Kars'ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen "gravyer peyniri" coğrafi işaret almayı başardı. Peki, Kars gravyerinin faydaları nelerdir, Kars gravyeri nasıl tüketilir, besin değeri nedir?
Türkiye, sürekli olarak farklı ülkelerden pek çok turisti ağırlıyor. Ülkemize ait bir besin var ki pek çok kişi sırf onu almak için ülkemize akın ediyor! İşte lezzeti ve sağlık üzerindeki faydaları dünyaya mâl olmuş, kilo kilo alınan ve yemelere doyamadığımız o besin kaynağının özellikleri...
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolları Festivalleri projesinde yer alan Troya Kültür Festivali kapsamında geçtiğimiz hafta Çanakkale’deydim. Bu vesileyle Türkiye genelinde düzenlenen gastronomi sohbetlerinin bir parçası olmaktan memnuniyet duydum. Çanakkale’de Nedime Hanım Konağı’nda yaptığımız sohbette bölgesel gastronominin değerinden, ülkemizin verimli topraklarından elde edilen ürünlerden ve bölgesel hasatların kıymetinden bahsettik.
Kars'ta düzenlenen 'Peynir Festivali'nde 'kaşar yuvarlama yarışması' yapıldı. Yarışmaya katılan bazı kişiler, kaşar yuvarlarken düştü. Festivalde yağmur altında halay da çekildi.
Kars'ın simgelerinden gravyer peynirinde sezonun ilk peynirleri tezgahta yerini aldı. Talebin yoğun olduğu gravyer peynirinin kilosu 120 liradan satılıyor.