Son dakika alerji haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan alerji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan alerji haber sayfamızda...
Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye soğuk algınlığı şikayeti ile başvuran Şükrü Keleş (22), iddiaya göre hastanede uygulanan serumun ardından, yoğun bakıma alındı. Hastanede bir süre kaldıktan sonra başka bir hastaneye sevk edilen Keleş, 9 gün sonra hayatını kaybetti.
İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, "Alerjik rinitten korunmanın en etkili yolu, alerjiye neden olan maddelerden uzak durmaktır. Özellikle astımı olan çocuklarda hemen doktora başvurulmalıdır. Ancak, çocuğunuzun alerjik rinit belirtileri varsa, belirtiler şiddetliyse veya uzun sürüyorsa, çocuğunuzun uyku veya okul başarısı etkileniyorsa da bir doktora başvurmanız gerekir" dedi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Gribal enfeksiyon döneminden çıkıyoruz ama bu sıcak soğuk dengesi üst solunum yolu enfeksiyonu kapmanıza sebep olabilir." dedi.
Bahar aylarına girilmesi ile birlikte polen alerjisi olan bireyleri oldukça zorlu günler bekliyor. Burun akıntısı, gözde kaşıntı gibi birçok belirtisi olan polen alerjisi son yıllarda polen miktarının artması ile birlikte daha da dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık haline geldi. İlkbahar aylarında görülen polen alerjisi için yapılması gerekenleri uygulayarak daha rahat bir gün geçirebilirsiniz.
Bahar ayları, doğanın uyanışı ve renklerin canlanmasıyla birlikte birçok insan için alerji mevsimi anlamına geliyor. Özellikle polenlerin havada yoğunlaştığı bu dönemde, alerji belirtileri artabilir. Burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, hapşırık ve boğazda gıcık hissi, bahar alerjilerinin en yaygın belirtileridir. Ancak, doğru önlemlerle bu semptomlar hafifletilebilir. İşte bahar alerjilerine karşı alabileceğiniz 7 etkili önlem:
Geçtiğimiz sene nikah masasına oturan Serkan Sağdıç ile Melek Mosso çifti boşanmanın eşiğinden dönerek soluğu Bali'de aldı. Günlerdir Bali tatilinden eğlenceli kareleri paylaşan Mosso, hastanelik oldu. Ünlü şarkıcının görüntüsü herkesi korkuttu.
Bahar alerjisi, polenlere karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde görülür. Her ne kadar herkes bahar alerjisi yaşamasa da, bazı gruplarda bu alerjilerin görülme oranı daha yüksektir. İşte bahar alerjisi görülebilecek kişiler:
Mevsim geçişleri alerjisi olanların kabusu haline dönüşebiliyor. Burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı hissi, göz yaşı akmaları ve daha birçok belirti alerjik insanlar için mevsim geçişlerinde can sıkıcı olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için süreci doğru yönetmek gerekiyor. İşte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar...
Mevsim geçişlerinde değişkenlik gösteren hava sıcaklıkları birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Beslenmeninse bağışıklık üzerinde büyük etkileri bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, "Kıştan bahara geçiş döneminde çeşitli solunum yolları hastalıkları ve alerji sıkça görülmektedir. Bu yüzden oruç tutarken vücut direncini korumak gerekli" diyerek sahur ve iftarda bağışıklığı desteklemenin etkili yollarını paylaştı.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
Şehirlerde yaşamanın sunduğu avantajların yanı sıra, bazı zorluklarla da başa çıkmak gerekir. Hava kirliliği ve soğuk hava, özellikle astım hastaları için ciddiye alınması gereken riskler barındırıyor. Solunum yollarını etkileyen bu faktörler, astım belirtilerini kötüleştirebiliyor ve krizleri tetikleyebiliyor.
İzmir'deki Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Bengü Demirağ, '15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı kanser vakalarının her geçen yıl arttığını belirtip, "Klinik olarak 4 saatlik bebeğe kanser tanısı koyduk. 4 saatlik bir bebek kanser olmak için ne yapmıştır? Hiçbir şey. Daha anne karnında bile bu tümörlerin ortaya çıkabilme ve büyüyebilme olasılığı var. Şu an kliniğimizde yatan en küçük hasta 40 günlük" dedi.
Şarkıcı Metin Arolat'ın sahnede ölümüyle başlayan 'sarı serum' dehşeti can almaya devam ediyor. Son kurban 22 yaşındaki iki çocuk annesi Selinay Yüksekbaş oldu. Evinde, eczacı kalfasının taktığı serum nedeniyle fenalaşan genç kadın hastanede can verdi. Uzmanlar, "Hastane dışında hiçbir yerde serum taktırmayın" diyor.
Çocuklarda alerjik hastalıklar, ebeveynlerin sıkça karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Alerji testleri, alerjik hastalıkların tanısında önemli bir araç ancak bu testlerin ne zaman yapılması gerektiği konusunda dikkatli olunmak gerekiyor.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Uygun çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan, üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Gözün saydam kornea tabakasının incelmesi ve sivrileşmesi sonucu görme kaybı ile karakterize Keratokonus hastalığında kaydedilen son gelişmeleri aktaran Prof. Dr. Levent Akçay, “Keratokonusun erken evresinde hastalar miyopi ve astigmat nedeniyle az görmeden yakınır. Bu aşamada görmeyi, gözlükler veya yumuşak kontakt lensler ile düzeltmek hala mümkündür. Bu evrede keratokonusun ilerleyişini çapraz bağlama tedavisi ile durdurmak önemlidir. Bu tedavi yapılmadığında keratokonus 40’lı yaşlara kadar ilerlemeye devam eder. Keratokonus ilerlediğinde de görme keskinliği önemli oranda azalır” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Mehmet Ali Duman, küçük çocukların genellikle yılda altı ila 12 solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklandığını belirterek, “Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda, öksürüğün süresi 10 ila 14 gün arasında değişir. Bu durumda bir çocuk senenin ortalama 140 gününü öksürerek geçirebilir” dedi.
Öksürük çocuklarda çok yaygın bir sorundur. Öksürüğün en yaygın nedeni soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Küçük çocuklar genellikle yılda altı ila 12 solunum yolu enfeksiyonu geçirirler ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklanır.
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, “Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır” dedi.
Çocuklarda kozmetik kullanımının 10 yaşa kadar düştüğü ve küçük yaşlarda kozmetiklerin kullanılmasının cilt hastalıklarına yatkınlığın artmasına, atopik dermatit gibi alerjik durumların kontrol edilemez hale gelmesine yol açtığı belirtildi.
Çocuk Acil Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Murat Doğan, havaların soğumasıyla beraber çocuklarda solunum yolları enfeksiyonlarının arttığını kaydederek ailelere uyarılarda bulundu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Özgür Yaşar, hava kirliliğinin, çevresel etkenlere karşı oldukça hassas olan gözlerde konjonktivit başta olmak üzere çok sayıda ciddi hastalığa neden olabileceğini söyledi.