Son dakika Ümit Savaşçı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Ümit Savaşçı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Ümit Savaşçı haber sayfamızda...
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Savaşcı, dünyada görülen Covid-19'un yeni varyantı Pirola'nın Türkiye'de de görülebileceğini söyledi. Savaşcı, "Laboratuvar çalışmalarında aşıdan kaçabildiği belirtildi. Yani aşıdan kaçabilir. Vücut bunu farklı bir virüs olarak da algılayabilir. Bu sefer belirtiler biraz daha ağır seyredebilir. Ülkemizde de vakalar olacaktır mutlaka. Mutlaka PCR’ın kış döneminde artırılması lazım" dedi.
Maske yasağı esnetiliyor. Sadece hasta olanların maske takacağı bir süreç başlayabilir. Türkiye koronavirüsle mücadelede 'Uzakdoğu modelini' gündemine aldı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarih verdi ve duyurdu: Eğer hastalık belirtisi yoksa kronik hastalığı bulunmuyorsa ve 65 yaş üstü değilse maske takma ihtiyacı ortadan kalkabilir!
Koronavirüs salgınında Omicron varyantı ve salgının sona ermesi ile ilgili umutlandıran açıklama geldi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Artık pandemi gerçekten bitti, diyebiliriz. Tabi ki başka virüsler, pandemiler dünyada görülebilir ama koronavirüs anlamında artık pandeminin sonuna geldik' dedi.
Türkiye’de Biontech ve Sinovac olmak üzere iki çeşit aşı kullanılıyor. Biontech mRNA tabanlı bir aşı, Sinovac ise inaktif bir aşı. Covid aşısı olmak için sıra bekleyen milyonlarca vatandaş ise hangi aşıyı seçeceği konusunda araştırma yapıyor.
Yılbaşında vaka sayılarının katlanabileceğini söyleyen uzmanlar Omicron ile ilgili tarih verdi. Vaka sayıları ülkemizde Omicron varyantının da etkisiyle 30 bini geçti. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Günlük 50 bin vaka görebiliriz' diyerek Omicron için tarih verdi. 'Kapalı alanlarda çift maske kullanalım.' diyen uzmanlar Omicron varyantına karşı hatırlatma dozu uyarısında bulundu. 'Yılbaşı kutlamaları en büyük risk!' İşte uzmanların yılbaşı öncesinde uyarıları...
NU varyantı, art arda gelen açıklamalar ve uyarılar nedeniyle endişeye neden oluyor. En son Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birçok ülkeden Türkiye’ye seyahate izin verilmeyeceğini açıkladı. Bununla birlikte bilim insanları Omicron varyantı adıyla da bilinen NU varyantının Türkiye’de de yayılabileceğini söyledi…
Koronavirüs salgınında korku bir türlü bitmiyor. Bu sefer de ‘Nu’ varyantı ile ilgili endişelendiren bir açıklama geldi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Güney Afrika'da görülen 'Nu' mutasyonunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, ‘Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır’ dedi.
Koronavirüs pandemisinin ardından bir korkulu haber daha geldi. Koronavirüse göre daha bulaşıcı ve öldürücü olan kuş gribinin 14 ülkeye yayıldığı öğrenildi. Bu belirtileri kendilerinde görenlerin yetkililere bir an önce haber vermesi gerektiğine dair uyarı geldi. İşte kuş gribi kabusuna ilişkin o detaylar…
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, çocuklarda koronavirüs vakalarının artışa geçtiğini belirterek "Tabii ki 2 yıldır çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, hareket etmiyorlar, bağışıklık sistemi de baskılı boyutta. Okulda da bazı kurallara dikkat etmedikleri için virüs de kapılabiliyor" dedi.
Çocuklarda koronavirüs vakalarının artışa geçtiğini belirten Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Tabii ki 2 yıldır çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, hareket etmiyorlar, bağışıklık sistemi de baskılı boyutta. Okulda da bazı kurallara dikkat etmedikleri için virüs de kapılabiliyor' dedi. 'En büyük sorumluluk ailelere düşüyor' diyen Savaşçı, 'Aşı sırası gelen herkesin aşısını yaptırmalı. Özellikle 2 doz tam, hatta 3'üncü, 4'üncü doz da gerekiyorsa mutlaka yapılmalı.' diye konuştu.
Ankara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
Akşam Postası yine kapını çalıyor! Pençe-Şimşek bölgesinde 1 askerimizin teröristlerin taciz atışı sonucunda şehit olduğunu duyuran MSB 1 askerimizin de yaralandığını bildirdi. - PCR testi uygulaması yarın okullarda başlıyor. Milli Eğitim Bakanlı Mahmut Özer de ‘kalabalık’ sınıflarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. - İşte ikinci el araç satışındaki son durum… -Daha fazlası için Akşam Postası.
