Atkestanesinin çayı ve merhemi, kronik toplardamar zafiyeti nedeni ile bacaklarda yorgunluk, ağrı, ağırlık hissi, ödem, kramp ve kaşıntı gibi, rahatsızlıklar ile burkulma sonucu ortaya çıkan iç kanama ve morarma ve omurilik ağrılarına karşı kullanılır
Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi.
Prof. Dr. Sedat Üstündağ, sıvı ihtiyacını karşılamak için kafeinli içeceklerin çok uygun olmadığına dikkat çekerek vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Kahve vücutta sıvı eksikliğine yol açabilir" dedi.
Sıcaklık, terleme ve buharlaşmanın su ihtiyacını belirleyen faktörler arasında yer alıyor. Prof. Dr. Sedat Üstündağ, sıvı ihtiyacını karşılamak için kafeinli içeceklerin çok uygun olmadığına dikkat çekerek vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Kahve vücutta sıvı eksikliğine yol açabilir" dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, vücudun yapı taşı olan mineral ve vitaminlerin bilinçsizce alındığında vücutta yaratabileceği tahribatlarla ilgili uyardı, “Uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, multivitamin komplekslerinin hekime danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek “İçeriğinde birden fazla vitamin ve minerali barındıran takviye edici gıdalar ‘multivitamin’ olarak isimlendirilmektedir. Vitamin ve mineraller vücudumuzda çok çeşitli reaksiyonlarda görev alan, besinler yolu ile ve yetmediği durumlarda takviyeler ile almamız gereken mikro besinlerdir.
Kanda bulunan bazı değerler, damar ve kalp sağlığını önemli ölçüde tehdit ediyor. Uzmanı, özellikle kanda yoğun şekilde görüldüğünde damarları bitiren o değere dikkat çekiyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, damar iltihaplanması neden olabilen kanda o değerin yüksekliği (hiperlipidemi) konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler!
Folik asit olarak bilinen vitaminin sentetik bir versiyonu, genellikle güçlendirilmiş tahıllara ve vitaminlerde bulunmaktadır. Folik asit takviyeleri de bulunmaktadır. İnsan vücudu, folik asidi doğal folattan daha kolay emer, fakat ihtiyacınız olan tüm folatı diyetinizden de alabilirsiniz. Genelde B vitaminlerinde olduğu gibi folat da protein metabolizmasında önemli bir rol oynar. Folat asit içeren besinler hakkında merak edilen tüm detaylar.
Son yıllarda sık görülen kadın hastalıklarının başında miyomlar geliyor. Miyomlar şişkinlik, kabızlık, kanama fazlalığı, sistit, infertilite (kısırlık), düşük yapma, erken doğum gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Peki, miyom neden olur? Tehlikeli midir? Kadın hastalıklarıyla ilgili detaylar haberimizde...
Çocuklarda üfürüm konusunda uyarılarda bulunan Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Fikri Demir, “Üfürümü olan çocuklarda kalbin hızlı atması, kalp atışının elle kolayca hissedilmesi, hızlı nefes alma, nefes almada güçlük, hırıltı, emerken çabuk yorulma, uzun süre emememe, özellikle alın kısmında soğuk terleme, göz kapakları ve popo kısmında şişlik, yeterince ememeye bağlı tartı alımında yetersizlik, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, göğüs ağrısı, morarma, bayılma gibi belirtiler görüldüğünde aileler vakit kaybetmeden çocuk kardiyolojisi doktoruna başvurmalıdır” dedi.
Gnetik-soya çekim faktörü, stres, sıkıntı ve depresyon gibi duygusal faktörlerin yanı sıra doğum kontrol, anti depresan ve kortizon ilaçları, hipotroidi, cushing ve şeker hastalığı gibi hormon hastalıkları, hareketsiz yaşam ve yaş faktörü kilo alma nedenleri arasında yer alsa da şişmanlığın asıl nedeni başka. Bu sorun kontrol edildiğinde, kilo vermek çok daha kolay hale geliyor. Sık sık değişen formül diyetler kısa süreli olarak kilo verilmesini sağlasa da temel olarak açlık hissi, iştah fazlalığı, stres ve panik duyguları, sindirim problemleri, motivasyon düşüklüğü tedavi edilmediği için zayıflama diyetleri her seferinde hüsranla sonuçlanıyor. Ancak asıl olarak iştahın kontrol edilmesini zorlaştıran sorunun çözülmesi gerekiyor.
