Beden SağlığıKimler dar kanal hastalığı riski altında?

Kimler dar kanal hastalığı riski altında?

Paylaş
Kimler dar kanal hastalığı riski altında?

Genellikle bel fıtığı ve belde oluşacak diğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin yapılması büyük önem taşıyor. Peki dar kanal hastalığı nedir, dar kanal hastalığı nasıl tedavi edilir? İşte cevabı

Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Suat Canbay, dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini belirterek açıklamalarda bulundu:

Dar kanal nedir?

"Omurgayı oluşturan omur kemiklerinin içinde bulunan omurilik kanalının ön-arka, sağ-sol taraflarından daralarak içerisinden geçen omuriliği sıkıştırması durumudur. En sık bel ve boyun bölgelerinde görülür. Ayrıca belinde dar kanal tespit edilen bir kişinin boynunda da dar kanal olma ihtimali vardır. Bu birliktelik dar kanal tanısı konulan hastaların yaklaşık yüzde 30'unda görülmektedir.Bu hastalığa sahip bireylerde daralmaların ilerleyici bir özelliğe sahip olduğu bilinir, bu nedenle erken teşhisi ve tedavisiönemlidir.

BEL FITIĞI İLE KARIŞTIRILMASINA DİKKAT!

Oluşturduğu uyuşma, güç kaybı, bacak ağrısı gibi belirtiler nedeniyle teşhis sırasında sürekli olarak bel fıtığı ile karıştırılan dar kanal hastalığına mutlaka dikkat edilmeli ve dar kanal hastalığı olabileceği de unutulmamalıdır. Bu hastalıkta hastanın uzun süre yürüyememesi, yürürken sık sık dinlenmesi, ağrı ve bacaklarda uyuşma başlıca belirtilerdir. Bel fıtığı ile karıştırılması doğru tedavinin uygulanmayarak hastalığın ilerlemesine ve hastayı geri dönüşü zor ya da imkansız bir duruma sokacaktır.

Kimler dar kanal hastalığı riski altında
Doç.Dr. Suat Canbay

KİMLER DAR KANAL HASTALIĞI RİSKİNE SAHİP?

Orta yaş ve üzerinde görülür. Daha çok ileri yaş hastalığıdır. Ancak konjenital olarak dar kanal varsa daha genç yaşlardada ortaya çıkabilir

AMELİYATI GECİKTİRMEK TEHLİKELİ

İlerleyen dar kanal hastalığı bireyin felç kalmasına, idrar ve gaita kontrolünün bozulmasına neden olabileceğinden uzman doktorlar tarafından ameliyatın gerekli görülmesi halinde bu durum geciktirilmemelidir. Ameliyatın felçsiz zamanda yapılması, felçli dönemde yapılmasından çok daha başarılı olacaktır. Erken dönemde ameliyatın yapılması hastanın neredeyse eski sağlığına tamamen kavuşmasını sağlarken ileri kuvvet kaybı olanlarda yapılan ameliyat yalnızca hastalığın ilerlemesini durdurabilir ya da az bir iyileşme görülür."

Haberin Devamı