Son dakika rsv belirtileri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan rsv belirtileri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan rsv belirtileri haber sayfamızda...
Son dönemlerde gitgide artış gösteren viral enfeksiyonlar ve vakalar, artık bebekleri dahi tehdit ediyor. Bir mikrop var ki anında akciğere iniyor, en çok da bebekleri etkisi altına alıyor. İşte bebeklikte başlayıp ömür boyu etkisini sürdüren o hastalığa dair uzmanının açıklamaları...
(SCÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, pandemi sonrası respiratuvar sinsityal virüsünde (RSV) artış olduğunu belirterek, "Birkaç yıl pediatrik açıdan rahat kış geçirdik çünkü maske kullanılıyordu ve izolasyon önlemlerine ileri derecede uyuluyordu. Şimdi maskeleri kaldırdık, okulları açtık ve izolasyon tedbirleri gevşedi" dedi.
Uzmanlar, birbirine benzer semptomları nedeniyle tespit ve tedavisi güçleşen Covid-19, grip ve RSV'nin (solunum sinsitiyal virüsü) ayırt edilebilmesi için özelliklerini paylaştı.
RSV virüsü kaynaklı şikayetler ve hastalıklar kasım ayının başlamasıyla artış gösterdi. Grip ve nezleye benzer şikayetlerle ortaya çıkan hastalık, ilerleyen dönemlerde bronşit ve zatürreye yol açabiliyor. Peki, RSV virüsü nedir, belirtileri neler? RSV tedavisi var mı? İşte detaylar…
İçinde bulunduğumuz ayın yaygın ve bulaşıcı olan RSV enfeksiyonunun yayılma zamanı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, ailelere uyarılarda bulundu. Güzel, “Corona virüsün yanında bu virüse de dikkat etmek gerekiyor. RSV özellikle iki yaş altındaki çocuklarda bronşiyolit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarının en sık görülen etkenlerinden biridir ve hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
Her yaş grubunu etkileyen RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) çocuklar ve bebekler arasında yaygın görülen bir enfeksiyordur. Son günlerde Amerika’da da doktorlar yaygın bir çocukluk solunum virüsü olan RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) konusunda özellikle ebeveynleri uyarıyor. Peki, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) nedir? RSV belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte RSV hakkında bilmeniz gerekenler…
Prof. Dr. Eda Kepenekli, "RSV respiratuar sinsityal virüs olarak biliniyor. Dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiyolit) yol açıyor" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Fidan, sinüzitin her yaştan insanı etkileyebildiğini, tedavi edilmediği takdirde göz, mide, beyin gibi birçok organı olumsuz etkileyebileceğini söyledi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Türkiye'de 80 milyon insanın yüzde 10'unda HPV pozitifliği bulunduğu düşünülüyor. Yani 8-9 milyon civarında HPV pozitif kadın ve erkek olduğu tahmin ediliyor. Özellikle kadınlarda 14 yaşından itibaren HPV aşılarının yapılması oldukça önemli. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmuyor. 70-80 yaşına kadar HPV aşısı yapılabilir” dedi.
Ara tatilin bitişi, okulların açılması, havaların soğuk seyretmesi ve kalabalık ortamlarda geçirilen uzun süreler sebebiyle solunum yolu enfeksiyonlarının görülme oranı arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Hilal Çalışkan, özellikle son dönemlerde yaygın görülen dört virüs, çocuklarda ciddi istenmeyen etkilerine sebep olduğunu söyledi.
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, metapnömovirüsün (HMPV) risk gruplarını etkileyebilen enfeksiyon olması sebebiyle, diğer solunum yolu hastalıklarından daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görüldüğü kış aylarında, zatürre hastalığının grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırılabileceğini ancak bazı kritik belirtilerin ayırt edici olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu. Özlü, "Şu sıralar pek çok hasta zatürreyi fark edemiyor ve teşhiste geç kalıyor. Oysa zatürrede erken tanı çok önemli. Hekimin, 4 saat içinde doğru tedaviye başlaması, zatürreye bağlı ölümleri anlamlı şekilde azaltıyor" dedi.
Yaşlı, çocuk, genç demeden her yıl binlerce insanın hayatını tehlikeye sokan grip vakalarında artışlar gözlenmeye başladı. Covid, influenza, RSV gibi virüslerin aynı anda görülmesi hem hastalığın seyrini, hem iyileşme süresini artırıyor.
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, “Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır” dedi.
Mevsimsel geçişlerde Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) özellikle bebekler ve çocuklar için önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Konu hakkında bilgiler paylaşan Prof. Dr. Dilek Yılmaz, “RSV, dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında geliyor. Genellikle hafif geçirilen soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiolit) yol açabiliyor” dedi.
Bebeklerde hırıltı, genellikle üst solunum yollarında yaşanan tıkanıklık veya irritasyon sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu hırıltılar, bebeklerin doğal sesleri arasında yer alabilirken, bazı durumlarda endişe verici bir belirti de olabilir. Peki, bebeklerde hırıltının sebebi nedir? Bebekte hırıltı neden olur?
Koronavirüs salgınında vaka sayıları hızla artarken ekim ve kasım ayları için uzmanlar ”ikiz salgın” alarmı veriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal ve Enfeksiyon Uzmanı Dr. Fatih Yıldız ikiz salgın alarmına karşı önemli açıklamalarda bulundu.
Kış ayları, hastalıkların en yoğun dönemlerini kapsıyor. Son 4 yıldır hayatımızın bir parçası hâline gelmiş olan covid ise hâlâ kitleleri tehdit ediyor. Şimdi de tripledemi şeklinde ortaya çıkan covid'in çok daha güçlü şekilde geriye dönmüş olması hem hastaları hem uzmanları endişelendiriyor. İşte covid'in yeni versiyonu hakkındaki tüm detaylar ve uzman uyarıları!
Son dönemde üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı hızla artıyor. Bu hastalıkların genellikle ağır seyreden gripler olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, asıl tehlikenin solunum yolu virüslerinin neden olduğu griplerden sonra gelişebilen viral zatürre olduğunu belirtti. İşte zatürreyi anlamanın yolları...
Son dönemde artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, “Hem bize hem diğer hastanelere başvuran hastalarda artış var. Hep maske takın diyoruz, maske eskisi kadar sık kullanılmıyor, şubatta da devam edecek gibi düşünüyoruz. Yoğun bakımlara da yatan hastalarımızın sayıları artıyor. Gripten çok fazla sayıda ölüm oluyor” dedi.
Hastane acillerinde enfeksiyon, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz polikliniklerinde çok yoğun hasta birikiminin olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bunun yanında hastane yatışlarının da çok arttığını hatta yoğun bakımlarda grip ve benzeri hastalıkların akciğer enfeksiyonları komplikasyonlarıyla dolmaya başladığını söyledi. Yaşanan bu durumu ‘soğuk algınlığı salgını’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Sönmezoğlu, alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi verdi.
Hastane acillerinde enfeksiyon, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz polikliniklerinde çok yoğun hasta birikiminin olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bunun yanında hastane yatışlarının da çok arttığını hatta yoğun bakımlarda grip ve benzeri hastalıkların akciğer enfeksiyonları komplikasyonlarıyla dolmaya başladığını söyledi. Yaşanan bu durumu ‘soğuk algınlığı salgını’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Sönmezoğlu, alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi verdi.
Kış mevsiminin gelmesiyle çocuk kliniklerine ateş ve öksürük şikayetleriyle başvuruların arttığını vurgulayan Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan, hem ebeveynleri rahatlatmak hem de doğru bilinen yanlışları düzeltmek amacıyla bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu.