RamazanOruç tutamayanlar ne yapmalı? Oruç tutamayanların verdiği para fidye bu yıl ne kadar?

Oruç tutamayanlar ne yapmalı? Oruç tutamayanların verdiği para fidye bu yıl ne kadar?

Paylaş
Oruç tutamayanlar ne yapmalı? Oruç tutamayanların verdiği para fidye bu yıl ne kadar?

Oruç ibadeti İslam’ın 5 şartından biri ve belirli şartları taşıyan her Müslüman’ın Ramazan ayında oruç tutması farz. Bununla birlikte pek çok kişi de sağlığı el vermediği için veya başka nedenlerle oruç tutamıyor. Peki, oruç tutamayanlar ne yapmalı? Oruç tutamayanların verdiği para fidye bu yıl ne kadar?

Oruç tutamayanlar çoğunlukla oruç tutmasına engel olan koşullar ortadan kalktıktan sonra oruçlarını kaza ediyor. Ancak kaza imkânı olmayanlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarını ödüyor. Peki, oruç tutamayanların verdiği para fidye bu yıl ne kadar? İşte yanıtı…

Haberin Devamı

FİDYE NEDİR?

Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir. Dinî bir terim olarak ise, oruç ibadetinin eda edilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.

Oruç tutamayanlar ne yapmalı Oruç tutamayanların verdiği para fidye bu yıl ne kadar

ORUÇ TUTAMAYANLAR NE YAPMALI?

Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyrulmaktadır. Buna göre ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkânı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye öder (Serahsî, el-Mebsût, III, 100; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 395-397).

FİDYE BU YIL NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantı sonrası 2022 yılı fitre miktarını açıkladı. Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır."