Son dakika nöroloji haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan nöroloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan nöroloji haber sayfamızda...
uzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Huzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye soğuk algınlığı şikayeti ile başvuran Şükrü Keleş (22), iddiaya göre hastanede uygulanan serumun ardından, yoğun bakıma alındı. Hastanede bir süre kaldıktan sonra başka bir hastaneye sevk edilen Keleş, 9 gün sonra hayatını kaybetti.
Beyin Farkındalık Haftası kapsamında ‘Uyuyorum Öyleyse Varım’ başlıklı bir konferans düzenlendi. Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, insan hayatının üçte birini kapsayan uykunun insan sağlığı açısından önemini vurguladı. Uyku hijyeniyle ilgili tavsiyelerde bulunan Topçuoğlu, “Öğle yemeğinden sonra kafein almayın. Yatma vakti öncesinde sigara içmeyin veya diğer nikotin içeren gıdalar almayın. Yatağa aç girmeyin ancak yatma vaktine yakın saatlerde ağır yemek de yemeyin” dedi.
Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Karşıyaka'daki antrenörlük görevinden ocak ayında ayrılan, A Milli Takım, Anadolu Efes ve Beşiktaş'ın eski çalıştırıcısı Ufuk Sarıca'nın tatil için gittiği Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde rahatsızlandığı öğrenildi.
Demans hastalığının yalnızca yaşlılarda değil, erken yaşlarda da ortaya çıkabildiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, “Özellikle ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalık erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Ayrıca yalnızca hafıza kaybına yol açan bir hastalık değil, aynı zamanda kişiliği, duyguları ve davranışları da kökten değiştirebiliyor” dedi.
Demans hastalığının yalnızca yaşlılarda değil, erken yaşlarda da ortaya çıkabildiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, “Özellikle ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalık erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Ayrıca yalnızca hafıza kaybına yol açan bir hastalık değil, aynı zamanda kişiliği, duyguları ve davranışları da kökten değiştirebiliyor” dedi.
Gün içinde uyuklama, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerin uyku apnesi nedeniyle olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Buse Çağla Arı, “Toplumda sanılandan daha yaygın olan uyku apnesi sadece horlama sorunu değildir. Uyku apnesi Alzheimer, inme ve kalp hastalıkları riskini artırıyor” dedi.
Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, demansın genellikle yaşlılık hastalığı olarak biliniyor ancak bu sorun gençlerde de görülebildiğini ifade ederek, "Geçmişte yalnızca ileri yaş hastalığı olarak görülen demans, artık genç yaş grubunda da giderek daha fazla teşhis edilmektedir" dedi.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamininin yalnızca kemik sağlığı için değil, beyin fonksiyonları ve sinir hücreleri arasındaki iletişim açısından da kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, D vitamini eksikliğinin Alzheimer, Parkinson ve depresyon gibi nörolojik hastalıklarla bağlantılı olabileceğine dikkat çekerek, bu vitaminin sinir hücrelerini koruyucu etkileri sayesinde beyin sağlığı için vazgeçilmez olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor.
Epilepsi, son yıllarda hızlı bir şekilde artış gösteren nörolojik bir rahatsızlıktır. Dünya genelinde yaklaşık 65 milyon epilepsi hastası bulunduğu düşünülmektedir. Her yıl ortalama 2,4 milyon yeni epilepsi vakası kaydedilmektedir. Peki, epilepsi tam olarak nedir? Tetikleyicileri ve belirtileri nelerdir? Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ağan Yıldırım, 10 Şubat Dünya Epilepsi Günü’ne özel tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar…
Riskli hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürerek iyileşme süreçlerine umut olan uluslararası oluşum Make-A-Wish’in 2000 yılından bu yana Türkiye faaliyetlerini yürüten Make-A-Wish Türkiye/Bir Dilek Tut Derneği, dilek gerçekleştirmenin Türkiye’deki durumunu ve hayati risk taşıyan hastalıklarla mücadele çocukların hastalık gruplarını inceleyen 2024 Prevalans Araştırması raporunu yayımladı.
Çankırı’da ailesinin doğumda topuk kanı vermeyi reddettiği ve K vitamini aşısına izin vermediği 2 aylık bebek beyin kanaması geçirdi. Ankara’ya sevk edilen bebek entübe edildi. Hem Çankırı hem de Ankara il sağlık müdürlükleri, aile hakkında suç duyurusunda bulundu.
Otizm oranlarında kayda değer bir artış gözlemlendiğini söyleyen Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Türkiye’de, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2023-2030 Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik 2’nci Ulusal Eylem Planı'na göre, 2000 yılında her 150 çocuktan biri otizm tanısı alırken, 2020’de bu oran 36'da 1’e yükseldi. Başka bir deyişle Türkiye’de 2000 yılından 2020 yılına kadar otizm oranındaki artışın yüzde 316,67 olduğu görülüyor” dedi
Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 14 çevresel faktörün Demans hastalığıyla ilişkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle erken yaştaki depresyonun demans üzerindeki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Asil, “Demans riskinde 2 kat veya daha fazla artışla tutarlı bir şekilde ilişkili olduğu çalışmalara yansımıştır" dedi.
Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Balgetir, baş ağrılarında kırmızı bayrak olarak ifade edilen uyarı işaretleri hakkında bilgiler verdi.
Kaliteli bir uyku, yaşam enerjisi, dikkat ve enerjik hissetme üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güney Şenol, iyi bir uyku düzeninin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayarak, yeni yılda sağlıklı uyku rutininin nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi verdi.
Yaşlanmaya bağlı hastalıklar arasında dikkat çekenlerden birinin demans olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, yakın zamanda yapılan JAMA Nöroloji dergisinde yayımlanan çalışmayı örnek göstererek Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere yeni nesilde demans görülme riskinin azaldığını aktardı.
Niğde'de yaşayan 62 yaşındaki Azize Okurlar, yıllarca süren boyun, kulak ve boğaz ağrılarıyla mücadele etti. Yapılan tetkikler sonucunda nadir bir rahatsızlık olan "eagle sendromu" tanısı kondu ve kulak arkasındaki kemiğin 3 santimetre kadar uzadığı belirlendi. İşte tüm detaylar!
Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saime Füsun Domaç, kışın su tüketiminin ihmal edilebildiğini belirterek, "Yeterli su tüketildiğinde hem baş ağrısı ataklarını azaltıyor hem de uyku kalitesini artırıyor." dedi.
Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Saime Füsun Domaç, kışın su tüketiminin ihmal edilebildiğini belirterek, "Yeterli su tüketildiğinde hem baş ağrısı ataklarını azaltıyor hem de uyku kalitesini artırıyor." dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Gül, panik bozukluğun günümüzde yaygın olarak görüldüğünü söyleyerek, “Panik bozukluk, sık sık tekrarlayan panik atak ile karakterizedir. Aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Kişi kalp krizi ya da felç geçirdiği hissine kapılarak yoğun bir korku yaşar. Bazen de başında bir tuhaflık, sersemlik, kendisini ya da çevresini garip ya da değişik hissetme gibi duyguların ortaya çıkmasıyla, kontrolünü kaybetmeye ya da çıldırmaya başladığını düşünerek kendisine ya da çevresindekilere zarar vermekten korkmaya başlar” diye konuştu.
Uzm. Dr. Özlem Gül, panik bozukluk ve panik atak hakkında bilgi vererek, “Yapılan araştırmalara göre toplumdaki herhangi 100 kişiden 3-4’ü panik bozukluk yaşamakta ve bu durum kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir” dedi.