Son dakika baklava haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan baklava gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan baklava haber sayfamızda...
Ramazan Bayramı’nda tatlı telaşı Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Düzce’de de yoğun bir şekilde devam ediyor. Tezgahları süsleyen baklavaların yanı sıra evlerde de tatlılar hazırlanıyor. Düzce’de yıllardır baklava ustası olarak çalışan Feyim Özkan, anne baklavasının her zaman en iyisi olduğunu belirterek tatlı yapacaklara önemli uyarılarda bulundu.
Gaziantep'te, Ramazan Bayramı'na özel baklava üretimi, yoğun talep nedeniyle iki katına çıktı. Kentin ünlü baklava ustaları, yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri yetiştirebilmek için iftar sonrasında başladıkları yoğun mesaiye sabaha kadar devam ediyor.
Bayram günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan baklavayı satın alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Piyasada giderek artan sahte gıda olaylarına karşı bilinçli davranmak, en doğru ve kaliteli baklavayı seçmenize yardımcı olacaktır. İşte baklavanın sahtesini anlamanın tüm yolları!
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Bayram günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan baklavayı satın alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Piyasada giderek artan sahte gıda olaylarına karşı bilinçli davranmak, en doğru ve kaliteli baklavayı seçmenize yardımcı olacaktır. İşte baklavanın sahtesini anlamanın tüm yolları!
Bade İşçil’i tanırsınız... Kendisi bir oyuncu, tanınan kişilik yani. Dolayısıyla da alışverişini Bebek’te en lüks manavdan yapması, özel şoförünün kullandığı bir cipe binmesi bekleniyor kendisinden. Peki o ne yapıyor? Ezber bozuyor. Lüks marketler yerine, uygun fiyatlı bir marketten alışveriş yapıyor, sonra da belediye otobüsüne binerek evine gidiyor. Bu sırada görüntüleniyor ve ‘Ekonomik Bade’ başlıkları atılıyor.
Baklava, Türk kültürü için büyük önem taşıyan bir lezzet olarak öne çıkıyor. Özellikle Ramazan ayının yarısını bitmişken herkesin aklında bayramda yapacağı tatlılar yer edinmeye başladı. Vazgeçilmezimiz olan baklavayı yapmak ise bir hayli emek ve zahmet gerektiriyor. Bir tarif var ki yapınca hem tadına doyum olmuyor hem de el açması baklavaya ayıracağınız vaktin yalnızca dörtte birini kullanarak hazırlamak mümkün oluyor. İşte dünyanın en pratik baklava tarifi!
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Bayramlar, tatlılarla dolu sofraların en çok tercih edilen zamanlarıdır. Özellikle baklava, her sofranın baş tacı olur. Ancak, son yıllarda baklavanın kilosunun 1000 TL’yi bulması, bu geleneksel lezzeti daha pahalı hale getiriyor. Peki, baklava nasıl yapılır? Evde baklava yapmanın püf noktaları nelerdir?
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe dikkat çekip, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" dedi.
Mart ayı, doğanın uyanışını ve baharın gelişini kutlayan birçok kültürel ritüele ev sahipliği yapar. Bunların en köklülerinden biri, Orta Asya’dan Mezopotamya’ya, İran’dan Anadolu’ya uzanan Nevruz geleneğidir. Bahar ekinoksu ile birlikte doğanın yeniden doğuşu kutlanırken, mutfaklar da bu dönüşüme ayak uydurur.
Baklava yedikten sonra tüketmeniz gereken bu içecek, kan şekerinizi hızla dengelemeye yardımcı olur. Şeker seviyenizin yükselmesini engeller ve bayramın tadını çıkarmanızı sağlar. Bu doğal çözüm, sindiriminizi düzenler ve rahatlamanızı sağlar. Böylece bayram boyunca kendinizi daha enerjik hissedersiniz. İşte tüm detaylar!
Gastronomi kenti Gaziantep'te bayram mesaisi başlıyor. Bayramda geleneksel lezzetler, Antep mutfağının ustaları tarafından özenle hazırlanıyor. Şehirde yöresel tatlar sofralara taşınırken baklava siparişlerinde de ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. İşte tüm detaylar!
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Oruç tutabilen kalp hastalarına beslenme önerilerinde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, "Ramazan'da acil servise başvurular, iftar sonrası ilk birkaç saatte artmaktadır. Bunun iftarda tüketilen gıdalara bağlı olduğu düşünülmektedir. Kalp ve damar hastaları, Ramazan boyunca iki öğün yerine üç öğün yemek yemelidirler. Bu üç öğün iftar, iftardan 2-3 saat sonra ve sahur şeklinde olmalıdır. Bu sayede öğün miktarı bölündüğünden hastanın kardiyak yükü artmamış olacaktır" dedi.
Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "İftarda hızlı ve telaşlı yemeyin. Hafif gıdalarla oruç açıldıktan 2 saat sonra bol sebzeli yemekler tüketilmesine, menüde yoğurt olmasına özen gösterin" diye uyardı.
Van'da, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının farklı şikâyetlere davetiye çıkarabildiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.
Bayram öncesi tatlı alışverişi yapmak isteyenler için, dışarıda satılan tatlıların fiyatları oldukça dikkat çekici! Özellikle çıtır çıtır, ağızda saniyesinde dağılan fıstıklı baklavanın kilosu 1000 TL'yi bulabiliyor. Herkesin damağında unutulmaz bir tat bırakan bu tatlının fiyatı, hem içeriği hem de işçiliğiyle doğru orantılı. Peki, dışarıda böylesine pahalı olan bu baklavayı evde yapmak mümkün mü? Hem de daha uygun fiyatlarla ve aynı lezzeti yakalayarak!
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak düğün çorbası tarifi, ıspanak yemeği tarifi, mevsim salatası tarifi ve soğuk baklava tarifi.
Bugün sizi son günlerde adını sıkça duymaya başladığım Yeşilköy sahilindeki Müstakil 22 Ocakbaşı’na götüreceğim. Yeşilköy’ün Art Nouveau esintili zarif köşkleri ve ahşap yalılarıyla geçmişin zarafetini bugüne taşıyan sokaklarında bir tur attıktan sonra soluğu İskele Caddesi’nin deniz kenarındaki Müstakil 22’de aldım. 20 yıldır uğramadığım Yeşilköy Atatürk Müzesi’nin de yer aldığı cadde müthiş canlanmış. Kahvecilerden balıkçılara, dünya mutfağından farklı örnekler sunan onlarca restoran açılmış.