Son dakika yaz ishali haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan yaz ishali gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan yaz ishali haber sayfamızda...
Tatil dönüşü artan turist ishalleri, özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, sıvı kaybı ve beslenme bozukluklarına karşı aileleri uyardı.
Yaz mevsiminde çocuklarda akut ishal vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Belgin Özbek, “0-5 yaş arası çocuklarda sık görülen akut ishal, özellikle ilk 2 yaş içinde tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Tatil sezonunda ebeveynler, çocukların temiz olmayan havuz ve deniz suyundan mikroplu su yutma riskine karşı dikkatli olmalı” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Öye, yüksek sıcaklıkların gebelerde bir takım olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, tatil döneminde sağlıklı bir gebelik süreci için uyulması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Talha Karadoğan, çocuklarda sıklıkla görülen yaz ishalleri ve tedavisi ile ilgili konuştu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Aslı Aslan, emzirme haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, yeni doğum yapan annelerin paniğe kapılmaması gerektiğini ve bebeğin emdikçe anne sütünün çoğalacağını söyledi. Prof. Dr. Aslan, “Anne sütü sadece bir besin değil, bir sağlık kaynağıdır. Anneler paniğe kapılmasın, bebek emdikçe süt gelmeye başlar” dedi.
Prof. Dr. Uğur Bilge çocukluk çağı obezitesi tehlikesine dikkat çekerken, yaz tatilinde çocukların obeziteden mutlaka korunması gerektiğini belirterek konu ile ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı.
Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, yaz sıcaklarının çocuk ishal vakalarını arttırdığını söyledi. Peki, yaz ishali neden olur? Yaz ishali belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar...
Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması sağlık sorunlarına neden oluyor. Birbirinden farklı sağlık sorunlarının gündeme geldiği günlerde alanında uzman doktorlar çeşitli uyarılar gerçekleştiriyor! Peki, gıda zehirlenmesi neden olur, sıvı kaybının yaşanması nasıl engellenir?
Yaz ishali, özellikle sıcak havalarda görülen bir mide-bağırsak enfeksiyonu. Bu hastalık, kirli su ve gıdalardan kaynaklanıyor. Mikroorganizmalar, sıcak havalarda hızla çoğaldığından dolayı ishal riski artış gösteriyor. Başlıca belirtileri sık ve sulu dışkılama, karın ağrısı ve mide bulantısı oluyor. Yaz ishalini önlemek için pek çok konuya dikkat etmek gerekiyor. Sıcak havalarda girilen havuzun hijyeninden yemeklerin sıcaklığına kadar her noktada dikkatli olmak önem taşıyor. Peki, yaz ishali neden oluyor? Bu sağlık probleminden korunmanın yolları var mıdır? Tedavi edilmezse risk barındırıyor mu?
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akdoğan, sıcak günlerde ishal vakalarının arttığını belirterek, "Bol sıvı ile birlikte posasız ve yağsız gıdaları tüketmeyi öneririz." dedi.
Yaz aylarında deniz ve havuz kullanımının artmasıyla çocuklarda yaz ishalinin daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Polat, “Yaz aylarında havuz ve deniz kullanımı arttığı için kontamine olmuş suların ağıza bulaşması ya da yutulması sonucu hastalık etkenleri vücuda girmektedir. Deniz suyunun kendini temizleme özelliği nedeniyle enfeksiyon açısından riski, havuza oranla daha düşüktür. Ancak kirli, köpüklü, normal dışı kokusu olan sularda yüzmek risk taşır. Mümkünse mavi bayraklı kıyılar tercih edilmelidir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Polat, çocuklarda yaz ishali hakkında açıklamalarda bulundu. Çocuklarda ishalin tanımını yapan Uzm. Dr. Polat, “Çocuklarda normale göre dışkılama sayısında artış ve kıvamının cıvık/sulu olması durumu ishal olarak tanımlanıyor. Çocuklarda ishalin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların da en sık nedeni virüslerdir. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Bunun yanında bakteriler ve parazitler diğer enfeksiyöz nedenlerdir. Enfekte olmayan nedenlerin başında da kontamine su ve su ürünleri, kontamine havuz, göl, dere suları, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, iyi pişirilmemiş ve iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, tarihi geçmiş ürünler, açıkta uzun süre kalmış gıda ürünleri gelmektedir” diye konuştu.
