GündemYeşil sıkıyönetim ilan edilmeli

Yeşil sıkıyönetim ilan edilmeli

Paylaş
Yeşil sıkıyönetim ilan edilmeli

Türkiye’nin ilk kadın yangın yeri inceleme uzmanı Dr. Saadet Alkış yaklaşık 30 yıldır orman yangınlarının çıkış nedenlerini tespit ediyor. Çoğu yangının insanların ihmali yüzünden çıktığını belirten Alkış, “Hoş karşılanmayacak belki ama yeşil sıkıyönetim ilan edilmeli. Çünkü mirasımız yok oluyor” dedi.

Türkiye’nin ilk kadın yangın yeri inceleme uzmanı, Akdeniz Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiye Programı’ndan emekli Dr. Saadet Alkış, 27 yıldır Antalya’da sahada yangınların çıkış nedenini tespit ediyor. Ormanların daha çok yerleşim bölgelerine yakın yerlerinde yangın çıktığını söyleyen Alkış, “Bunlarda da hep insan aktiviteleri, ihmali var” dedi. “En tehlikeli etken insan” diyen Alkış, “Vatandaş nefes alabilmek için açık alanlara gidiyor ama oraya getirdiği tehlikenin farkında değil. Milletçe mangal keyfimiz var ama yeterince güvenlik önlemi almıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KENDİLERİNE SORSUNLAR

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile Akdeniz Üniversitesi’nin yangınların önlenmesi için 2008’de hazırladığı 18 maddelik rapordan bahseden ve “O rapordan bir iki madde hayata geçmiş olsaydı, bu kadar hasarlı yangınlarımız olmayabilirdi” diyen Saadet Alkış şunları söyledi: “Yeşil sıkıyönetim ilan edilip, insan sirkülasyonu durdurulmalı. Bu talebimiz hoş karşılanmayabilir ama mirasımız yok oluyor. Bir ağacın yetişmesi yıllar alıyor. Halkımız ormanlar neden yanıyor diye değil, ben ne yaptım diye kendilerine sorsun, biraz fedakarlık etsin.”

RAPORDAKİ 3 MADDE

* Yaz sezonundan güz sezonuna kadar ormanlar kapatılsın.
* Elektrik hatları yeraltına alınsın.
* Ormanlara yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlar orman yangınlarına karşı bilinçlendirilsin.

Haberin Devamı

NEM DÜŞÜNCE TEHLİKELİ

Akdeniz’in ana bitki örtüsü olan Kızılçamın kolay tutuşması nedeniyle yangınların sıçradığını kaydeden Alkış, “Havadaki nem yüzde 40’ın altına inmeye başlayınca ormanlar için tehlike başlıyor. Yüzde 10 civarında hava iyice kuruyor ve poyraz estiğinde en ufak bir kıvılcım, geniş alanları yok ediyor. Şu an gölgede bile 45-50 derece. Elektrik telleri esniyor, birbirine çarpabiliyor ve kıvılcıma neden oluyor” dedi.

ŞAKA DİYE 80 HEKTAR YANDI

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi Suçatı Mahallesi Fırnız Mesire Alanı yakınlarındaki ormanlık alanda pazar günü çıkan, 18 saatte söndürülen ve 80 hektarlık alanın zarar gördüğü yangınıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 20 yaşındaki M.S tutuklandı. Zanlının ifadesinde, orman yangınını kasten çıkarmadığını belirterek, “Arkadaşlarıma şaka yapmak amaçlı torpil patlattık. Olaydan dolayı üzgünüm” dediği öğrenildi. /AA

FOÇA’DA LOJMAN TAHLİYE EDİLDİ

İzmir’in Foça ilçesi İmamtepe mevkisinde saat 14.15’te yangın çıktı. İzmir-Foça Karayolu kenarında metal direk kesme işlemi sırasında sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı iddia edilen yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun lojmanları tedbir amacıyla boşaltıldı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın akşam üzeri kontrol altına alındı. Urla’da da Yağcılar Mahallesi ’nde ormanlık alanda saat 16.30 sıralarında yangın çıktı. Kahramanmaraş’ta yangın Onikişubat ilçesi Yenidemir Mahallesi kırsalındaki ormanlık arazide çıktı. Denizli ’nin Pamukkale ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde otluk alanda çıkan örtü yangını, ormanlık bölgeye sıçradı. Sakarya’nın Akyazı ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, geniş alana yayılmadan söndürüldü, ancak 10 hektarlık alan zarar gördü

Haberin Devamı