GündemYıkılmayan binaların sırrı ne? İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlı'dan önemli açıklamalar

Yıkılmayan binaların sırrı ne? İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlı'dan önemli açıklamalar

Paylaş
Yıkılmayan binaların sırrı ne? İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlı'dan önemli açıklamalar

İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Mehmet Emre Özcanlı, yıkılmayan binaların sırrı ne? Çürük ve sağlam beton farkı nedir? sorularına açıklık getirdi.

CNN TÜRK'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programına konuk olan İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Mehmet Emre Özcanlı çürük ve sağlam beton arasında hangi farklar var sorusunu cevapladı. Özcanlı'nın açıklamaları şöyle: Şu an artık hazır beton kullanılıyor. Normal dökmek daha zor. Hazır Beton Birliği var burada bir kalite güvenliği sistemi var. Hazır beton kullanmak bu yüzden çok daha iyi.

Haberin Devamı
Malatya’da binaların çökme anı saniye saniye kaydedildiMalatya’da 2. depremde binaların çökme anları dron kamerasına yansıdı.

Betonu düzgün üretildi diyelim. Yerine gidene kadar ya da su katılması gibi olaylar yaşanabilir. Yapı denetim numune alıyor ve gidiyor. Biz aslında betonarme bina yapmayı beceremiyoruz bunu kabul edelim. İlk zemin katta en önemli yeri etriyedir. Bunlar çok önemli. Zemin etüdü çok önemli. Her zemine bina yapabilirsiniz. Denize bile. Yeter ki yaptığınız bina zemine uygun olsun. Küçük bir bina yapıyorum diyelim. Altta sıvılaşma olayı var diyelim. Enjeksiyon yapıyorum. Zemine çimento basıyorsunuz yani. Alttaki suyu kurutuyorsunuz.

Yıkılmayan binaların sırrı ne İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlıdan önemli açıklamalar

Kandilli'de tezimi yazarken deprem oldu. O esnada oraya Japonlar o bölgeye geldi. Tezi bırakıp sahaya indik. Daha sonra 2000 yılında Japonya'ya gittim ve teknolojileri gördüm. Biz de mimar mühendisler var mesela. Japonya'da binalarla sadece mimarlar ilgileniyor.

Haberin Devamı

SİSMİK İZOLATÖR

Sürtünme ve kauçuk esaslı iki tane sismik izolatör var dünyada. Bize kuvvet yerden geliyor. Bu kuvvet geldiğinde izolatörler duruyor ve yapı böylece çok az oynuyor. Hastanelerde kullanımı zorunlu. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Yani hastanelerde olması zorunluluğu Türkiye'de var.

Biz deprem sonrası hastanelerin hepsini inceledik. 11'inde sismik izolatör vardı. Hiçbirinde yapısal bir hasar yok. Elbistan'daki hastanenin mühendisi bana depremde ameliyatın devam ettiğini söyledi. Evdeyken çok kötü hissetmiş. Hastaneye göreve geldiğinde ise çok daha az hissettiğini söylüyor. Duvarda çatlaklar gözlemledik sıva çatlağı gibi. Tek tek dolaştık hepsini. Yapmakla yapmamak arasında maaliyet olarak yüzde 3 ile 5 arasında bir fark vardır büyük projelerde.

 

 

Biz Japonya'da 26 katlı bir binada büyük depremi yaşayan biriyle konuştuk. Biz 'depremi televizyonda gördüm' dedi.

Yıkılmayan binaların sırrı ne İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlıdan önemli açıklamalar

İSTANBUL'DAKİ YÜKSEK KATLI BİNALAR

Yüksek yapı yönetmeliğimiz var. Rahmetli Kadir Topbaş zamanında bir yönetmelik hazırlandı. Dediğiniz yüksek binalar mutlaka daha hassas uluslararası şartnameler kullanılarak yapılıyor.

Malatya’da depremin ilk anları polis telsizlerine yansıdıKahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin ardından Malatya’da polislerin yaptığı telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

Tek tek binalarda tarama yapılmalı. Aşama aşama yapılıyor taramalar. Zayıf kat var mı, kolonlar gibi verileri topluyorsunuz. Böyle seferberlikle yıkılacak binayı tespit etmek mümkün. Bütün mühendisler toplanacak bir seferlik yapılacak objektif olarak. Bu binaları bulmamız ve onlar yıkılmadan bizim yıkmamız lazım.

Haberin Devamı