CUNDA İstanbul'a geldi
Ayvalık’ın Cunda adası, son yılların en gözde tatil merkezlerinden. Cunda’yı özel ve güzel kılan sadece doğası, havası, zeytini, zeytinyağı değil. Cunda, sahildeki sıra sıra balıkçı lokantalarıyla da ünlü. Yaz aylarında sırf bu lokantalarda yemek yemek için günübirlik Cunda’ya gelenler bile var. Ama artık Cunda, İstanbullular’ın ayağına geldi. Küçükyalı Sahil Yolu’ndaki ‘Cundalı Ayvalık Balıkçısı’, Cunda’nın lezzetlerini sunuyor.
Girit Mutfağı
Cundalı’nın sahibi Hüseyin Erdoğmuş, Cunda’da doğmuş. Mısır’dan göç etmiş bir baba ile Girit’ten göç etmiş bir annenin oğlu olunca ‘lezzet dünyası’na adım atmakta pek gecikmemiş. 1990’da lokantacılık serüvenine Cunda’da küçük bir dükkanla başlamış. Annesi dolayısıyla Girit mutfağını çok iyi bilen Hüseyin Erdoğmuş, kısa sürede Cunda’da hatırı sayılır bir şöhrete kavuşmuş. Lokantasına gelen işadamlarının, özellikle de Kayahan’ın baskısıyla İstanbul’da bir lokanta açmaya karar veren Hüseyin Gündoğmuş, 2003’te Bostancı’da ‘Cunda Balık’ı kurmuş. Bir aile ortaklığı olan bu lokantada 7 yıl çalışan Hüseyin Erdoğmuş, 20 yıllık aşçısı Zeynel’i ve müdürü Cemil’i de yanına alıp Mustafa Demircan ve Cengiz Bora ile 2010’da Küçükyalı’da ‘Cundalı Ayvalık Balıkçısı’nı açmış.
75 çeşit meze
Cundalı’da neredeyse her şey Ayvalık’tan geliyor. Zeytin, zeytinyağı, peynir, otlar ve balıklar tamamen Ayvalık mahsülü. Cundalı 75 çeşit mezesiyle iddialı. Mezeler otlardan ve deniz ürünlerinden oluşuyor. Yani Girit mutfağının temel taşları ot ve deniz ürünleri, Cundalı’nın da vazgeçilmezleri. Haşlama olarak ısırgan otu, cibes, radika (hindiba), istifna, turp otu, zoha, şevketi bostan, deniz börülcesi müşterilerin en çok tercih ettiği otlar. Papules salatası, labada salatası, kuzu kulağı, asfaraja (sarmaşık filizi), kazayağı, çiğ enginar salatası ve kabak çiçeği dolması da sadece Cundalı’da bulabileceğiniz lezzetler. Balık öncesi verilen ara sıcaklarda da çok iddialı olan Cundalı’da merzana, ızgara kalamar yumurtası, ızgara balık köftesi, kekikli tereyağlı ahtapot, kağıtta mezgit, fener kavurma, patlıcanlı rum böreği mutlaka tadılması gereken lezzetler. Müşteri masaya oturur oturmaz yeşil ve siyah zeytin ile zeytinyağı geliyor. Kızarmış ekmekle birlikte servis ediliyor. Mezeleri, Cunda usulü, mutafın önündeki camlı vitrinden kendiniz seçiyorsunuz. Balıklar da aynı şekilde seçiliyor ve kilo hesabı olarak satılıyor. Cundalı, taze balıklarına çok güveniyor. Tamamı Ayavlık’tan gelen bu balıklar arasında barbunya, deniz çupra, levrek, sargos, karagöz, mırmır, sinarit, mercan, dil, pisi, mezgit, dülger ve Cunda’nın simgesi papalina var.
Pazarları kahvaltı da var
Cundalı Ayvalık Balıkçısı yazın bahçede, kışın iki katlı kapalı alanda hizmet veriyor. Kışları 260, yazları da 300 kişi aynı anda yemek yiyebiliyor. İstanbul’da bir lokantada balık yemek gerçekten cebi zorlayan bir şey. Cundalı Ayvalık Balıkçısı, fiyat konusunda da iddialı. Taze mevsim balıklarını çok uygun fiyata yiyebilirsiniz. Ailece gittiğinizde cebinize zarar vermeden lokantadan kalkabilirsiniz. Mekan, iş yemekleri ya da kutlama yemekleri için de çok uygun. Bu tür yemekler için özel fiyatlar da veriliyor. Pazar sabahları özel Cunda kahvaltısının da verildiği Cundalı Ayvalık Balıkçısı hakkında ayrıntılı bilgiyi www.cundali.net adresinden edinebilirsiniz.
Telefon: (0216) 417 92 42-417 48 69
Bu yazı 16 Ocak 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır
- Günlük burç yorumları! Filiz Özkol yazdı: Yay, Koç, İkizler ve diğer burç yorumları
- 1 hafta boyunca için! 7 günde 7 kilo verdiriyor, aç kalmadan zayıflatıyor, kaşık kaşık yiyince yağları cayır cayır yakıyor
- Botoksa para dökmeye hiç gerek yok! Uyumadan 1 damla süren sabah 10 yaş gençleşiyor
- 40 yıllık yoğurtçunun sırrı! Taş gibi yoğurt yapmak için içerisine 15 adet ekleyin: Hem lezzetli hem şifalı, probiyotik etkisiyle vücuda iyi geliyor
- Kelle paçaya büyük rakip! Ruslar kaşık kaşık tüketiyor: Bağışıklığı çelik gibi güçlendiriyor, damar daralmasını önlüyor, lezzetli ve şifalı