Akciğer hastaları havaya dikkat!
Uzmanlardan astım, bronşektazi ve KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olanların kışın çok daha dikkatli ve tedbirli olması gerektiği uyarısı geldi
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yağışlı, sisli ve soğuk havaların bu hastaların şikâyetlerini artırdığını belirterek, soba ve kaloriferlerin yanmasıyla bacalardan ortama dağılan dumana bağlı hava kirliliğinin, bronşitli hastalarda krizlere neden olabileceğini bildirdi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşlılarla kronik hastalığı olanların kışın çok daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini, bu riskli grupların başında da astım, bronşektazi ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olanların geldiğini söyledi.
Yağışlı, sisli ve soğuk havaların bu hastaların şikayetlerini artırdığını belirten Özlü, ''Kışın soba ve kaloriferlerin yanmasıyla bacalardan ortama dağılan dumana bağlı hava kirliliği, bronşitli hastalarda krizlere neden olabilir. Hava kirliliği artışlarının yaşandığı dönemlerde bronşit hastalarının hekim ve acil servis başvuruları artmaktadır'' diye konuştu.
Prof. Dr. Özlü, soğuk ve yağış gibi nedenlerle ev ve iş yeri gibi kapalı mekanlarda daha çok zaman geçirildiğini, odun, kömür, tezek ve gaz gibi ısınma amaçlı yakıtlardan kaynaklanan iç mekanlardaki hava kirliliğinin hastalığın kontrolünü zorlaştırdığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''İç mekanların hava kirleticileri, astım ve KOAH hastalarında krizleri tetikleyen önemli faktörler arasındadır. Soğuk nedeniyle soba bulunan veya ısıtılan dar ve kapalı mekanlarda bir arada bulunan kişiler arasında soğuk algınlığı, grip gibi solunumsal enfeksiyonlar çok kolay yayılır. Kış aylarında salgınlar yapan bu gibi viral solunum sistemi enfeksiyonları, zeminde kronik bir hastalığı olan kişilerde, normal kişilere göre daha ağır geçer ve zemindeki diyabet, kalp yetmezliği, astım, KOAH ve bronşektazi gibi hastalıkların kontrolden çıkmasına ve ataklara neden olabilir.''
UYGUN KIYAFET ÖNEMLİ
Soğuk havalarda görülme sıklığı artan nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından ötürü burun tıkanıklığı oluştuğunu hatırlatan Özlü, bu hastaların burun yerine ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalmalarının, hava yollarının ısı ve nemini düşürdüğü için bilhassa geceleri tıkanmalar, nefes darlığı ve astım nöbetleri ortaya çıktığını söyledi.
Soba veya kalorifer nedeniyle ev içi ortamın nispi nem oranının çok düşmesinin ise özellikle uyurken ağızdan nefes alıp veren hastalarda hava yollarını kuruttuğunu, bunun da gece öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalara neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Özlü, ''Solunan havadaki ısı ve nemin düşük olması, astımlı hastaların hava yollarını tahriş ederek krizleri başlatabilir'' dedi.
Kış aylarında bu faktörlerin bir araya gelmesiyle kronik hastalığı olanların büyük bölümünün sorunları arttığı için tedavilerinin yetersiz kalabildiğini bildiren Özlü, ''Bu nedenle hastalar bu olumsuz koşullardan mümkün olduğunca kendilerini korumalıdır. Kapalı ortamlarda sigara içilmemeli, odalar sık sık havalandırılmalı, soba kullanılıyorsa boru ve bacalar temizlenip iyi drenaj sağlanmalı, gece oda havası nemlendirilmeli, grip salgınlarında olabildiğince kalabalıklarla temastan kaçınılmalı ve kirli havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır'' uyarılarını dile getirdi.
Bu dönemde uygun kıyafetin de büyük önem taşıdığını kaydeden Özlü, ''Hava sıcaklığı, nem ve yağışla ilgili ani değişiklik olabileceği dikkate alınarak soğuk ve yağıştan korunma amaçlı kıyafet ve aksesuarlar kullanılmalıdır. Yaşanılan ortamın sıcaklığı ve nemi uygun sınırlar içerisinde kontrol altında tutulmalıdır'' diye konuştu.
Yeterli ve dengeli beslenmenin de kış mevsiminde önem taşıdığını vurgulayan Özlü, ''Günlük kalori ihtiyacını karşılama amaçlı enerjik gıdalar yanında bol sebze ve meyve ile yeterli sıvı alınmalıdır. Doğal bal ile ıhlamur, adaçayı, ekinezya çayı gibi bitki çayları yararlı olabilir'' ifadesini kullandı.
Yeterli ve kaliteli uyku sayesinde de stresle başa çıkmanın vücut direncini artırdığını dile getiren Özlü, ''Sık ve etkili el yıkama, hijyen ve temizlik kurallarına uyma, bu dönemde salgın yapan bir çok hastalıktan korunmada çok yararlıdır'' dedi.
Prof. Dr. Özlü, bütün bu tedbirlere rağmen sağlık durumlarında olumsuz bir gelişme ortaya çıkan hastaların hekimlerine başvurmaları ve tedavilerini güncelleştirmeleri önerisinde bulundu.
(A.A)
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!