin çoğalması, randevuların azalması, işlerin konsolosluklar tarafından yavaşlatılmasından dolayı Avrupa Konseyi'ne bir rapor sunuldu. Çünkü konsolosluklar çok fevri karar veriyordu. Rapor kabul edildi. Bu tasarı bir gelişme ancak sonuç olacağı ile ilgili hala soru işaretleri var. Sadece teklif olarak mı kalacak yoksa konsolosluklar bunu işleyecek mi? Bunu zaman gösterecek. Bu teklif içeriğinde daha önce vizesi olan ve ülkeye gidip gelen iş adamlarına biraz daha kolaylık sağlama ve evrak yükünden kurtarma çabası da var.
"Her konsolosluk ret aldıktan sonra itiraz hakkı verir" diyen Yazgan, 'Ret alan kişiler dilekçeyle konsolosluğa başvuru yaparak vize kararının tekrar değerlendirilmesini isteyebilir. Eksik evrakları toparlanarak konsolosluğu başvuru yapılabilir. Fakat buradaki itirazların sonuçlanması 2-3 ay sürebiliyor. Sonucu ise genelde olumsuz oluyor. Ayrıca ret olunca harç ücreti geri ödenmiyor. Vize redleri kişisel yoruma bağlı olduğu için, yani memurun düşüncesiyle ret verilmesinden dolayı başvuruların bir komisyon tarafından incelenmesini önergeye sunuldu. Özel bir birim kurularak ret edilen başvuruların incelenmesi çözüm olabilir. ' dedi.
Yazgan, "Vize reddi sonrası itiraz süreci uzun sürüyor. O süreyi bekledikten sonra tatil veya iş programı iptal olmuş oluyor. İnsanlar böyle durumlarda, örneğin Fransa'dan ret aldıysa Yunanistan'dan başvuru yapıp tekrar şansını deniyor" ifadelerini kullandı.
Daha önce iki tane Shengen vizesi alan bir müşterim bir proje için Fransa'ya gidecekti. Firması sponsor oldu. Firmanın maddi durumu da güçlüydü. Ancak yine 10. maddeye dayanarak 'Döneceğini inandırıcı bulmadık' deyip ret verdiler. Zaten ekonomik durumu iyi olmayanlar başvuru yapmıyor. Danışmanlar bu konuda uyarıyor. Ancak maddi durumu iyi olanlar da son dönemde çok ret almaya başladı.Almanya ve Yunanistan olmak üzere iki vizesi olan bir müşterimiz yakın tarihte Finlandiya'ya başvurdu. Yine aynı nedenle, yani döneceği inandırıcı bulunmayıp reddedildi. Birkaç müşterimiz için itiraz süreci başlattık. 1 ay geçesine rağmen hala sonuç alamadık.
 VATANDAŞLAR VİZE MAĞDURİYETİNİ ANLATTI
İnşaat firması olan ve Yunanistan'dan ret alan 39 yaşındaki A.K. Yunanistan Konsolosluğu ile yaptığı konuşmayı anlattı.
Ben yaklaşık 3-4 ay önce Yunanistan vizesine baÅŸvurdum. Ä°ÅŸlemlerle ilgili sıkıntı yoktu ama daha önce aldığım vizeler olmasına raÄŸmen, 'GittiÄŸiniz tarihleri inandırıcı bulmuyoruz.' dediler.  Oysa ki yaklaşık 4 ay önce yurt dışına giriÅŸ çıkış yapmıştım. Bunu görüyorlar zaten. Yunanistan konsolosluÄŸu giriÅŸ çıkışlarımı barkodlu ÅŸekilde istedi onu da gönderdim. Dönüş uçak biletimi de göstermiÅŸtim. Vize ret alınca Yunanistan KonsolosluÄŸu ile birebir mailleÅŸtim. 'Bu tarihlerde gideceÄŸimi neye dayanarak inandırıcı bulmuyorsunuz? Varsa bana soracağınız bir ÅŸey sorun. Ekstra evrak ya da bir teminat istiyorsanız yerine getireyim.' dedim. Bunun üzerine birkaç defa mailleÅŸtik. Anladığım kadarıyla insanları dolandırıyorlar. Parayı alıp evraklara bakmadan baÅŸvuruyu bir kenara atıyorlar. Geçen hafta Almanya'ya vize baÅŸvurusuna gittim. Öğleden sonra 13.30'taydı randevum. Gereken saatte gittim. Saat 5'e kadar bekletildim. Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Dışarda toplantım vardı, insanlara mahçup oldum. 5'e kadar parmak izi için bekletilmek normal mi?Â
6 ay önce İngiltere'ye gidip dönmesine rağmen Danimarka için vize alamayan 47 yaşındaki G.D ise, itiraz hakkını kullandığını söyledi.
Biz ailecek Danimarka'ya baÅŸvurduk. Kuzenim bize davetiye gönderdi. Çocuklarımın ikisi de üniversite okuyor. 47 yaşındayım SSK'dan emekliyim. Evim var. Mevduat gelirim var. 6 ay önce eÅŸimle birlikte Ä°ngiltere'ye gittim. GiriÅŸ çıkışımız da var. Buna raÄŸmen bize, gidip dönmeme ihtimalimizden dolayı ret vermiÅŸler. 'Evraklarınızda kiÅŸisel olarak sıkıntı yok ama Türkiye'den gelip dönmeyenler oluyor. 2 ay içinde itiraz hakkınız var.' dediler. Biz de itiraz hakkımızı kullandık. Bu da 2-3 ay sürüyormuÅŸ. Ama uçak biletimiz yandı.Ä°LGÄ°NÄ°ZÄ° ÇEKEBÄ°LÄ°RÄ°ngiltere'de çalışma izni için yeni vize! 5 yıl sonra vatandaÅŸlık veriliyorHabere Git
Â
- Bakan Kacır: 91 bin bilim insanı ve gence destek sunduk
- Asgari ücret toplantısı öncesi iÅŸçilerden kritik zirve! Yol haritası belirlenecek
- Enerji Bakanı Bayraktar’dan NGS açıklaması! ‘Bir tercih deÄŸil, zorunluluktur’
- Emekli hem promosyon ödemesi alacak hem de ocak zammından faydalanacak! Zam öncesi bankalardan flaÅŸ hareket
- Yerin altında 420 milyar dolarlık hazine! Dünyada sadece 9 ülkede olan tesis bizde