GündemYaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli'nin sırrı

Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli'nin sırrı

Paylaş
Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli'nin sırrı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yaşam süresinin en yüksek olduğu il, 80.8 ile Tunceli. Kentteki yaşlı nüfus, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrının; doğa, temiz hava ve doğal ürünler tüketmek olduğunu söyledi. İl Sağlık Müdürü Muhammed Duran, sağlık okuryazarlığının da yüksek olduğunu vurguladı.

PAKETLİ GIDA YEMİYORUZ

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il, 80.8 yıl ile Tunceli. Kentte yaşayan yaşlı nüfus, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrının; doğa, temiz hava ve doğal ürünler tüketmek olduğunu söyledi. 74 yaşındaki Gülizar Uçar, “Havamız, suyumuz tertemiz. Paketli gıda yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran ise “Sağlık okuryazarlığı çok yüksek. Doğal beslenme bilinci fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.

HAVASI EN TEMİZ İLLERDEN

Kişi başına yaklaşık 30 bin metrekare orman alanı düşen Tunceli ‘havası en temiz iller’ listesinin başlarında yer alıyor. Sarp dağların arasında kurulu kent, el değmemiş doğasıyla birçok bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bitki örtüsü bakımından zengin olan Munzur Vadisi Milli Parkı’nda 1518 çeşit bitki kaydı bulunuyor. Kentte dut pekmezi, polen değeri yüksek çiçek balı, kuru fasülye, kaya tuzu, tek dişli dağ sarımsağı, tulum peyniri, şişelenmiş Munzur suyu gibi birçok organik ürün, pazarda vatandaşlarla buluşturuluyor.

Haberin Devamı

 Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tuncelinin sırrı

Tunceli halkı doğal beslenme kültürünü benimsemiş.