Son dakika çocuklarda ateş haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda ateş gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda ateş haber sayfamızda...
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, 10 yaş altı çocuklarda el, ayak ve ağız hastalıklarının arttığını söyleyerek, hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çekti.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, 10 yaş altı çocuklarda el, ayak ve ağız hastalıklarının arttığını söyleyerek, hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çekti.
Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabiliyor. Bir önlem var ki hepimiz yapıyoruz ama aslında çocukların ateşinin düşmesine engel olup havaleye bile sebep olabiliyor. İşte yüksek ateş sırasında asla yapılmaması gerekenler!
Halk tarafından fazla bilinmeyen çınar yaprağı, şifalı bitkiler arasında önemli bir yer alır. Alternatif tıp tarafından sıklıkla kullanılan bir bitki olan çınar yaprağı kullanılarak hazırlanan kürler pek çok hastalığa karşı faydalı olur. Çınar yaprağı herkes tarafından hazırlanarak kullanılabilir. Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Uzmanlar, çocuklarda ateş, halsizlik, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısının eşlik ettiği öksürük şikayetlerinde mutlaka bir doktora başvurulması konusunda uyardı.
Türkiye ve dünyada beta ve pnömokok enfeksiyonları yaygın şekilde görülürken çocuk enfeksiyon polikliniklerin ve acil servislerin kapasiteleri dolmaya başladı. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı en sık görülen başvuru şikayetleri arasında yer alı Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, "Hepimiz çok yorulduk maskeden ama toplu ve kapalı alanlarda maske takmak hem enfekte olan kişinin başkalarını hastalandırmasını hem de sağlıklı insanların hasta olmasını önleyecektir" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Hidayet Katipoğlu, çocuklarda görülen Beta enfeksiyonunun tedavisine ilişkin, "Tedavide destek tedavisi olarak odanın nemlendirilmesi, bol sıvı tüketilmesi, sulu yumuşak gıda tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan veya enjeksiyon şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar başlanabilir. Antibiyotik mutlaka 7-10 güne tamamlanmalıdır" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Dr. Doğan Öncü, “Solunum yoluyla aldığımız toz, zerrecik, enfeksiyon veya yabancı cisimlere karşı vücudumuzun savunma sistemidir. Çocuklarda her öksürük kesilmemelidir” dedi.
Kış mevsiminin gelmesiyle çocuk kliniklerine ateş ve öksürük şikayetleriyle başvuruların arttığını vurgulayan Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan, hem ebeveynleri rahatlatmak hem de doğru bilinen yanlışları düzeltmek amacıyla bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Uzmanlar, çocuklarda ateş, halsizlik, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısının eşlik ettiği öksürük şikayetlerinde mutlaka bir doktora başvurulması konusunda uyardı.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıkları da arttı. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve halsizlik en sık şikayetlerdir. Öksürük bu şikayetlerin başında geliyor ve çocuklardaki öksürük aileleri endişelendiriyor. Peki çocuklarda öksürük sorununa karşı aileler neler yapmalı? Hangi durumda doktora hemen başvurmak gerekir? Balgamlı öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? Sorularımızı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yanıtladı.
İngiltere'de Strep A bakterisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10’u aştı. Türkiye’de 3 ilde de Strep A vakasına rastlandı. Genellikle çocuklarda görülen Strep A bakterisi Türkiye'de de son günlerde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, önemli açıklamalarda bulundu.
Kovid pandemisi sonrası artan mevsimsel enfeksiyon hastalıkları, en çok çocukları olumsuz etkiliyor. Bu kış, çocuk aciller, çocuk hastalıkları servisleri ve yoğun bakımlar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle mevsiminden önce dolmaya başladı. İstanbul’da pek çok hastanenin çocuk acillerine özellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısı ile başvuranların sayısı günlük 1000-1500 kişiyi buluyor. Uzmanlar, pandemiden sonra ilk kez maskesiz geçirilen bu kışın en çok çocukları vurduğunu kaydediyor. ABD ve Avrupa’dan bildirilen ve endişeye yol açan Strep A enfeksiyonundan, viral ensefalitlere, çocuklar pek çok hastalık etkeniyle karşı karşıya.
