Yetişmesi gereken işler var, işe koyularak yapmak yerine sürekli bahaneler bulup bir işi erteliyorsunuz. Ağırdan aldığınız durumlar ve işler tabiri caizse yumurta kapıya dayanıncaya kadar bekliyor, ama bir türlü başına geçip tamamlayamıyorsunuz. Her seferinde kendinize söz verip yine de erteleyenlerden misiniz? Erteleme hastalığı olarak tanımlanan bu durum sosyal ilişkilerinizi mahvedebilir. İşte erteleme hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekenler…
"Bu işi sadece ben yapabilirim, ben yapmazsam kimse yapmaz ve işler yığılır." Bu gibi düşünceler mükemmeliyetçi insanların en sık kurduğu cümleler. Mükemmeliyetçilik, belli bir noktaya kadar iyi bir özellik olabilir. Ancak sağlıksız mükemmeliyetçilik, beraberinde tükenmişlik gibi başka sorunları da getiriyor. Aşırı mükemmeliyetçiliğin en iyi çözüm yolu ise terapi. Uzman Sosyolog Pedagog/Psikolog Hanım Demirbaş, sağlıksız mükemmeliyetçilikle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Sağlıksız mükemmeliyetçilik ardından tükenmişliği getirir” dedi.
Uzman koltuklarında, Psikiyatrist Rıdvan Üney, Klinik Psikolog Pelin Hazer, Psikiyatrist Onur Okan Demirci, Klinik Psikolog/ Dr. Öğretim Üyesi Kahraman Güler, meraklı koltuğunda Papatya Akdağ’ın bulunduğu 4 Uzman 1 Meraklı, bu bölümde "mükemmelliyetçilik" üzerine sohbet ettiler.
Ebeveynlerin kurduğu baskı ve davranışlar, çocukların kendilerini değersiz hissetmesine neden oluyor. Uzman Psikolog Feyza Ağaç, anne ve babalardaki mükemmeliyetçiliğin çocuklarda özgüven eksikliği neden olduğunu söyledi.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklar sosyal hayat ile ilgili iyiyi, kötüyü, doğruyu, yanlışı, güzeli ve çirkini hemen hemen her şeyi internetten öğreniyor. Sosyal medya ve internet çocuklara mükemmeliyetçi davranmaya yöneltiyor ve aileler de bunu pekiştiriyor. Arş. Gör. Ömer Faruk Tamul "Özel Yetenekli Öğrencilerde Mükemmeliyetçilik" başlıklı panelde çocukların mükemmeliyetçilik durumları ve ebeveynlerin onları nasıl algıladığı ile ilgili konuları incelediği çalışmanın sonuçlarını paylaştı.