Son dakika Emeklilik yaşı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Emeklilik yaşı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Emeklilik yaşı haber sayfamızda...
SORU: 1971 doğumlu eşimin SSK girişi 1989’da olup 1603 gün Bağkur’a 1065 gün de SSK’ya prim ödedi. Şu an SSK’lı çalışıyor. Yüzde 48 engelli raporu var. Vergi indirimi belgesini daha 2 yıl önce aldık. 1) Engelli eşim 3600 günden emekli olabilecek mi? 2) 1989 girişli olduğu için kısmi emeklilik yaşı kaç olur? Kısmi emeklilik için de 1261 kuralı geçerli olur mu? Sizce en erken nereden ve nasıl emekli olabilir? Askerlik borçlanması yaparsak bize bir faydası olur mu?Nurcan ÖDEMİŞ
Türkiye'de emeklilik, yıllarca çalışmış olan bireylerin hak ettikleri dinlenme dönemine geçiş yapmalarını sağlayan önemli bir süreçtir. Ancak kadınların emekliliği, özellikle çocuk sayısına göre farklılık gösterebilen bir konu olmuştur. Peki, 3 çocuğu olan kadın ne zaman emekli olur?
Emeklilik yaşının artacağı iddiaları, emekliliğe yaklaşan vatandaşların gündeminde. Sosyal medyada yayılan söylentilerin ardından, birçok kişi emeklilik yaşında değişiklik yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak emeklilik yaş düzenlemesi iddialarına yanıt verdi.
SORU: 14 Temmuz 1981 doğumluyum. SSK giriş tarihim 16 Mayıs 1997’dir. 15 Ağustos 1997’de evlendim. Sigorta girişimden bu yana 20 yılı doldurdum. 1 Aralık 2014’te annemi kaybettim. Bedensel engelli kardeşime bakmak zorunda kaldım. 7 yıl çalışamadım. Özürlü çocuğun annesine prim ödemek veya almak gibi olanak sağlanıyor. Ben de abla olarak bu kanundan yararlanabilir miyim? Şimdi son 3.5 yıldan beri çalışıyorum. Aradaki primleri satın alıp EYT’den yararlanabilir miyim?Dilek KAHAYA
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre istihdama katılan kadın sayısı 10.9 milyon. Bunların yaklaşık 8 milyonu sigortalı. Peki hayatında bir kez olsun sigorta girişi olan kadınların hakları neler? İşte merak edilen detaylar...
İşgücüne katılan kadınlar hem çocuk yetiştiriyor hem de aile bütçelerine destek olmak için çalışıyor. Başta doğum olmak üzere çeşitli nedenlerle çalışma hayatına ara veren kadınlara emeklilik için bazı kolaylıklar sağlanıyor. İşte detaylar...
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'ya dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Güler, emeklilik sistemine ilişkin olarak, "50’li yaşlarda emeklilik düşünülemez. 45-50’li yaşlarda emekli gelişmiş ülkelerde göremezsiniz" dedi.
Soru: 21 Kasım 1980 doğumlu bekar yeğenim 15 Temmuz 2024’te vefat etti. Tuhafiye dükkanı olduğundan Bağkur’luydu. Bir yıl da SSK’ya prim ödemişti. 6500 gün Bağkur prim ödemesi var. İki yıl da ödenmemiş prim borcu var. Anne ve babasına aylık bağlatabilir miyiz? Fahrettin KARABULUT
Ev hanımlarına emeklilikte son dakika gelişmesi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ikinci bir torba yasa daha Meclis gündemine geliyor. Yeni düzenleme ile ev hanımlarına sosyal güvence desteği ve emeklilik yolu açılacak. Son hazırlıkları yapılan teklifin, kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.
Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program’da yeni emeklilik sistemi olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de yer aldı. OVP’ye göre, 2024 yılı son çeyreğinde tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilmesi hedefleniyor.
Soru: 1980 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 15 Ağustos 1998 olup 5609 gün prim ödemem var. 25 yılı doldurmama 6 gün var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? k Latif ÖZTÜRK Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak. 291 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Varsa askerliğinizin 10 ayını (300 gününü) borçlanarak priminizi 5900 güne tamamlayıp hemen de emekli olabilirsiniz.
SORU: 17 Şubat 1978 doğumluyum. Askerliğimi 21 Mayıs 1998-20 Kasım 1999 arasında yaptım. Memur iken borçlandım. 21 Ocak 2000-31 Aralık 2000 arasında sigortalı çalışarak SSK’ya 340 gün prim ödedim. (Hitap’ta birleştirilen hizmet diye geçiyor.) 9 Nisan 2001’de başlayan memuriyetim halen devam ediyor. Hitap’ta şu şekilde: “Emeklilikte 60 yaşa tabidir. 17 Şubat 2038 tarihinde, 25 yıl hizmeti doldurduğu takdirde emekliliğe hak kazanır. 65 yaş sınırına tabi olup 17 Şubat 2043 tarihine kadar çalışabilir. Hesaplanan emeklilik yaşı 5434 s.k. 40. Md. ile ilgili kanunlarındaki yaş haddinden büyükse bu kanunlardaki yaş hadleri esas alınır.” Bu bilgiler doğrultusunda emeklilik hesaplaması doğru mu? kER7705 CEVAP: Emekli olmak için; 25 tam yıl (9000 gün) fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Memuriyette boşluğunuz yoksa ara vermeden 5 Aralık 2023 tarihine kadar görevinize devam ederek toplam priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 17 Şubat 2038 tarihinde emekli olabilirsiniz. Hitaptaki emeklilik hesaplaması doğru.
Fransa’da bir yanda halk ‘mezarda emeklilik’ yasasına karşı direnirken, diğer yanda Sosyal ve Dayanışma Bakanı Marlene Schiappa’nın kapak olduğu Playboy dergisi bir kaç saat içinde tükenince, dergi ‘yıldırım’ baskı kararı aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti seçim beyannamesinde yükseköğrenim öğrencilerine yönelik cep telefonu ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti, çocuğu olan kadınlara erken emeklilik, üniversite öğrencilerine ücretsiz 10 GB internet ve yurt dışından getirilen otomobillere yönelik sınırların büyük oranda düşürülmesine yönelik müjdeler verdi.
Fransa'da hükümetin tartışmalı emeklilik reformunu Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan geçirmesine tepki gösteren yüzlerce protestocu, başkent Paris'teki Louvre Müzesi'nin girişini kapattı.
Emeklilik yaşının artırılması sonucu karışan Fransa'da Emmanuel Macron France 2 kanalında önemli açıklamalarda bulundu. Macron'un açıklamalarından çok kolundaki saat gündem olurken o anlar ülkede büyük tepki topladı.
Fransa'da tartışmalı emeklilik reformunun kabul edilmesinin ardından başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde devam eden protestolarda 58 kişi gözaltına alındı.
Fransa'da tartışmalı emeklilik reformunun kabul edilmesinin ardından başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde devam eden protestolarda 58 kişi gözaltına alındı.