Ramazan orucu ne zaman başlıyor? 2022 ilk oruç ne zaman, ilk sahura ne zaman kalkılacak?
Ramazan orucu için hazırlıklar dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de son hızla devam ediyor. 2022 yılı imsakiyesi günler öncesinden hazırlandı, çarşı Pazar iftariyeliklerle doldu. Peki Ramazan orucu ne zaman başlıyor? 2022 ilk oruç ne zaman, ilk sahura ne zaman kalkılacak? İşte yanıtı…
On bir ayın sultanı Ramazan için artık sayılı günler kaldı. Milyonlarca Müslüman bu Cuma ilk teravih namazını kılacak. Bu yıl 30 gün oruç tutulacak ve Ramazan ayının başlangıcı ile sonu arasında oruç süresinde yaklaşık 29 dakikalık bir fark olacak. İşte, 2022 Ramazan ayı başlangıcı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen takvime göre, Kadir gecesi ve Ramazan Bayramı tarihleri…
RAMAZAN ORUCU NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan orucu bu yıl 2 Nisan Cumartesi günü başlıyor.
2022 İLK ORUÇ NE ZAMAN, İLK SAHURA NE ZAMAN KALKILACAK?
2022 yılında Ramazan orucu için ilk sahura 1 Nisan Cuma’yı 2 Nisan Cumartesi’ye bağlayan gece kalkılacak.
DİNİ AÇIDAN KİMLER ORUÇ TUTAMAZ?
Ramazan orucu İslam’ın 5 şartından biridir ve belirli şartları taşıyan herkes Ramazan ayında oruç tutmak zorundadır. Ancak bazı durumlarda kişinin oruç tutması farz olmaz. Yine kişinin durumuna göre Ramazan orucunun sonradan kaza edilmesi veya kaza edilemeyecek bir durumda ise tutulmayan her oruç için fitre verilmesi gerekmektedir. İşte, kimler oruç tutamaz sorusunun yanıtı…
Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fitre verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fitre vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır.
Hastalık: Uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı ve teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Şayet hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fitre verir. Fitre verecek gücü olmayanlar ise bu imkanı buluncaya kadar dinen sorumlu olmazlar.
Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişiler için, iyileştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması halinde hasta olacağı doktor tarafından bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
Özel günlerindeki bir kadının da namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.
Gebe olmak: Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda, alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını durumları normale döndüğünde kaza ederler.
Yolculuk: Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 kilometre) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazereti yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferiliği başladıktan sonra bozarsa kendisine kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Kaza da edemeyecek duruma düşerler ise tutamadıkları her bir günlük oruç için bir fitre verirler.
Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak: Bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması veya çalıştırılması doğru değildir. Ancak kişisel veya toplumsal zorunluluklar (Ailesinin rızkını temin etmek için ağır işlerde çalışmak zorunda olanlar) bazılarının böyle işlerde çalışmalarını gerektirebilmektedir. Böyle durumda bulunan bir kişi, oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkuyorsa, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izin günlerinde veya müsait zamanlarda tutamadıkları oruçlarını kaza etmelidirler.
Kaza etme imkanlarının olmaması durumunda ise her gün için bir fitre vermeleri şeklinde görüşler vardır. Ancak çok ağır olmayan günlük işlerde çalışmak orucu terk için özür sayılmaz.
İleri derecede açlık, susuzluk: Açlık veya susuzluk sebebi ile beden ve ruh sağlığının ciddi derecede zarar görmesi söz konusu olan kimse orucunu bozabilir. Sağlık şartları düzelmesi hâlinde bozulan oruç Ramazan’dan sonra kaza edilir. Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması yani oruca devam etmesi haram olur.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları