Dini bilgilerRiya nedir? Riya ne demek TDK? Riya duygusu nedir?

Riya nedir? Riya ne demek TDK? Riya duygusu nedir?

Paylaş
Riya nedir? Riya ne demek TDK? Riya duygusu nedir?

Dini bir terim olarak bilinen ‘riya’ kelimesi, dini konularda veya günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Riya kelimesinin anlamı herkes tarafından merak edilen bir konudur. Riya ne demektir? Riyakâr olmak ne anlama gelmektedir? Bu kelimenin sözlük anlamını ve TDK anlamını ihtiva eden makalemizi posta.com.tr okurları için derledik.

Riya, gösteriş yapan kişiler için kullanılan bir kelimedir. Ancak günlük konuşma dilinde dini konular dışında gösteriş yapanlar için de ‘haya’ kelimesi kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

RİYA NEDİR?

Sözlükte ‘ikiyüzlü olan’ kişiler için kullanılan bir kelimedir. Bir işi başka bir amaçla yapma işine ‘riya’, bu işi yapan kişilere de ‘riyakâr’ denilmektedir. Dinimizde ibadetini insanlara gösteriş için yapanlara’ riyakâr denilmiştir. Gösteriş veya başka amaçla ibadet etme işlemine ‘riya’ denilmektedir. Kişinin asıl amacın dışında başka bir amaçla iş yapması ‘riya’ olarak isimlendirilir. Bazen riya ‘kişinin başkasına yaranmaya çalışması ve bunu yaparken de yapmacık hareket etmesi’ şeklinde tanımlanır.

RİYA NE DEMEK TDK?

Türk dil kurumuna ait olan sözlükte riya ‘ikiyüzlülük’ şeklinde tanımlanmıştır. Genel anlamda, her ne konuda olursa olsun ikiyüzlü ve samimiyetsiz davranan kişiler için bu terim kullanılmıştır. Riyakâr olma, riyakarlık veya riyakâr kelimeleri, iki yüzlü, ihlaslı davranmayan, dünyevi amaçla samimi görünen kişiler için kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kuran’ı Kerim’de Bakara Suresi 264’üncü ayette ve Nisa 38’inci ayette ‘mallarını gösteriş için harcayanlar’ riyakâr olarak tasvir edilmiştir. Riyanın amelleri yok ettiği ile ilgili ayetler de yer almaktadır.

RİYA DUYGUSU NEDİR?

İnsanın samimiyetini kaybetmesi ve asıl amacından uzaklaşarak başka amaç uğruna hareket etmesi ‘riya duygusu’ olarak tanımlanmaktadır. İnsanın bir topluluk içerisinde ikiyüzlü ve samimiyetsiz davranmaya başlaması, o kişide riya duygusunun oluştuğunun belirtisidir. Mesela Allah rızası için namaz kılan birinin belli bir süre sonra ‘ne güzel namaz kılıyorlar’ desinler diye namaz kılması ‘riya duygusu’ olarak isimlendirilir.

 Günlük hayatta her konuda insanda riya duygusu oluşabilir. Riya ile ahlak ve davranışlar değişir. Samimiyetsizlik üst seviyeye çıkar ve sonuç olarak kişinin karakteri değişmeye başlar.