Son 10 günde viral enfeksiyonlarda yoğun artış yaşandı ve çocuklarda halsizlik ve eklem ağrısı baş gösterdi. Prof. Dr. İbrahim Etem Pişkin iki mikroba dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Çocukların ateşlenmesi anne ve babaları en çok endişelendiren konuların başında geliyor. Doktora ne zaman gidileceği ve ateşi düşürmek konusunda telaşa kapılan ebeveynler bazen çocukların sağlığını tehlikeye sokacak yanlışlar yapabiliyorlar.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Erkman, çocuklarda Covid-19 vakalarının arttığını, 12 yaş üstü bütün çocukların ve emziren annelerin aşı olması gerektiğini söyledi.
Kış aylarında özellikle viral enfeksiyonlar sıkça kapımızı çalıyor. Enfeksiyonların en yaygın görülen belirtilerinden biri, ‘yüksek ateş’. Son haftalarda, çocuk acil polikliniklerine yüksek ateş nedeniyle başvuruda ciddi bir artış var. Ateşin yaygın belirtilerinden birinin ateş olması, aynı zamanda havaleye yol açabilmesi ve beyinde kalıcı hasar bırakma riskleri ailelerin en çok endişelendikleri konuların başında geliyor. Ancak ateşe müdahale edilirken çok dikkat edilmesi gerekiyor ve evde bazı yöntemlerden uzak durulması önem taşıyor. İşte ateşli hastalıklarda ailelerin bilmesi gerekenler ve en sık yapılan hatalı uygulamalar!
Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak... Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu ateşli havaleler hakkında merak edilenleri Posta Gazetesi'nde anlatıyor.
Korona virüsün mutasyonu olan Delta varyantı halk arasında hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Çocuklara da bulaşabilen Delta mutasyonu, ebeveynleri oldukça tedirgin ediyor. Peki, Delta varyantı çocukları nasıl etkiliyor? Ateş, öksürük, burun akıntısı, kusma COVID-19 delta variant belirtisi mi?
Adana Başkent Üniversitesi Seyhan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erol, çocuklarda ateş problemini anlatıyor. / ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK
“Dünyanın ateşini düşürüyoruz” projesi kapsamında 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde doğacak 4 bin bebek adına, TEMA Vakfı aracılığıyla Gaziantep Balıkalan’daki Umut Ormanı’na 4 bin fidan bağışlanacak.
Corona virüsün çocuklara bir şey yapmadığı ve hafif seyrettiği algısı oldukça yanlış. Son 5 ayda Türkiye'de corona virüse yakalanan çocuklarda yeni bir hastalık görülmeye başlandı. Belirtileri Kawasaki Sendromu'na benzeyen bu hastalık Multifinflavotuvar Sendromu olarak adlandırılıyor. Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Binnaz Çelik, çocuklarda corona virüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromunun gelişebildiğini söyledi. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş, ciltte döküntüler ve kalpte yorulmalar yaşanabiliyor.
Ateşli nöbetlerin çocukluk yaş grubunda en sık gözlenen havale nedeni olduğunu söyleyen Doç. Dr. Betül Kılıç, “Çocukların yaklaşık yüzde 2 ila 5’i, beş yaşını doldurmadan ateşli nöbet geçirebilir. Ailede ateşli nöbet öyküsü olanlar varsa bu oran artar. Yapılan çalışmalarda ateşli nöbet geçiren çocukların zihinsel gelişimi, davranışları ve okul başarısı diğer çocuklardan farklı bulunmamıştır” dedi.
Corona virüs salgınından hem ruhsal hem fiziksel açıdan etkilenen çocuklarda bazı hastalıkların arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Miraç Ergen, “Sırt, omuz, boyun ağrısı, hareketsizliğin yol açtığı obezite ve D vitamini eksikliği görüyoruz” dedi.