Geçen yıl nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan', "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz.' dedi. Ceyhan, 'Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz' derken Doç. Dr. Ümit Savaşçı da 15 Ekim ile ilgili dikkat çeken bir uyarıda bulundu.
Akşam Postası yine kapını çalıyor! 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm ülkede kutlandı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları anıldı. - İstanbul’un taksi sorunu! İşte en çok şikayet gelen ilçe Esenyurt. - 14 yaşındaki çocuk ailesini katletmişti! Saldırıdan yaralı kurtulan babanın ilk ifadesi ortaya çıktı. - Doç. Dr. Ümit Savaşçı yaptığı açıklama son 15 güne dikkat çekerek korkutan açıklamalarda bulundu. Savaşçı, 40 yaş altı vakalarda büyük artış olduğunu belirterek 'Kırmızı alarm vermeye başladık' dedi. Daha fazlası için Akşam Postası.
Türkiye genelinde koronavirüs kaynaklı ölümler ve vaka sayıları alarm vermeye devam ediyor. Doç. Dr. Ümit Savaşçı yaptığı açıklama son 15 güne dikkat çekerek korkutan açıklamalarda bulundu. Savaşçı, 40 yaş altı vakalarda büyük artış olduğunu belirterek 'Kırmızı alarm vermeye başladık' dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de şu ana kadar 16 ilde 134 kişide görülen delta varyantının yayılımının aşılama ile kırılacağını söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Delta varyantını bitirecek olan aşı. Aşılar yapıldıkça, günlük 1 milyon üzerinde aşılama programımız devam ettikçe delta varyantı bizi çok etkilemeyecektir" dedi.
Türkiye’de Covid-19’a karşı ilk olarak Çinli Sivovac aşısı kullanılıyordu. Nisan ayından bu yanda da Alman Biontech aşısı da kullanılmaya başlandı. Aşılama uygulamaları tüm hızıyla devam ederken, pek çok vatandaş “Biontech aşısı mı Sinovac aşısı mı hangi aşıyı yaptırmalıyım? Hangi korona aşısı daha etkili?” araştırması yapıyor…
Koronavirüs ile mücadele kapsamında aşılama uygulaması hız kesmeden devam ediyor. Öte yandan aşılamanın etkisi de hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerine yansıdı.
Türkiye'de Rusya'nın Sputnik V aşısı devreye girecek. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sputnik V aşısının 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacağını belirtti. Doç. Dr. Savaşçı, 'Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97' dedi.
Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, COVID-19’u geçirip BioNTech ile aşılananlarda ciddi yan etkiler görülebildiğini belirterek, ‘Bu nedenle COVID-19’u atlatanlar Sinovac ile aşılansın’ önerisinde bulundu.
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs karşısında dünyada bağışıklık kazanma süresinin 2022 yılının Mart ayı gibi tahmin edildiğini, 'Haziran ayında aşılanma oranları artarsa günde 200 bin aşı yapılıyor; eğer 1 milyonun üzerine çıkarsak o zaman biz bağışıklığa dünya üzerinde erken ulaşan ülkeler arasına gireceğiz. Şu andaki veriler ile bizim ülkemizde toplumsal bağışıklığa ağustos ayının sonuna kadar ulaşacağız gibi görünüyor' dedi.
Aşılama süreci Türkiye'de devam ederken Sinovac ve BioNTech aşılarının hastaneye etkisini ortaya çıkarmak için araştırma başlatıldı. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Hem Sinovac aşısı hem de BioNTech aşısında hastaneye, kişilere ve sahaya yansımasını değerlendirecek bir çalışma yürütüyoruz. Kesin sonuçlarını kısa sürede açıklayacağız.' Çin aşısı Sinovac ve Alman aşısı BioNTech'in koronavirüsten ne kadar koruduğu ispatlanmış olacak.
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşıların yan etkileri ile koronavirüs semptomlarının karıştırılmaması için önemli bir uyarıda bulundu. Doç. Dr. Savaşçı, 'Aşıları yaptırdıktan sonra bazı belirtiler karışabiliyor. Kişi bunları aşı belirtilerine yormasın. Genelde bizim aşı yan etkilerimiz 2 gün veya 3 gün sürebilir. Daha da uzuyorsa ve belirtiler belirgin hale geliyorsa mutlaka test yaptırsın. Virüsü almıştır, aşı da henüz koruyucu seviyede değildir' dedi.
PCR testinin negatif çıktığı, koronavirüs mutasyonlarının PCR testinden kaçtığı konuşulurken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan bir uyarı geldi. Savaşçı, 'Koronavirüs temaslılarına en erken 3 gün sonra PCR testi yapılmalı.' dedi.