Kültür - SanatKüçük kaynarca antlaşması özeti: Küçük kaynarca antlaşması maddeleri ve özellikleri...
Paylaş
Küçük kaynarca antlaşması özeti: Küçük kaynarca antlaşması maddeleri ve özellikleri...

Küçük kaynarca antlaşması Rusya ve Osmanlı arasında imzalanmış ve Osmanlı devleti için ağır şartlar barındırmış bir antlaşmadır. 21 Temmuz 1774 senesinde imzalanmış olan bu antlaşma toplam 11 maddeden oluşmaktadır. Bu antlaşma Osmanlı imparatorluğunun imzaladığı en ağır antlaşma olarak tarihe geçer. Küçük kaynarca anlaşmasının özelliklerini ve maddelerini sizler için ayrıntıları ile derledik.

Küçük kaynarca antlaşması Osmanlı devletinin savaş tazminatı ödemek zorunda kaldığı ilk antlaşmadır. Bu antlaşma ile Osmanlı devleti büyük kayıplar yaşamış ve gerileme dönemine girmiştir.

Haberin Devamı

KÜÇÜK KAYNARCA ANTLAŞMASI ÖZETİ

Küçük kaynarca antlaşması 12 Temmuz 1774 yılında Osmanlı imparatorluğu ile Rusya arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Osmanlı devletinin gerileme dönemine girmesine sebep olan Küçük kaynarca antlaşması ile Rusların sıcak denize inme politikası başarılı olma yolunda ilerlemeye başlamıştır.

Osmanlı devleti bu antlaşma ile beraber tarihinde ilk kez tazminat ödemiştir ve Karadeniz diğer ülkelere açık hale gelmiştir. Osmanlı devleti için ağır şartlar içermesinden dolayı devletin elini kolunu bağlayan ve savunmasız kalmasına sebep olan bir antlaşmadır. Dolayısı ile devletin iç işleriyle dış işlerine de müdahaleler başlamıştır.

KÜÇÜK KAYNARCA ANTLAŞMASI MADDELERİ

Ruslar Karadeniz'de istedikleri zaman kendi donanmalarını bulundurma hakkına sahip olacak,

Haberin Devamı

Yenik sayılmış olan Osmanlı devleti Ruslara savaş için tazminat ödeyecek,

Rusların olan tüm gemiler boğazlardan bedel ödemeden rahatlıkla geçebilecek ve Osmanlı devleti de buna karışamayacak,

Eflak ile Boğdan Osmanlı imparatorluğunun olacak,

Akdeniz'deki tüm Rus adaları Osmanlı'nın olacak,

Kırım tamamıyla bağımsız bir bölge olarak kabul edilecek,

Rusya Osmanlı devletinin topraklarında konsolosluk kurma hakkına sahip olacak,

Osmanlı devleti Fransa ve İngiltere'ye uyguladığı kapitülasyonları aynı şekilde Rusya'ya da uygulayacak.

KÜÇÜK KAYNARCA ANTLAŞMASI ÖZELLİKLERİ

Küçük kaynarca antlaşması Osmanlı'nın imzaladığı en ağır antlaşmalardan biri olarak tarihe geçmiştir. Ayrıca bu antlaşma Osmanlı devletinin gerileme dönemine girmesine de sebebiyet vermiştir. Küçük kaynarca antlaşması ile beraber Osmanlı imparatorluğu tarihinde ilk kez savaş tazminatı ödemiştir.

Bu antlaşma ile beraber Karadeniz Türk gölü olmaktan çıkmış ve Ruslar da sıcak denizlere inme isteklerine bir nebze de olsa kavuşmuş olmuştur. Osmanlı devletinin iç işlerine ve dış işlerine de karışılması bu antlaşma ile mümkün olmuştur.

Osmanlı imparatorluğu Küçük kaynarca antlaşması ile savaşın mağlubu sayılmış ve Ruslara da tazminat ödemeye başlamıştır. Karadeniz Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren Türk gölü olarak kabul edilmişti. Fakat bu antlaşma ile beraber Karadeniz Türk yurdu olmaktan çıkmıştır ve Ruslara da açık bir hale gelmiştir.

Haberin Devamı