Onlarca farklı kişinin yaşadığı apartmanlarda, yüzlerce daireli büyük sitelerde karar almak zor. Bakım-onarım işleri, tadilatlar, toplanan aidatlar, yönetici seçimi, otopark hakkı, ortak alanların kullanımı gibi konularda herkesi ortak noktada buluşturmak zor. Kat Mülkiyeti Kanunu, bir binanın nasıl yönetileceğini, sorunların nasıl aşılacağını madde madde ortaya koyuyor. Ancak yine de birçok ihtilaf çıkıyor. Bazen de kanuna uygun olmayan yöntemler kullanılıyor. Sitelerde/apartmanlarda en çok tartışma yaratan konuların çözümü için izlenmesi gereken yolları derledik.
Gazetenizde bir hukuk köşesinin olması bizi çok memnun ediyor. Hukuki konularda soru sorup yanıt almak bizim için büyük konfor. Sorum bir yakın dostum adına. Oturduğu dairede üst kat komşusu sabah akşam demeden bazen sabaha karşı 3’te telefonla mesaj atıp eve girmesi çıkması, otoparkı kullanması park etme hakkı vs. nedenlerle rahatsız ediyor. Bu dostum nasıl davranmalı? F.İ.
Okuyucum A.A. bana öyle bir mektup göndermiş ki mesajlarımın içinde 20 mektup halinde ayrı ayrı yazılmış ve ekinde belgeler dahi var. Şimdi bunların tümünü bir araya getirmek benim için mümkün olmamış, bir bütünlük kazandırılamamıştır.
Biz 3 kardeşiz. Babamdan kalan arsanın üzerine yapılmış hepimizin dairesi var, vergilerini ödüyoruz ama kat mülkiyeti çıkaramıyoruz. Abimin biri, oğlunun borcundan dolayı 200 bin TL senet imzalamış. İcradan gelen tebligatı almamış. Tapuda abimin hissesi de olduğuna göre buraya haciz gelir mi? L.B.
Toplam 96 dairelik bir siteden daire satın aldım. Isınma merkezi sistem. Ancak sitenin inşaatının bitip, iskanı alınalı 3 yılı geçti. Siteyi yapan müteahhit bizim bulunduğumuz bloktan 3 yıldır sadece 3 daire sattı. Kalan daireleri satmıyor ve kiraya da vermiyor. Dolayısıyla sitenin merkezi sistem ısıtma olması, sıcak suyun tüm binayı dolaşması ve 13 dairenin de boş olması nedeniyle ısınma faturaları çok yüksek geliyor. Gelen bedeli de kendine göre bir formülle bizlere bölüştürüyor. Bu durumda uğradığımız zararı müteahhitten talep edebilir miyiz? A.C.
2022 yılında da konut piyasasında hareketliliğin devam etmesi beklenirken bazı bölgelerin yapılan projeler ile değerlerini yükseltiyor. İşte değerlenecek il ve ilçeler için tahminler ve satın alım noktasında dikkat edilmesi gerekenler...
Bir ev alacaksınız ve tapusunda ‘kat irtifakı’ ya da ‘kat mülkiyeti’ yazdığını gördünüz. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor. Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat ‘resmen’ tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir. İşte o riskler! Meltem Kara Söyleyenoğlu / POSTA