Tedavisinin sürdüğü Kent Hastanesi’nde kök hücre nakli öncesinde nişanlısı Güneş Özkaya (43) ile hastanede nikah masasına oturan lösemi hastası İlker Çamur (44) tedavisinin ardından taburcu oldu. Çamur ve eşi Güneş hemşirelerin alkışları arasında hastaneden el ele ayrıldı.
Yüz gençleştirmede kullanılan kök hücre dolgusunun ömrü ortalama 10 yıldır, zamana ve yaşa bağlı olarak meydana gelen yıpranmalara karşı hastaya tekrar kök hücre nakli yapılabilir. Opr. Dr. Ahmet Özyazgan kişinin kendinden alınan hücrelerin kullanımı söz konusu olduğu için bu işlemin sonsuz kere yapılmasında mahsur olmadığını belirtti.
PRP kandan alınan en az 3 ya da 5 seans yapılan kök hücre kadar etkili olmayan bir tedavi şeklidir. Halk arasında PRP’nin kök hücre nakli ile karıştırıldığını söyleyen Opr.Dr. Ahmet Özyazgan, kök hücre kandan alınmaz ve etkisi PRP’den katbekat daha fazladır dedi.
Vücudu oluşturan ve diğer yapılara dönüşerek çoğalabilen hücreler olan kök hücrelerin naklinde en önemli nokta hekim tercihidir. Hukuki anlamda sınırlamaları olan bu tedavi şeklinde, Opr. Dr. Ahmet Özyazgan’ın tavsiyesi hekimin bu işlemi yapmaya yetkisi var mı ona dikkat edilmesi gerektiğidir.
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ahmet Özyazgan kök hücre tedavisi yapılacak kişileri şu şekilde tanımladı. Farklı rahatsızlıkları olan, her yaş grubundaki kişilere çeşitli işlemlere tabi tutularak saflaştırılan kök hücre nakli yapılabilir.
Kök hücre naklinin bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığı hastalıkların hepsinde ortak merak konusu uygulanacak işlemin ağrılı olup olmadığıdır. Opr. Dr. Ahmet Özyazgan “Ameliyat olmadan yapılacak işlem sonrası insanlar günlük hayatlarına dönebilmektedir.” dedi.
Organlara bozulan işlevini yeniden kazandırmak amacıyla yapılan kök hücre naklinde en çok merak edilen konu, nakil sonrasında hastalıkların tekrar edip etmeyeceğidir. Kişinin kendisinden alınan yağ, kıkırdak ve kemik iliği kendi bedenine uyumlu olduğu için, metabolizma tarafından kolaylıkla kabul edilir ve korkulduğu gibi bir yan etki yaşanmaz. Konu hakkındaki bilgiyi Opr. Dr. Ahmet Özyazgan verdi.
Hem estetik, hem de tedavi amaçlı uygulanan kök hücre nakillerinde dikkat edilmesi gereken hususları Opr. Dr. Ahmet Özyazgan şöyle anlattı. Hasta kök hücre nakline öncelikle aç olarak gelmelidir, ardından kök hücre alımında oluşabilecek ağrıları aza indirgemek için yapılan sedasyon uygulamasıyla hastadan kök hücre alınır ve ayrıştırılarak problemli bölgeye nakledir.
Kök hücre gençlik aşısı olarak bilinir. Opr. Dr. Ahmet Özyazgan kök hücre ile gençleştirme işlemini şu şekilde tarif etti. Hastaların özellikle göbek bölgesinden alınan yağlardaki kök hücreler saflaştırarak yüz dolgusu olarak kullanılır. Anestezi uygulaması olmadan yapılan bu işlemde hastalar hem zayıflıyor hem de gençleşiyor.
Vücudumuzdaki bütün dokuları ve organları oluşturan kök hücreler kimlerden alınabilir. Opr. Dr. Ahmet Özyazgan’a sorduk. 18 -99 yaş arası herkesten yağlardan, kemik iliğinden ya da kıkırdak dokudan kök hücre alınarak kullanılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir hasta grubu vardır ki o da aktif kanser hücresi bulunduran hastalardır. Bu hastalarda yapılacak kök hücre nakli kanser hücrelerini de besleyip çoğaltacağı için sakıncalıdır.
Kök hücre nakil çeşitlerini Opr. Dr. Ahmet Özyazgan açıkladı. Üç çeşit kök hücre nakli vardır, bunlardan en çok tercih edilen göbek bölgesinden liposuction yöntemi ile alınan kök hücre yöntemidir, diğerleri ise kemik iliğinden ve kulak kıkırdağından alınan kök hücre nakil yöntemidir
Antalya'da annesinden nakledilen yarı uyumlu ilik tutmadığı için babasının iliği denenen 4 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya naklin yüzde 98,5 tuttuğu bildirildi