Mide ağrısı ve reflünün bazen tek sebebi yedikleriniz olabilir. İyi haber: Küçük değişikliklerle şikayetlerinizi hafifletmek hatta tamamen ortadan kaldırmak mümkün. İşte, dikkat etmeniz gerekenler...
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Yeşim Çelik anlattı:
- Yemekleri az az, sık sık olacak şekilde tüketin. Yavaş yiyin, iyi çiğneyin.
- Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin. Mümkün olduğu kadar ılık besin tüketin.
- Alkol ve sigaradan olabildiğince kaçının.
- Aç karna ve sık şekilde koyu çay ve kahve tüketmeyin. Her ikisi de mideyi uyarıcı, tahriş edici ve mide asit salgısını artırıcı etkiler gösterir.
- Tüketilen yiyeceklerin acı, baharatlı,tuzlu ve yüksek yağlı olması midenin tahriş olmasına sebep olur. Yağda kızarmış yiyecekler, yağlı sos kullanılmış yemekler, mayonez, kaymak, krema gibi yoğun yağ içeren yiyecekler ve çikolata hazmı zorlaştırır. Yağlı ve baharatlı gıdaları mümkün olduğunca az tüketin.
- Şeker hastalığınız yoksa güne bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı bal ekleyerek başlayabilirsiniz. Bu midenizi rahatlatacaktır.
- Mide ağrınız varsa kepekli tahıl ürünleri ve kurubaklagil (kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek) tüketmeyin.
- Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil sofrada oturarak yiyin.
- Meyveleri kabuksuz şekilde, şikayetlerin çok yoğun olduğu dönemlerde fırında pişirerek veya komposto şeklinde tüketin. Ara öğünlerinizde bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki çayı ile küçük bir kahvaltı da yapabilirsiniz.
- Mide ağrılarınızın yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyin. Sizi rahatsız eden farklı (süt, yoğurt gibi) yiyecekleri bir süreliğine diyetinizden çıkarın.
- Hazır çorbalar ve içeriği bilinmeyen hazır besinleri tüketmeyin.
- Turşu, soğan, sarımsak, limon tuzu, zeytin, sirke ve salçalı besinlerden kaçının.
- Kremalı, çikolatalı, kızarmış tatlılar ve soslu besinlerden uzak durun.
- Mayalı hamur ve tatlıları tüketmeyin.
- Ihlamur, açık çay, ayran, salep ve taze meyve sularını tercih edin.
- Kavrulmadan hazırlanmış, et suyu katılmamış çorbaları tercih edin.
- Karında basıncı artıran sıkı kemer kullanmayın.
- Yemeklerden sonra uzanıp yatmayın.
Mideye dost gıdalar
Karnabahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından korur.
Lahana: Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
Elma sirkesi: Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.
Ispanak: Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
Muz: Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir.
Meyankökü: Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.
Sabah kalkınca bir bardak su
SAKIZ ÇİĞNEMEYİN!
Mide sağlığı için beslenme düzenine önem vermek gerekir. Hızlı yemek yeme, sakız çiğneme, pipetle bir şeyler içme, hava yutma olasılığını artırabildiği için bu davranışlardan kaçınılmalı.
DİŞTE ÇÜRÜK OLMASIN
Sindirimin ağızda başladığı unutulmamalı. Mide sorunu yaşayan kişinin diş sorunu varsa önce dişlerini tedavi ettirmesi gerekir. Aksi takdirde diş problemi çözülmeden mide sorunu da çözülemez. Altı ayda bir yapılan dişçi ziyaretleri ve buradan çıkacak sonuç, mide rahatsızlıklarının çözümünde önemlidir.
SU ŞİFA VERİYOR!
Hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerin, sabah kalkar kalkmaz oda sıcaklığında bir-iki bardak su içmeleri büyük fayda sağlar. Ancak su, ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı.
(17.02.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)
- İncirin üstüne 1 bardak ekleyin! Aç karnına içen 100 yaşına kadar yaşıyor: Kemikleri beton gibi yapıyor, kolesterol seviyelerini yere çakıyor, iç organları da temizliyor
- Kilosu 5 TL'ye düştü! Kapış kapış satılıyor: Kolesterolü yere çakıyor, yağları cayır cayır yakıp kemikleri beton gibi yapıyor
- Nasırın kökünü kurutuyor! Mantar ve egzamayı 1 günde geçiriyor, 10 dakika bekletince ayakları pamuk gibi yapıyor, sadece 2 malzemeyle yapılıyor
- Kahvaltıda kaşık kaşık yiyin! Kilosu 125 TL: Doğadaki en güçlü antioksidan, yağlanmış karaciğeri yeniden doğmuş gibi yapıyor!
- 1 kaşık eklemek yetiyor! Kemikleri beton gibi yapıyor, kolesterolün kökünü kurutuyor, vücuda demir yüklüyor