Dini bilgilerMendup nedir? Mendup ne demek TDK? Mendup örnekleri...

Mendup nedir? Mendup ne demek TDK? Mendup örnekleri...

Paylaş
Mendup nedir? Mendup ne demek TDK? Mendup örnekleri...

Allah'ın emir ve yasakları Kuran'ı Kerim'de açıkça bildirilmiştir. İslam'da yapılması ya da yenmesi dinen caiz olan şeylere helal, insanın günah işlemesine ya da birine zarar vermesine neden olan şeyler ise haram olarak nitelendirilmiştir. Haram olmasa da din bilginlerince ya da bizzat peygamber tarafından yasaklanan davranışlar ise mekruh olarak nitelendirilir. Bu yazıda İslami bir terim olan mendup terimini posta.com.tr okurları için derledik.

Mendup ile müstahap kelimeleri eş anlamlıdır. Müstahap, istihbap kelimesinden türetilmiştir. İstihbap bir şeyi ya da birini çok sevmek ve ona bağlanmak demektir. Müstahap ise beğenilen, takdir edilen ve uygun bulunan şey anlamına gelir.

Haberin Devamı

MENDUP NEDİR?

Arapçada teşvik etmek ve onaylamak anlamına gelip nedip sözcüğünden türeyen mendup, dinin gerekliliklerine uygun olan, bu nedenle cevaz verilmiş olan amel demektir.

MENDUP NE DEMEK TDK?

Mendup ve mubah kavramları sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Yapılmasında herhangi bir sakınca olmayan, ancak yapıldığı takdirde sevap kazandırmayan şeylere mubah denir. Yani mubahta ne sevap ne günah söz konusudur. Mendup ise yapılmadığı takdirde günah olmamasına rağmen, yapıldığı takdirde sevaptır.

MENDUP ÖRNEKLERİ

 Örnek -1-

 Misvak kullanmak mendup

 Diş fırçası kullanmak mubahtır.

Misvak kullanmanın mendup sayılmasının nedeni Hz. Muhammed'in yaşamı boyunca dişlerini misvakla temizlemesidir. Misvak kullanmak, sünnet olduğu için mubah değil menduptur.

Haberin Devamı

 Örnek -2-

Gece uyanıp namaz kılmak

Kuran'ı Kerim'de sadece Hz. Muhammed'e gece namazları farz kılınmıştır. Çünkü Hz. Muhammed'in bir nebi olarak ümmetine örnek olması gerekiyordu. Ancak diğer Müslümanlar için gece namazı farz olmasa da gece uykudan kalkıp 2 ya da 4 rekat namaz kılmak sevaptır. Ancak kılınmadığı takdirde günah sayılmadığı için gece namazları mendup olarak adlandırılmaktadır.

Örnek -3-

Yoldan taşları ya da çöpleri kaldırmak.

Günümüzde olduğu gibi kurulan ilk İslam ülkelerinde de herkesin belli başlı görevleri ve sorumlulukları vardı. Yolların bakımından ve temizliğinden sorumlu olan kişiler olsa da, bir müminin geçtiği sokaktan bir taşı kaldırması, geçene selamet vereceği için sevap sayılır. Yine aynı şekilde yerdeki bir çöpü alıp çöp kutusuna atmak da dinimizce mendup sayılan ameller arasında yer alır.