Yüksek sıcaklıklarda sıcak çarpması (hipertermi) riskinin arttığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecit Bahar, “Sıcak çarpması genellikle vücut ısısının 40 derece ve üstüne çıktığı sıcaklıklarda meydana gelir. Sıcak çarpmasının en sık nedeni güneşe uzun süre maruz kalınmasıdır. Zorunlu bir durum olmadıkça güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalıdır” dedi.
Denizli’de 3 gün boyunca 40 derecenin üstüne çıkacak hava sıcaklıklarında sıcak çarpmasına karşı uyarıda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, özellikle yaşlılar, çocuklar ve belirli hastalıkları olan kişilere en sıcak zaman olan 11 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkmamaları tavsiye etti. Peki, sıcaktan nasıl korunur? Uzman isim neler önerdi?
Kavurucu yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber ortaya pek çok sağlık sorunu çıkabiliyor. Bunların başında ise sıcak çarpması ve inme geliyor. Yüksek sıcaklıklarda gerekli önlemler alınmazsa ortaya beklenmedik sonuçlar çıkabiliyor. Uzmanlar, özellikle gün ortasında yani 11.00 ve 16.00 aralığında kesinlikle dışarı çıkılmaması gerektiği konusunda ısrarla uyarıyor. Peki, yaz sıcaklarında ne yapmalıyız? Sıcak çarpmasından nasıl korunabiliriz?
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sıcaklığın artması, kişilerin açık havada ve tatil bölgelerinde daha fazla vakit geçirmeye başlaması sıcak çarpması gibi bazı tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor.