Osmanlı döneminde saray mutfağının vazgeçilmezi olan güllaç, günümüzde de iftar sofralarının baş tacı. Süt ağırlıklı olduğu için hafif, serin ve hazmı çok kolay. Tatlıyı çok seviyor, onsuz yapamıyor ama Ramazan ayı boyunca da sağlığınızı korumak istiyorsanız şerbetli tatlılardan uzak durun ve tercihinizi güllaçtan yana kullanın. Pazar Postası jürisi, bu enfes tatlının Türkiye’de satıldığı en iyi pastane ve lokantaları sizin için belirledi.
Bekir Saçar / bekir.sacar@posta.com.tr
İstanbul’da güllaç keyfi
Hünkar
1950’de Fatih’te kurulup ardından Nişantaşı, Etiler, Vadi İstanbul, Balmumcu ve Mövenpick Hotel Bosphorus içinde açılan Hünkar, Osmanlı mutfağının en seçkin yemekleriyle ünlü. Yeşil elma, ceviz ve çilekli güllacı efsane! Kilosu 140, porsiyonu 40 lira.
Divan Pastaneleri
1956’da kurulan pastane, İsviçreli Şef Kundert’in hazırladığı çikolata, pasta ve tatlılar dilden dile dolaşmaya başlayınca Türkiye’nin dört bir köşesinde yeni şubeler açtı. Güllacı sadece bademli yapıyor. Katkı malzemesi kullanılmayan güllacın kilosu 220 lira.
Karaköy Güllüoğlu
73 yıl önce Karaköy’de kurulan işletme zaman içinde baklavalarıyla tüm dünyaya nam saldı. Süt, fındık, Antep fıstığı, Hindistan cevizi ve kiraz şekerli güllacın glütensiz olanı da üretiliyor. Kilosu 160, porsiyonu 40 lira.
Fırın Arma
1968’de Kurtuluş’ta açılan pastanenin Feriköy’de iki şubesi vardı. Dördüncü şubesini de geçenlerde Nişantaşı Güzelbahçe Sokak’ta açtı. Güllacında sadece ceviz ve kiraz şekeri kullanıyor. Kilosu 100, porsiyonu 25 lira.
Özsüt
1938’de İzmir’de küçük bir dükkan olarak açılan işletmenin bugün Türkiye genelinde 180’den fazla şubesi var. Kendi mandıralarının sütüyle hazırladıkları güllacın lezzeti dillere destan. Kilosu 130, porsiyonu 32 lira.
Åžekerci Cafer Erol
1807’de Eminönü’nde açtığı dükkanında akideden, Türk lokumuna her şey var. Ceviz, nar ve çilekle hazırladığı klasik güllacın kilosu 140, porsiyonu 39 lira.
Peleki
80’li yıllarda Teşvikiye’de açılan Peleki, adını ekmek yapılan taş kaptan alıyor. Çocukluğumdan beri müdavimi olduğum işletme zamana ayak uydurup harika bir pastaneye dönüştü. Ceviz, yaban mersini ve çilekle yapılan güllacın kilosu 130, porsiyonu 35 lira.
Hafız MustafaÂ
Hafız Mustafa, poğaçayı ilk bulan ve imal eden kişi olarak da bilinir. 1864 yılında Eminönü’nde kurulan işletme, tatlılarıyla dünyaya nam salmış bir marka. Güllaç burada kilo ile satılmıyor, porsiyonu 35 lira.
Köşkeroğlu Baklava
1946’da Hacı Mehmet Ali tarafından Gaziantep’te baklava üretimine başlayan işletmenin İstanbul’da da şubeleri var. Antep fıstığı, Hindistan cevizi, fındık ve kirazla yaptığı güllacın kilosu 160, porsiyonu 40 lira.
Polen
Muazzam lezzetleriyle kalpleri çalan Polen’in, kahvaltılıklarını, tatlılarını, tuzlularını, elmalı kekini, ceviz ve çilekle yaptığı güllacını mutlaka denemelisiniz. Kilosu 130, porsiyonu 35 lira.
Türkiye genelinde;
1 - Yunuslar Karadeniz Fırını – Bodrum
2 - Reyhan Pastanesi – İzmir
3 - Ferah&Edo – Kahramanmaraş
4 - Gündoğdu İkbal – Isparta
5 - Zeynel – Ankara
6 - Şölen Pastanesi – Konya
7 - Venedik Pastanesi – Adana
8 - Tatlıcı Haydar Usta – Denizli
9 - Durak Muhallebicisi – Bursa
10 - Samanyolu Pastanesi - Antalya
- KaraciÄŸeri resmen yeniden doÄŸmuÅŸ gibi yapıyor! Her sabah aç karnına 1 kaşık yutmak yetiyor: Bağırsakları fokur fokur çalıştırıp ömre 10 yıl ekliyor!
- Göz altı morluklarını tarihe karıştırıyor! 3 malzemeyle evde hazırlanıyor: Kan dolaşımını hızlandırarak cilt tonunu eÅŸitliyor
- 3 hafta uygulayınca iÄŸne ipliÄŸe çeviriyor! Vücuttaki yaÄŸları eritiyor: Metabolizmayı çalıştırıp forma sokuyor
- En asil burçlar onlarmış! Çevrelerindekileri auraları ile büyülüyorlar
- Buzdolabına koyduÄŸunuz anda zehre dönüÅŸüyor! Herkes aynı hatayı yapıyor, buzdolabında bekletince faydaları sıfırlanıp resmen küfleniyor!