Son dakika çarpıntı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çarpıntı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çarpıntı haber sayfamızda...
Kalp sağlığıyla ilgili sorunlar çoğu zaman yaşlılıkla ilişkilendirilse de bazı hastalıklar genç yaş gruplarında da ciddi riskler oluşturabilir. Son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız miyokardit, özellikle ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ancak hastalığın asıl tehlikesi, sessizce ilerleyip kalp kasına zarar vererek hayati sonuçlara yol açabilmesinde gizli. Peki, son yıllarda miyokardit vakaları neden arttı, gençleri hedef alan ani kalp rahatsızlıklarında Covid-19 etkisi ne? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülsüm konu hakkında tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar...
Hipertiroidin, tiroit bezinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıktığını ve vücudun birçok organını etkilediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın tiroit bezinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıkan hipertiroidi hastalığının, özellikle genç yaşlardaki kadınlarda sık görüldüğünü belirtti. Aydın, “Vücudun hemen her organında etkinliği bulunan tiroit hormonlarının fazla olması, hastalarda sıcağa tahammülsüzlük, ateş basması, çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, kilo kaybı ve bağırsak hareketlerinde artış gibi belirtilere neden olabiliyor. Fazla tiroit, gözü ve kalbi de vuruyor” dedi.
Hipertiroidin, tiroit bezinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıktığını ve vücudun birçok organını etkilediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın tiroit bezinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıkan hipertiroidi hastalığının, özellikle genç yaşlardaki kadınlarda sık görüldüğünü belirtti. Aydın, “Vücudun hemen her organında etkinliği bulunan tiroit hormonlarının fazla olması, hastalarda sıcağa tahammülsüzlük, ateş basması, çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, kilo kaybı ve bağırsak hareketlerinde artış gibi belirtilere neden olabiliyor. Fazla tiroit, gözü ve kalbi de vuruyor” dedi.
Diyarbakır'da Aile Hekimliğinde görev yapan Merve Ağaoğlu, çarpıntı ve nefes darlığı şikayetiyle kardiyoloji bölümüne, mide ağrısı şikayeti için de gittiği gastroenteroloji uzmanı tarafından kilolarının fazla olduğu ve kilo vermesi gerektiği söylendi. Ağaoğlu, 8 ayda 25 kilo verip 85 kilodan 60 kiloya düşerek sağlığına kavuştu. Peki, sırrı neydi? İşte yanıtı...
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, Türkiye'nin kadınların yüzde 20'si, hamilelerin yüzde 50'si, erkeklerin de yüzde 3'ü demir eksikliği anemisinden etkilendiğini söyledi.
Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesinin kalp hastaları için ciddi riskler oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, soğuk havanın kalbin iş yükünü arttırdığını, damar spazmlarına ve kalp krizine yol açabildiğini belirterek Prof. Dr. Boztosun, “Vücudumuzu belli bir ısıda tutmamız gerekiyor. Özellikle hava sıcaklığı düştükçe kalple ilgili sıkıntılar artar. Kalp bir taraftan vücudu belli bir derecede tutmaya, ısıtmaya çalışıyor. Diğer taraftan da eğer kalbinizle ilgili bir sorununuz varsa bu kalbin iş yükünü daha da artırıyor. Kalp hastaları dışarı çıkarken mutlaka kalın kıyafetler giymeli, vücutlarını korumalı” dedi.
Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Osman Uzman, kış aylarında soğuk havalarda kalp krizi riskinin arttığına dikkat çekti.
Yemek yeme sıralamasının tokluk mekanizması ve kilo verme süreci üzerindeki etkileriyle dikkat edilmesi gereken önemli bir konu olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir “Yapılan bilimsel araştırmalar, yemekleri belirli bir sırada tüketmenin kan şekerinin dengelenmesine, tokluk hissinin uzatılmasına ve kilo kontrolünü kolaylaştırılmasına yardımcı olduğunu göstermektedir” dedi.
Kalp kapağı hastalıklarının son yıllarda görülme sıklığının arttığına işaret eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, toplumun giderek yaşlanması ve beklenen yaşam süresinin uzamasının bu tabloyu ortaya çıkaran en önemli etken olduğunu söyledi. Sorunun yeterince tanınmaması nedeniyle en önemli belirtilerden biri olan nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğunun atlanabildiğini söyleyen Prof. Dr. İsbir, “Kalp kapak hastalıkları erken teşhis edilmediğinde yalnızca sağlığı değil, ekonomiyi de etkiliyor" dedi.