Dr. Öğrt. Üyesi Mahmut Ekici, “İshale yakalanmış her çocuk doktora götürülmelidir. Çünkü devam eden ishal ve kusmalar ile klinik tablo çok kısa süre içinde derinleşebilmektedir” dedi.
Yaz sıcaklarının gelmesi beraberinde pek çok hastalığın da ortaya çıkmasını sağladı. Sıcaklarla paralel olarak yoğunluk gösteren hastalıklar, acil servislerin dolup taşmasını sağladı. Özellikle küçük yaş gruplarında sıklıkla görülen hastalıklar bulaşma sonucunda yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Alanında uzman doktorlar bir hastalığa dikkat çekti! İşte yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmezse ölüme kadar götüren o hastalık...
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, çocuklarda sıklıkla görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen yaz ishali ile ilgili açıklamalarda bulundu. İshale yakalanmış bir çocukta ishalin yanı sıra kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi diğer durumlarında görülebileceğini ifade eden Ekici, “Komaya kadar gidebilen etkilenmeler söz konusu olabilmektedir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, çocuklarda sıklıkla görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen yaz ishali ile ilgili açıklamalarda bulundu. İshale yakalanmış bir çocukta ishalin yanı sıra kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi diğer durumlarında görülebileceğini ifade etti.
Ada çayı, adaçayı bitkisinin (Salvia officinalis) kurutulmuş yapraklarından hazırlanan bir çay türüdür. Nane ailesine ait bir bitki olup genellikle Akdeniz bölgesine özgüdür, ancak dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yaprakları aromatik bir kokuya ve hoş bir tada sahip olan ada çayı hem baharat olarak kullanılır hem de çay olarak demlenir. İşte ada çayı faydaları dair detaylar…
Sıcak yaz günlerinde tükettiğiniz besinler erken bozulabiliyor. Özellikle besinlerin yıkandığı kirli sular pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Besinlerin yıkandığı suların kirli olması yaz ishali olma oranını artırıyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, “Yaz mevsimiyle birlikte çocukların daha fazla dışarıda vakit geçirmesi sağlık problemlerini artırabilir” dedi.
Uzmanlar,6 -12 ay arasında en sık olmak üzere 0- 5 yaş arası çocuklarda görülen yaz ishali mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini belirterek konu hakkında herkesi uyarıyor.
Yaz aylarında okulların kapanması ve ısınan havanın etkisiyle çocuklar dışarıda, denizde ve doğada daha çok zaman geçiriyor. Bu da çocuklarda görülen yaz hastalıklarının artmasına zemin hazırlıyor. Çocuklarda sık görülen yaz hastalıkları arasında kusma ve ishal ile seyreden bağırsak enfeksiyonları, deniz ve havuz enfeksiyonları, güneş yanıkları, sıcak çarpması, böcek sokmaları, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, Hepatit A enfeksiyonu, alerjik reaksiyonlar, deri hastalıkları ve sıvı kayıplarına bağlı çeşitli hastalıklar geliyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Uzmanı Doktor Mehmet Güneş çocuklarda görülen yaz ishalleri konusunda aileleri uyararak, yüzde 10-15 su kaybının çocuğun yoğun bakıma yatmasına neden olabileceğini belirtti. Güneş ayrıca, Türkiye’de 0-1 yaş arası bebek ölümlerinin en başında da ishaller geldiğini belirtti.
Türkiye’de 0-1 yaş arası bebek ölümleri nedenlerinin başında ishal geliyor. İshal 6 ay ile 2 yaş arasında daha çok görülüyor. Yaz aylarının gelmesi ile yaz ishali vakalarna dikkat çeken uzmanlar, yaz ishallerinin diğer ishallere göre daha hafif geçtiğini belirtiyor ancak yaz ishaline karşı kesin bir çözüm yok. Annelerin, çocuktaki ishal 2 günü geçiyorsa, yanında ateş ve kusma da varsa mutlaka hastaneye başvurması gerekiyor. Çünkü çocukta yüzde 10-15 su kaybı bile çocuğu yoğun bakıma götürebiliyor.
Sıcak havalarda güneşli günlerin keyfini çıkarırken mutlaka uymamız gereken bazı kurallar var ki bunları ihmal ettiğimizde güneş çarpması gibi önemli sağlık problemleri gelişebiliyor ve kronik hastalıklar kötüleşebiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja yaz mevsiminde görülme sıklığında artış yaşanan 5 hastalığı ve almamız gereken önlemleri anlattı.