Tiroid hastalığının ne olduğunu bilmeyen sokakta gördüğünüz her 10 kişiden 3’ünde aslında bu hastalık var. Bölgemiz de endemik bir guatr bölgesi olduğu için, mutlaka sağlıklı bireylerin daha önce tiroidlerini taratmamışsa, ultrason ve kan tahlilleriyle birlikte tiroid bezinin taranması gerekiyor. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bölümünün ilgilendiği tiroid hastalığı için fonksiyonel ya da anatomik sorun olup olmadığına bakılması gerekiyor
Son yıllarda çok ve hızlı kilo vermek isteyen kişilerin başvurduğu ketojenik diyet için Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, uyarılarda bulundu. Özellikle kronik hastalıkları olan kişilerin bu tür diyetleri yapmaması gerektiğini belirten Esen, “Araştırmalarda, bu tür diyetlerin kalp krizi ve inme riskini de yüzde 40 artırdığını ortaya koyuyor. Bu nedenle karaciğer yağlanması olan, kalp damar hastalığı riski olan kişilerin uzun dönem bu diyetleri yapması tavsiye edilmemektedir” dedi.
10 Kasım haftasındayız. Ata’mızı kaybettiğimiz günün 83 yıl sonrasında… Bugünkü yazımda, yüreğimizin liderinin dünyaya geldiği şehri; Selanik’i gezeceğiz. Birbirinden renkli turistik etkinlikleri ve mekanlarıyla, lezzetli Ege yemekleriyle ve tabii Atatürk’ün doğduğu evle, Yunanistan’ın en özel şehri burası.
Toplumların gelişmesi ve endüstrileşmesi ile kronik hastalıkların görülme sıklığı arttı. Bu hastalıkların başında kalp-damar hastalıkları ve kanserler geliyor. Özellikle yaşla beraber görülme sıklığı artan şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği gibi nedenler başta olmak üzere damar sertliğini artıran pek çok farklı faktör var. Üstelik damar sertliği ölüme kadar gidebilen ciddi bir hastalık. Peki damar sertliğini artıran faktörler nelerdir? Damar sertliği nelere yol açar?
Gençler için cinsellik bir yana dünya bir yana. Bir an önce ilişki yaşamak için can atıyor, vakitsiz deneme yapıyorlar. Gençler, heyecanınızı anlıyorum ama her şeyin fazlası zarar. Bıkarsınız, hiçbir şey tat vermez olur. Önünüzde yıllar var.
Uzun bir aranın ardından ilk ders zili yarın çalacak. Anne-babalar bu süreçte çocukların bağışıklığını koruyacak besinleri araştırmaya başladı. Kahvaltının önemine dikkat çeken Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, "Okuldaki algılama düzeylerinin daha iyileştirmesi için çocukların kahvaltısız evden çıkmamasını öneriyorum. Özellikle en kaliteli protein yumurta her gün 1 tane tüketilmeli" önerisinde bulundu.
Sağlıklı bir yaşamın olduğu kadar sağlıklı bir gebeliğin de olmazsa olmazı vücudumuzdaki hormonların belirli seviyelerde ve uyum içinde salgılanmasıdır. Hormonlarda görülen bazı düzensizlikler ve eksiklikler gebelik sürecini olumsuz etkilediği gibi gebe kalmaya engel olan faktörlerden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Üreme sağlığını etkileyen hormonal düzensizliklerin başında tiroid hormonu ve prolaktin hormonu bozuklukları ile polikistik over sendromu gelmektedir diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Özkan Özdamar; “bu hormonlarla ilgili düzensizlik tespit edildiğinde çocuk sahibi olmadan önce mutlaka doktora danışılmalı, tüp bebek tedavisi öncesinde de bu düzensizlikler mutlaka düzeltilmelidir” şeklinde belirtti.
Covıd-19 pandemisinde 1 yıldan uzun bir süreyi geride bırakmamıza rağmen salgının ne zaman biteceğine dair net bir öngörünün olmaması, aşılamanın tam bir yeterlilikte yapılamaması ve ciddi kayıpların devam etmesi halkı maske-mesafe kuralına ek arayışlara itti. İnsanlar bilimsel bir geçerliliği olup olmadığına bakmadan kulaktan dolma bilgilerle kendilerini koruyacağına inandıkları her yönteme başvurmaya başladılar. Bunlardan biri olan vücudun bağışıklığını güçlendirdiği bilinen D Vitamini kullanımı ciddi boyutta yaygınlaştı.