Son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında sıkça yer bulan keten tohumu, küçük ama güçlü besin değerleriyle dikkat çekiyor. İçerdiği omega-3 yağ asitleri, lif ve lignanlar sayesinde hem vücudu destekliyor hem de birçok sağlık sorununa karşı koruma sağlıyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal Zatürre (pnömoni) hakkında bilgi verdi. Uzman Dr. Önal, zatürre ile ilgili, “Zatürre akciğer dokusu enfeksiyonudur. Her yaş grubunda ve her mevsimde görülebilmekle birlikte kış aylarında ve ileri yaşlarda sıklığı artmaktadır. Enfeksiyona bağlı ölümlerde birinci sırada yer alır. Günümüzde antibiyotiklerin yaygın kullanımı ve bağışıklama (aşılama) politikaları sayesinde enfeksiyon hastalıklarından ölümler giderek azalırken zatürre halen yüksek ölüm ve sakatlanma (sekel) riski taşımaktadır. Tanı ve tedavideki gecikmeler ölüm riskini artırmaktadır” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal, zatürrenin her mevsimde görülebildiğini özellikle kış aylarında ve ileri yaşlarda sıklığının arttığına dikkat çekerek “Tanı ve tedavideki gecikmeler ölüm ve sekel riskini artırmaktadır” dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Gül, panik bozukluğun günümüzde yaygın olarak görüldüğünü söyleyerek, “Panik bozukluk, sık sık tekrarlayan panik atak ile karakterizedir. Aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Kişi kalp krizi ya da felç geçirdiği hissine kapılarak yoğun bir korku yaşar. Bazen de başında bir tuhaflık, sersemlik, kendisini ya da çevresini garip ya da değişik hissetme gibi duyguların ortaya çıkmasıyla, kontrolünü kaybetmeye ya da çıldırmaya başladığını düşünerek kendisine ya da çevresindekilere zarar vermekten korkmaya başlar” diye konuştu.
Uzm. Dr. Özlem Gül, panik bozukluk ve panik atak hakkında bilgi vererek, “Yapılan araştırmalara göre toplumdaki herhangi 100 kişiden 3-4’ü panik bozukluk yaşamakta ve bu durum kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir” dedi.
Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olmaları nedeniyle organlara az sayıda oksijen taşınması sonucu oluşan halsizlik, çabuk yorulma ve ciltte solukluk, aneminin genellikle ilk belirtileri oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre dünya çapında çocukların yüzde 25’inin kadınların yüzde 40’ının anemi yaşadığını vurgulayan Dr. Edvin Murrja, “Bu durum özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar ve hamileler için ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmektedir. Gebelikte kansızlık bebeğin gelişimine engel olabilir” dedi.
Anksiyete, günümüz dünyasında giderek daha fazla insanın karşılaştığı, ancak hâlâ doğru şekilde anlaşılmayan bir durumdur. Endişe, korku ve stres gibi duygusal tepkilerle kendini gösteren anksiyete, zaman zaman normal bir duygu olarak kabul edilse de sürekli hale geldiğinde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki, anksiyete belirtileri nelerdir?
Günlük hayatta ağız bakımı için düzenli olarak çalkalama suyu kullanılıyor. Gargara olarak da bilinen bu sıvı, aslında dişlerin derinlemesine temizlenmesi amacıyla tercih ediliyor. İlk bakışta faydalı olarak kabul edilen bu ürün, bazı kişiler için beklenmedik risklere davetiye çıkarabiliyor. Dr. Öğr. Üyesi Meltem Çakır, ağız çalkalama suyu ve beraberinde getirdiği riskleri tüm detaylarıyla açıklıyor.
Çocuklar okul açılana kadar bir belirsizlik duygusuna kapılmış olabilir. Bu durum kaygılarının daha fazla artmasına yol açar. Çocukların okul fobisini gidermek için bu davranışlara dikkat etmelisiniz.
Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Sinem Nur Selçuk, "Spora katılım öncesi tüm çocukların bir hekim tarafından muayene edilerek değerlendirilmesi gerekir. Çünkü hayati risk taşıyan bazı kalp hastalıkları günlük hayatta hiçbir bulgu vermeyebilir ve ilk kez spor esnasında kendini gösterebilir" dedi.
Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Sinem Nur Selçuk, spora katılım öncesi tüm çocukların bir hekim tarafından muayene edilerek değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Selçuk, "Çünkü hayati risk taşıyan bazı kalp hastalıkları günlük hayatta hiçbir bulgu vermeyebilir ve ilk kez spor esnasında kendini gösterebilir.
Birçok kadının yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olan hormon bozuklukları, altta yatan farklı birçok hastalığın göstergesi olabiliyor. Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, adet düzensizliklerinden aşırı kilo alımına, saç dökülmesinden cilt problemleri ve gebe kalamamaya kadar farklı belirtilerle kendini gösteren hormon bozukluklarının kadının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkilemekle birlikte yaşam kalitesinin de düşmesine neden olduğunu söyledi. Op. Dr. Salar, zamanında tanı alan tüm hormonal bozuklukların tedavi edilebildiğini, buna karşın tedavi edilmediğinde sorunun kronikleştiğini söyledi.
Kırık kalp sendromunun daha çok kadınlarda, özellikle menopoz sonrası yaygın olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Cemal Sağ, “Aniden başlayan ve genellikle şiddetli olan göğüs ağrısı, kırık kalp sendromunun en yaygın belirtisidir. Kalp krizinde olduğu gibi, bu ağrı genellikle göğsün ortasında hissedilir. Kişi, aniden ortaya çıkan nefes darlığı yaşayabilir” dedi.
Kalp çarpıntısı, kalp atışlarının normalden daha hızlı, düzensiz veya güçlü hissedilmesi durumudur. Bu rahatsız edici durum, genellikle stres, anksiyete, aşırı kafein tüketimi veya sağlık problemlerinin bir belirtisi olabilir. Kalp çarpıntısı, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve kişinin günlük işlerini aksatabilir.