Sembolizm akımı parnasizm akımına tepki olarak ortaya çıkan bir akım olarak bilinmektedir. Sembolizm akımında insanın iç dünyasına ve duygusallığa yönelme söz konusudur. Sembolizm akımı aynı zamanda simgecilik akımı olarak da bilinmektedir. İşte, sembolizm akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.
Sembolizm akımı 19. yüzyılın ortasında ortaya çıkmıştır. En temel ifade şekliyle sembolizm, farklı öğeleri simgeleyen ve farklı anlamlara gelen çeşitli sembollerin kullanımı olarak bilinmektedir. Sembolistler insanların iç dünyasına yönelmişlerdir.
SEMBOLİZM AKIMI NEDİR?
Sembolizm akımının bilinen bir diğer ismi ise simgecilik olarak ifade edilebilir. Parnasizm akımına tepki olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Parnasyenler insan duygularına önem vermemektedir. Onlar için asıl önemli olan gerçek düşünceler olarak ifade edilebilir. Sembolistler ise parnasyenlerin anlayışına karşı çıkmıştır. Sembolistler için insanın iç dünyası ve duygusallık ön planda tutulmaktadır.
Sembolizm akımında çirkinliklerin hayal yardımıyla güzelleştirilmesi, hayale sığınma, gerçeklerden kaçma en belirgin özellikler olarak bilinmektedir. Sembolizmin akımının başlıca temaları arasında ölüm, ay ışığı, alacakaranlık, perdede gezinen gölgeler olmak üzere karamsarlık olarak ifade edilebilir. Sembolizm anlayışında lirizm oldukça önemli bir ögedir.
SEMBOLİZM AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?
Sembolizm akımının dünyadaki en önemli temsilcileri arasında;
Maunce Maeterlinck
Charles Baudelaire
Aleksandr Puşkin
Stephane Mallerme
Paul Valery
Paul Verlaine
Arthur Rimbaud yer almaktadır.
Türk edebiyatında da sembolizm oldukça önemli bir yere sahiptir. Sembolizm akımının ilk uygulayıcısı ise Cenap Şahabettin olarak bilinmektedir. Edebiyatımızda sembolizm akımının en başarılı örnekleri ise Ahmet Haşim tarafından verilmiştir. Aynı zamanda farklı şairlerin eserlerinde de sembolizm akımının etkileri görülmektedir.
Cenap Şahabettin
Cahit Sıtkı Tarancı
Ahmet Haşim
Ahmet Hamdi Tanpınar
Türk edebiyatında sembolizm alanında eser veren temsilciler olarak bilinmektedir.
SEMBOLİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?
Sembolizm akımının etkisiyle oluşturulan eserlerin birçoğu şiir türünde bulunmaktadır.
Charles Baudelaire: Elem Çiçekleri (Istırap Çiçekleri)
Maurice Maeterlinck: La Princesse Maleine, Mavi Kuş
Paul Marie Verlaine: Güftesiz Şarkılar, Hikmet, Lanetlenmiş Şiirler
Paul Valery: Charmes
Arthur Rimbaud: Sarhoş Gemi
Stephane Mallarme: Poesies, Divagations
SEMBOLİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ
Sembolizm akımı parnasizm akımına karşı olarak 19. yüzyılın sonuna doğru ortaya çıkmıştır. Eserlerde kullanılan dişin sadelikten uzak, son derece ağır ve anlaşılması zor olduğu bilinmektedir. Şiire genel olarak hayal, duygu, his gibi kavramlar kazandırılması önemsenmiştir. Sembolizm akımının savunucuları kedilerinden önce yazılan tüm şiirlere karşı çıkmışlardır. Sembolizm akımında nesneler değiştirilerek anlatılmaktadır.
Sembolizm akımı ile yazılan şiirlerde gün batımı, gün doğumu, karanlık ve üzüntü gibi görüntülerin kullanıldığı söylenmektedir. Şiirde müziğe son derece önem verilmiştir. Şiir akımına yoğunluk verildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda sembolizm akımı ile yazılan şiirlerde hisler oldukça önemlidir.
Sembolizm akımının savunucuları tarafından sanat için sanat anlayışı benimsenmiştir. Sembolizm akımında duyguların değiştirilmesi ve farklılaştırılması mümkün olabilmektedir. Sembolizm akımının ilkeleri Stephen Mallarme tarafından hazırlanmıştır.
- Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
- Sanat Sohbetleri’nin ilki Çanakkale Bienali’nde yapıldı
- ‘Çocuklar için kurduğumuz kitap kulübünde her hafta farklı yazarları ağırlıyoruz’
- Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 45. sayısı bu pazar bayilerde!
- Mağaradaki 86 bin yıllık yaşam Milliyet Arkeoloji'de