Dünya genelinde hızla artan karaciğer yağlanması, modern yaşam tarzının bir sonucu olarak toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü beslenme alışkanlıkları, sedanter yaşam tarzı ve bazı hastalıklar nedeniyle oluşabilen karaciğer yağlanması basit düzeyde kalabildiği gibi, yapılan çalışmalarda sirozun da en sık nedeni olarak gösteriliyor.
Siroz hastalığı karaciğeri etkiler, ileriki evrelerinde karaciğer nakline bile neden olabilir. Vücuttaki toksik (zehirli) maddelerin uzaklaştırılmasını sağlamakla kalmayıp, vücut için birçok önemli işlevi yerine getiren karaciğer sağlıklı olmadığında ise kişi yaşamını sürdüremez. Peki, siroz neden olur, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Paleotik çağlarda bile karaciğerin beden ve ruh sağlığı açısından önemi vurgulayan örnekler bulunuyor. Babil hükümdarı Nebukadnezar bile karaciğeri 'kutsal organ' olarak tanımlıyor. Ancak 4 bin 500 yıllık insan kalıntılarından elde edilen kanıtlara göre Bronz Çağı'ndan bu yana insanlara bulaştığı bilinen ve siroza yol açabilen hepatit B virüsünün tespit edilmesi sadece 56 yıllık bir maziye sahip. Yine siroza yol açan nedenler arasındaki hepatit C virüsü ise 33 yıl önce, 1989'da bulunmuş. 10 Kasım 1938'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata veda eden Atatürk'e ölümünden yaklaşık bir sene önce siroz hastalığı teşhisi konmuştu. Peki bugün 'siroz hastalığı' tedavisinde ne durumdayız, biliyor musunuz? Biz, merak ettik ve konuyu işin asıl uzmanına sorduk.